Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 05. úno 2018 18:24 #321721

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
A pořizuješ trvalkové? Existují i letničkové, někde jsem to četla. Mně ale kupované také zmizely, přestože to měly být trvalky. Moje staré nemizí
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 05. úno 2018 20:50 #321722

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Ony i mezi trvalkami jsou krátkověké a dlouhověké, bohužel tam, kde jsem kupovala nebylo nikdy označeno, které to jsou. Dlouhověké mají být Beladona a Elata hybridy a krátkověké Pacifické, jenže k čemu to, když prostě v zahradnictví je většinou jen označení barvy květu..:(

Takže myslíte, že by to mohlo být tímto?

Trvalky III 06. úno 2018 07:12 #321723

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
--- mám různé - jedny co jsem si sama vysela. jedny už jsou nejméně pět let a keř se zvětšuje. jiné jsem draze koupila v Hornbachu a byly tak dva tři roky a je po nich . ted´ už si vysévám sama. je to sice zdlouhavé - jeden rok sazanice a teprva další rok v plné kráse. naseju do truhlíku a shora dám průhlednou potravinářskou folii.- v rozích udělám uzly a napnu . po zalití už není třeba moc zalívat - když je ta folie , tak se rosí a voda znovu steče do truhlíku . taky tam nemůžou slimáci -
na podzim jsem měla plný truhlík tak 2cm, - a já je nezabalila . asi zmrzly. takže budu ted´ na jaře sít znovu . semena ještě mám - - a jak píše Ivik -v obchodě jsou dvojí - trvalky a letničky.

ostroky2.jpg

ostroky3.jpg

ostroky.jpg

lichtkniginlucia.jpg
tohle je ta dlouhověká - z výsevu
Poslední úprava: 06. úno 2018 07:19 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Jikra, alenak, Marta, rok.zaruka

Trvalky III 06. úno 2018 12:57 #321724

• noramarefy
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Mám také rada ostrozky. Především sleduji krásné kombinace s ruzemi u Kaji. Problémy s uchováním ostrozek jsem měla také. Dnes mám několik ostrozek z vysevu (snad 10 let i více) i sazenice z obchodu. Příčinou u mne byly brzy na jaře malinkatí slimačci. Jsou maliincí jako plevy a žerou mladý výhonky pod zemi ještě než vylezou na povrch. Zjistila jsem to tak, že jsem nasypala pro slimáčky krmení od Bayeru Garden Desimo Duo kolem ostrožek. Při této značce krmení slimáčci zůstanou na povrchu záhonku a tím mám kontrolu, jaký byl účinek. Každý rok začínám se sypáním již na začátku března a ostrožky spolehlivě rostou a kvetou. Možná stojí za vyzkoušení.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra

Trvalky III 06. úno 2018 14:07 #321727

• Kaja
  • Platinum Boarder
hmm- díky za radu . je to pravda. já je zase našla na květu narcisu . taky ho dost obežrali . mám granule - nasypu kolem a i jinde. je lepší v začátku než potom ,jak se ještě namnoží .
kdysi jsem měla hodně ostrožek - ale ony i přes zimu mohou vyhnít v kořenech , když je moc mokro . musím se na ně zaměřit , pokud mi zdraví dovolí , ostrožky jsou krásné -

DSCN6660_2018-02-06.jpg
Poslední úprava: 06. úno 2018 14:45 od Kaja.

Trvalky III 06. úno 2018 17:00 #321729

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Taky mám ráda ostrožky. Mám pouze trvalky. Slimáci je z jara, když obráží milují a tak sypu granule, bohužel to bez nich nejde. Ještě jsem zkoušela na jednom místě sypat sedlinu z kávy. Myslím, že účinek byl dobrý, ale granule mají větší sílu. Mám je stále na stejném místě, nemají moc rádi přesazování.
Ad množení - brzo z jara odrýt z okraje trsu, jde i řízkování. Po odkvětu seříznout, pohnojit a prolít vodou, pak vykvetou ještě jednou, sice ne tak bohatě.
Letničky má sousedka, letité, má to na stejném místě, na plném slunci už roky, nechá odkvést a vydrolí semena. Jsou trochu menší než trvalkové, ale taky moc krásné. :)
DSC03252.jpg
Poslední úprava: 06. úno 2018 17:15 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Marta

Trvalky III 06. úno 2018 18:14 #321730

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Ze semínka to nezvládnu. Jak se musí něco předpěstovat, tak to skončí neúspěchem. Možná to bude fakt těmi slimáky. Letos mám dilema, zda sypat, mám malou holčičku a bojím se, že je sní.

Trvalky III 06. úno 2018 19:31 #321733

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak zakryj výsev tou folií a slimáky budeš muset holt sbírat nebo udělat pivní pasti .nebo jedině do nějaké husté výsadby , kde by malá nevlezla, nebo třeba za plot - slimáci si ty granule najdou-
Poslední úprava: 06. úno 2018 19:34 od Kaja.

Trvalky III 11. úno 2018 21:40 #321770

• alenak
  • Platinum Boarder
Trvalka za r. 2017, která byla neustále obalena několika druhy čmeláčků - agastache Blue Fortune
DSC04454.jpg
Poslední úprava: 11. úno 2018 21:40 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Evka, Kika, Jikra, Marta, alcearosa, Regina

Trvalky III 20. úno 2018 22:43 #321815

• alenak
  • Platinum Boarder
řetězovka - hodně se rozrůstající, plevelná trvalka, mám pouze růžovou, má dlouhodobé kvetení
DSC04607.jpg
Poslední úprava: 20. úno 2018 22:44 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Ninkwen, Marta, babkaela, rok.zaruka, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa