Luci ono je to hodně dáno i tím, že Květa má zahradu založenou a zapojenou déle. V zapojených záhonech se plevel uchytí hůř než v záhonech, kde se kromě náletů probouzí díky zrytí i dříve dormantní semena. Pak je důležitá i druhová skladba. Ty máš zasazeny převážně pomalu až středně rychle rostoucí a méně až středně kompetitivní rostliny (aspoň mám ten pocit z obrázků), hydry si tam moc nepouštíš. Když si je rozdělíš na krátko a dlouhověké, tak velmi často platí (ne vždy, ale těch případů je dost), že dlouhověké se déle usazují, pomaleji přirůstají, nemají vysokou klíčivost vlastních semen (tj. to co máš - astry, irisy, menší koblížky leckdy sterilních geranií). Krátkověké rychle narostou, dobře se semení, musí stihnout zajistit potomstvo, protože samy tak dlouho nevydrží (a nemluvím o letničkách, ale i o krátkověkých trvalkách). Pokud máš v záhonech spíš převažující dlouhověké, tedy ty, co se samy moc nesemení, pomalu si rozšiřují trs, nebují rychle oddenky do stran, tak než se takové společenstvo zapojí, musíš čelit invazi té druhé skupiny. Buď tím, že pleješ, protože se ti to tam sype z okolních stromů, nebo nepleješ a invazi ze stromů potlačíš vlastní invazí něčeho semenivého, co ale chceš - např. zrovna ta verbena bonariensis je takovej hezkej příklad. Ta ti potlačí semenáče stromů a dalších plevelů, následující sezónu zredukuješ verbenu tak, aby se ti dlouhověké rostliny s pomalejším startem měly kam rozšiřovat a za pár let ti z některých míst zmizí sama, protože pomalejší druhy ji konečně přebijou (u mě např. astry, sadce, trsy trav..).
Pokud sousedíš s neudržovaným prostorem, osvědčuje se k hranicím zase dát něco vyššího konkurenceschopného - prostě hydru, kterou ale sama chceš. Např. pokud sousedím s obecním pozemkem, který nikdo neseká, neudržuje, tak nebudu dávat k plotu clematis integrifolia, ale raději třeba persicaria amplexicaulis, protože máloco pustí kolem kořenů a díky výšce toho dost přecedí i po větru. Samozřejmě hydře nechat prostor, ať vynikne a má kam prosperovat, nemá smysl tam dávat něco, co pak budu chtít udržovat jen na velikosti kapesníku. První rok dva kolem nechat vysemenit klidně tu verbenu nebo digitalis, pak už nebude potřeba.
Mám tu vedle sebe taky neudržovanej pozemek a na tomhle principu jsem udělala okraj velkého záhonu, kam se mi toho semenilo kvantum (hned vedle je remízek s duby a jasany, na druhém konci stavební pozemek, který sekají maximálně jednou v szóně, lítá to tam pořád). Na okrajích je nízkej živej plot, pak proužek kompostu, který přihnojuje ten plot, pak řada hyder (vzrůstné astry, vysoké sadce sázené v menším sponu, veronicastra zase víc pohromadě, trávy.. mezi nimi na místech, kde dosud není zapojeno, je verbena). Pleju jako Květa a většinou jsou to pampelišky, které vypíchám, sem tam svlačec a přeslička, který tam už byly a jsou nezničitelný. Hadr nikde, omezuje rozrůstání trvalek a jak píše pregnantně Květa - hlína pod ním smrdí, není zdravá.