Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady II

Vaše zahrady II 15. čen 2016 12:55 #309597

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
:-)

psala jsem delsi prispevek ale nakonec jsem to snazala ...
hlavni je ze vis co chces a mas z toho radost ...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Vaše zahrady II 15. čen 2016 15:41 #309601

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Kájo máš to úžasné a obdivuju tvou energii a zapálení a kéž jednou budu stále tak pracovitá jako ty ! Hodně síly a špatné myšlenky ať se rozpustí.

Já si taky furt říkám proč to dělám, proč tak dřu - no proč, pač mě to naplňuje a uklidňuje a dělám to pro sebe! To ráno vyjít ještě se zalepenýma očima do té vůně a klidu a nádhery je prostě k nezaplacení. (a vaše pochvaly a děkování třešnička na dortu :-) )

A k plánování - tím, že mám fakt malou zahradu, jsem hodně zpočátku uvažovala o pomoci architekta, kterému ale přesně budu specifikovat své nároky. Bohužel jsem viděla kolem sebe to, co někteří "architekti" dokážou a přešla mě chuť. Taky je pár mých českých oblíbenců, kteří to opravdu s prostorem, tvary a barvami umí, nevím jak je to s reklamou, tak raději jen takto Pa...ro, F..ra atd, ale když jsme dostavěli, nebylo koruny nazbyt a ještě s dvěma malými dětmi to prostě nešlo za profíky vyhazovat. Určitě by to všechno šlo udělat lépe, ale pochopila jsem, že zahrada je obrazem/odrazem daného člověka majitele a každý má nárok se vyřádit podle svého gusta. Já chtěla strašně Oudolfovský styl, ale na našem plivátku se tohle fakt nedá...

Takže všem hodně kreativního myšlení a síly na tvorbu! Těším se na všechny fotky, jsem hrozně zvědavá!!! :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka

Vaše zahrady II 15. čen 2016 15:58 #309602

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
No Vendy, napsala jsi to krásně :cheer: , měla jsem kamarádku, bohužel zemřela, dala si udělat zahradu od firmy, cca 60tis., 2/3 potom vyřezala, nerozuměla tomu a myslela si, že peníze to zařídí :silly: , no pak se začala učit sama pokus - omyl. Taky je to o štěstí narazit na osvícenou firmu, která nenabízí bezúdržbovou zahradu, vždy je práce na zahradě ;) - teda když se chce :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Vendy

Vaše zahrady II 15. čen 2016 16:42 #309603

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo děvčata - je to tak .. nechtěla bych tu něco moderního . to má druhá dcear . ale mají domek a za ním veliký areál své firmy ,. bývalé JZD .. a tam se ta moderny hodí . štěrk , tři balvany, vysypané štěrkem a třeba Levandule , nebo tvarovaný zerav , buxus . navrhovala osadil mu to kamarád z dětsví - zahradník .. je tam kovovýroba s 80 zaměstnanci - tak by tam asi nic jiného mezi asfaltovanýma cestama nepasovalo . někde je vzrostlá borovice kolem ní taky větší kameny - a dnes jsem se tam stavovala a naštval mě plevel ,co tam roste- mleč. asi si myslí , že je to kytka.no on to neřeší - na to tam má lidi . jenže s jinou odborností přes kovovýrobu . nenápadně mu tam vytrousím chrpu a náprstníky ;) - za chvíli zeťák přijede - tak ho na to hned upozorním .je tam potůček a kolem něho břízy . vzadu už pole a kopečky - hezká příroda.

DSCN7493_2016-06-15.jpg

jedna fotka odtamtud . kousek od nich je velký hrad Hukvaldy.
Poslední úprava: 15. čen 2016 16:52 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Jikra, alenak, Marta

Vaše zahrady II 15. čen 2016 16:48 #309604

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
To je výýýborný nápad nenápadně trousit :laugh: :laugh: :laugh:
Už mě to letos napadlo, furt od někoho dostávám semínka a nevím kam s tím - já budu nenápadně trousit po okolí :-)

Vaše zahrady II 15. čen 2016 17:39 #309606

• luci
  • Platinum Boarder
Potrebuju postupne zkulturnit jednu stran cca 60m dlouhou je to teda pozemek silnic a povodi jenze my na ten plevel a nalety mame vyhled ... Dole tece jakasi stoka a nahore je to zastinene obrimi stromy ... Uz jsem tam zasadila magnolie aby to na jare udelalo kvetouci haj ... Sem tam jsem pridala shluk seriku ... Proste aby to civilizovane zarostlo ale nemusela jem to plet ... Chodit se po tom nezpevnenem svahu moc neda ... Na spodni cast bych rada ale dala nenarocne kytky treba bile pivone cemerice sem tam kapradi a jak radite trousit seminka ... Ovsem co s plevelem? Foliovat se mi to nechce ... A pak jak chranit seminka od sousedovic slepic co tam stale lezou a hrabou?
Dekuju za rady

Vaše zahrady II 15. čen 2016 19:05 #309612

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, fandím ti :up . Ono je nejdůležitější přijít na to, jak to chce člověk mít, aby byl spokojený ( alespoň po nějaký čas, než se zas někam posune :P ).
A když už to jeden ví, tak to chce pár let trpělivosti, než to do té podoby doroste. Zvlášť u keřů a růží to prostě rok, dva ( i tři) potrvá, než začnou vypadat tak, jak by měly.
V půlce první sezony je tedy ještě hodně brzy na hodnocení toho, jak to vypadá, či jak se to povedlo. Důležité je, aby bylo vše zasazeno na místech, kde se tomu bude dařit, aby časem nevznikly díry tam, kde nebyly plánovány. Takže Ti Kiko přeji hlavně, aby kytky rostly tak, jak sis představovala a aby bršlice pokud možno chcípla úplně ;) .

Jinak, krom toho, že každý má jiný vkus, tak má taky jiné potřeby. Mně se např. líbí mnoho různých zahradních stylů (některé moc), ale nedokázala bych se všemi být šťastná. Dělám si zahradu hlavně pro svoji radost a to je pro mě nejdůležitější. Je to možná sobecké, ale je to tak. V podstatě je mi úplně fuk, jestli se to líbí někomu jinému. Nikomu to nenutím a na pochvalu nečekám. Když už sem dám nějakou fotku, tak prostě proto, že buď mám velkou radost a chci se o ní podělit, nebo mám za to, že by to někdy pro někoho mohla být užitěčná informace. A v neposlední řadě "plním databázi", kterou často nejen já používám. V tom je myslím hlavně toto fórum užitečné (fotky z radosti bych zrovna tak mohla prostě cpát na FB :whistle: ).
Následující uživatel poděkoval: Kika, Jikra, alenak

Vaše zahrady II 15. čen 2016 19:11 #309613

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Luci, zkusila bych plevel nejdřív párkrát zherbicidovat, tím by se mohl alespoň na nějakou dobu potlačit. Ideální by asi bylo sázet už velké trsy, které budou plevelu lépe vzdorovat. Folii bych rovněž nedávala ( stejně by ten plevel rostl pod tím a v dírách vylézal). Rozhodně bych se snažila většinu zasázet napodzim, aby se to do jara hezky ujmulo a mělo to proti plevelu náskok.
Následující uživatel poděkoval: luci

Vaše zahrady II 16. čen 2016 09:32 #309680

• luci
  • Platinum Boarder
JanaV:
kdyz jsem pred rokem a pul zacala delat cast zahrady tesne u baraku tak jsme tam roundapovali rok .. a protoze svazity teren tak jsem nechtela davat folii ...
v praxi to znamena ze to musim udrzovat cca co 3 tydny jinak to mam zaplevelene jako driv a to mi verte ze byl nepublikovatelny stav :-)
ta 2 mesicni zkusenost mi stacila takze proto jsme pak uz vsude davali folii ... coz taky neni uplne bez udrzby ale to se jakz takz da zvladat ...

jeste me napadla moznost ten teren sekat ze by na dalku plevel a trava vypadaly zelene a do toho holt dat jen ty pivone ktere snad slepice nevyhrabou a na digitalis zapomenout ... no a casem vyrostou snad magnolky a seriky a zazelena se to ...
jsem z toho fakt zoufala ...

dekuju
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Vaše zahrady II 16. čen 2016 10:56 #309685

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já jsem do břehu nasadila denivky - kolem 20 kusů , taky tam mám mladé hortenzie - podarované od kolegů , zvoky , náprstníky , černucha . krásný a silně po jahodách vonící jasmín - velkokvětý . momentálně jím voní celá zahrada. a je to zarostlé i zpevněné . sekám jenom kousek od cesty - sekačkou a taky strunovkou . ale už je toho málo , takže fajn . v rohu mám kapradí , pivoňky - takové ty růžové - nechtěla jsem je vyhazovat . Sléz maurský / od kašle/ . podzimní astry / drobouké květy/ a chryzantémy - obojí bílé . taky asi tři růže a obrovskou hortenzii Annabel v ohybu toho břehu .
zepředu už je břeh nižší - tam je klematis , ale na plotě , pak zajímavé růže Astronomia a Lovely Meidilland / po našem Erfurťanka . obě už dost velké a dále je tam všechno možné, kosatečky , jarní cibuloviny - no prostě nahusto - a to se tam plazí to drobné modré jak pomněnka- ted´ si nevzpomenu . :blush: :)

DSCN9112.jpg

to je ten jasmín - latinsky zjistím později .
Poslední úprava: 16. čen 2016 11:06 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Ajka, alenak, Marta, luci
Moderátoři: Eva L., Květa