Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 30. zář 2017 20:00 #320643

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Potrebovala bych poradit ... cca tri tydny mam zasazene sibirske kosatce na dvou mistech a vyrazne jim zacinaji posychat listy :( maji malo vody nebo je to normalni stav?
Proti klasickym nemeckym barbata kosatcum
20170930_151210-1032x581.jpg

20170930_133604-1032x581.jpg

je to strasny rozdil vrrr
Dekuju za rady ...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 30. zář 2017 21:08 #320644

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
luci napsal:
Potrebovala bych poradit ... cca tri tydny mam zasazene sibirske kosatce na dvou mistech a vyrazne jim zacinaji posychat listy :( maji malo vody nebo je to normalni stav?
Proti klasickym nemeckym barbata kosatcum
je to strasny rozdil vrrr
Dekuju za rady ...
iris barbata - do sucha
iris sibirica - do vlhka až mokra (jestli je máš ve štěrkovém záhoně, šmakovat jim to moc nebude)

A ten hadr bych možná zrušila, ať se můžou v klidu rozrůstat.

Trvalky III 30. zář 2017 21:17 #320645

• luci
  • Platinum Boarder
Tohle zakladni rozliseni samozrejme vim sibiriky jsou zasazene niz a bez sterku ale zarazila me ta zmena barvy listu ... nevim jestli je to normalni nebo mam vic zalevat...

Trvalky III 30. zář 2017 22:00 #320646

• varouch
  • Platinum Boarder
Já je měla v normální záhonové půdě (žádný štěrk a drenáž) a nic moc nejely. Letos v srpnu jsem je lupla na chalupu k potoku, přidala ještě pár skomírajících ocásků dalších sibiric. No a dneska jsem nestačila zírat, jak jsou krásný. Svěže zelený, nový výhony, takže vysloveně mokro jim svědčí. Uvidíš na jaře, je podzim, takže sem tam suchej list je ok, když budou i na jaře nanicovatý, tak je zkus přesunout do většího mokra a toulavýho polostínu.
Následující uživatel poděkoval: luci

Trvalky III 01. říj 2017 09:07 #320647

• luci
  • Platinum Boarder
Varouchu dekuju za nazor z praxe ...
Mam svazity teren na piskovci kdyz hodne zalevam tak je lepsi kdyz nektere kytky jsou podhozene sterkem ... tak jsem si myslela kdyz v mistech dole u plotu udelam terenovou prohluben bez sterku ze by to mohlo na ty sibirske kosatce stacit ... nejspis jsem se nechala unest krasou kvetu a nemela jsem je kupovat vrrr ...
Btw sibiriky se sazeji hloubeji nez barbaty ze?

Trvalky III 01. říj 2017 10:53 #320649

• varouch
  • Platinum Boarder
Ano, barbaty potřebujou mít na slunci kus oddenku, jinak málo kvetou. Sibirica se sází jako cokoliv jinýho - po krček do země :)

Trvalky III 03. říj 2017 10:07 #320655

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
na těch I. sibirica už na f. v květníku bylo vidět, že končí vegetaci. Normální + reakce na zasazení, žádný stres. Na jaře by měly být v poho a následně se chovat běžným způsobem.

stav déle zasazených rostlin :
- u I. sibirica mám nyní normálně zelené listí
- dávají tu i sucho, normálně kvetou. Předloni ( kdy suchem a tropama hojně trvalky podsychaly a musely se následně ožnout )- I.s. bez problémů. Pouze v suchu méně přirůstají. Plusem zase je, že se jim tím nevyholují středy trsů.

- pochybuji o déletrvajícím úspěšném fungování v textilce, u I. barbata zejména.

Trvalky III 03. říj 2017 10:35 #320656

• luci
  • Platinum Boarder
Děkuju za vnitřní útěchu s tím posycháním listů ... o víkendu jsem sázela další rostliny a u těch sibirik mám celkem vlhkou zeminu ... tak to snad bude stačit ...
bez folie a mulčovačky být nemohu u nás jsou strašné nálety plevelů a stromů ... u baráku na svahu na záhonech folie není a jsou to šílené galeje ... v zahradě si to fakt nemohu dovolit
ta fotka nebyla z hotového záhonu stále dosazuji a kůrovat budu až najednou ...když tak můžu kolem kosatců udělat větší otvor ...
sibirik mám 66 a germanik zatím 30 ... 100 dalších pidi kytek zasázeno ale dalších 180 mi zbývá na víkend a počasí nic moc :-(
dnes jsem objednala ve flosu ještě jeden clematis abych měla taky jeden vysoký co kvete až od července :-) a připrala jsem i pár verben na zkoušku snad přes zimu nevymrznou ...

Trvalky III 03. říj 2017 11:04 #320658

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
verbena - hastata ( nevymrzne ) nebo bonariensis - tu jako trvalku nenechávám ani v mírných zimách, matky mají ( tady ) problém s předjarním mokrem. Mně se ( hojně, nadmíru ) přesévá, myslím, že fajn je na jaře nebo i teď koupit semínka a poházet do záhonu.

ad textilka - mám ji jen v jednom záhoně, nikdy bych ji do dalšího nepoužila. Ale to je věc každého.
Mívám tu sněžení semen bříz, z textilky je to větší vopruz vyplít než ze záhonu. :laugh:

Trvalky III 03. říj 2017 12:43 #320661

• luci
  • Platinum Boarder
hastatu jsem měla na seznamu min týden ale už byly vyprodané ...

včera jsem vzala tu borariensis chtěla jsem ji dát k šalvějím ... děkuju za upozornění zase mám po radosti vrrr ... napadá mě ještě můžu ji zkusit přezimovat tady v Praze, kde je tepleji nebo ani to nemám zkoušet??

btw v pletí jsi nejspíš výkonnější nebo máš závodní motyčku :-)
já defakto folii s kůrou nepleju vůbec a to mi vyhovuje... folie kačírek je hrůza to musím každé 2-3 týdny ... bez folie to nejsem schopna vyplet ani každý týden ...
Moderátoři: Eva L., Květa