Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie II

Hortenzie II 21. čec 2017 08:15 #320040

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Rok.zaruko, přesně, všechny růžové :whistle: . Síran hlinitý sypeš v jaké formě? Já sehnala řeznický kamenec a zatím tedy žádný velký úspěch - pár kvítků Blaumeise nabralo namodralý odstín, ale zbytek je tvrdošíjně růžový :unsure: .

Gabčo, toreticky by mělo stačit přisypat trochu vápna a mělo by to být jednodušší, než "zmodrat" :whistle: , ale v praxi nevím, mám přesně opačný problém :P
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Hortenzie II 21. čec 2017 13:09 #320041

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
no já koupila myslím od firmy Fichema jako vločkovač do bazénu:-D....mají docela velké balení za pár korun dalo by se říci, možná by to šlo sehnat tudíž i v místech kde se prodávají věci na bazény
nejdřív sem rozpouštěla ve vodě a zalívala(podotýkám blbě se rozpouští trvá to docela dlouho) na podzim sem kupovala tu spešl vyšlechtěnou velkovětou hortenzii, která kvete i na letošních výhonech....mno....nepárala sem se s tím...nasypala sem ji toho pod nožky docela fest....je do fialkova s nádechem modré a to je ve stínu.....zalívám i okyselovačem....ale je to boj který asi časem vzdám:-D....no letost na podzim opět podsypu vločkovačem a přihodím kůru...prostě poslední pokus
podotýkám jí zalívám jen a pouze dešťovkou....mám ji spešl pro ni.....ostatní makrophyly co mám na dvou zahradách sem vzdala ty jsou na slunku a i když si můžu hnáty zpřerážet a na hlavě se postavit.....nikdy je do původní modré asi nedostanu

toto o něm píšou na wikipedii, je tam i přídavek že může být použit i jako moluskocid
Síran hlinitý se někdy používá ke snížení pH zahradní půdy, protože hydrolyzuje za vzniku sraženiny hydroxidu hlinitého a zředěné kyseliny sírové. Příkladem, co změna úrovně pH půdy může udělat s rostlinami, je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Tato rostlina při snížení pH půdy změní svoji barvu.
Poslední úprava: 21. čec 2017 13:11 od rok.zaruka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Hortenzie II 21. čec 2017 14:25 #320042

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Rok.zaruko, ono je to všechno asi houby platné, když nedokážeme snížit to PH :unsure: . Tady píšou : www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/213...i-se-vam-svou-krasou , že pro modré hortenzie je třeba PH 3,5 až 4,5 , to já tady nedám ani náhodou :( , musely by být zasazený v čistém substrátu pro borůvky :whistle: a to zas neuzalejvám :unsure:

Hortenzie II 21. čec 2017 21:27 #320048

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
no bohužel, proto sem to vzdala, jen tu jednu zkusím.....je v rantlu u terasy, je tam dost vlhko a stín (zjistila sem že modřejší květy jsou vždy v zastíněné části keříku :-D.....prostě je tam omezený prostor i pro mísení zeminy i pro kořeny samotné.....tam sem si říkala že udělám pokusy.....zbytek sem opravdu vzdala :-(....ono to nebude jen o PH, hrajou v tom i jiné prvky jako je hlíník a mám pocit že ještě jeden prvek, ty jsou v kyselém prostředí lépe vstřebatelné pro rostlinu.....pamatuju se že mi jedna vyštudovaná zahradnice říkala,ať pod hortenzii zakopu staré hliníkové příbory:-DDD....ale čertv ví no

Hortenzie II 21. čec 2017 23:07 #320055

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Hortenzie macrophyly v záhonu u mě vypadají teď zhruba takto :angry: :

P1070783.jpg

Zatímco v nádobách takto:

P1070567.jpg

( v nádobě vlevo bohužel hortenzie podežraná lalokáčem se nedovedla vzpamatovat a brunnera jí zcela převálcovala, ačkoliv 1. rok to vypadalo, že brunnera to sousedství nepřežije vůbec - ale počkala si na svou chvíli a dočkala se :unsure: )

P1070660.jpg

P1070679.jpg
Poslední úprava: 21. čec 2017 23:09 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, Gabča, alcearosa, rok.zaruka

Hortenzie II 21. čec 2017 23:25 #320057

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Jani jak je zazimováváš ty hortenzie v květináči?.....bereš je dom?
mě letost v květináči vymrzla, kdežto ta astilbe zvládne i nezabalený menší pálený květináč,stejně jako hosty,nemám je kde v "teple" přezimovat....uvažuju letost zahrabat do kompostu...resp zasypat listím

PS: ta brunera je taky kouzelná!
Poslední úprava: 21. čec 2017 23:26 od rok.zaruka.

Hortenzie II 21. čec 2017 23:58 #320061

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Rok.zaruko, hortenzie jsem zimovala částečně ve skleníku a částečně byly v zimě normálně venku na dvorku a jen na těch pár týdnů mrazů byly šoupnutý do garáže ( venkovní, hlína tam taky zmrzla na kost, ale ony vydrží celkem velký mráz, problém jsou jarní mrazíky, když už pupeny začnou pučet :unsure: )

Ty je máš v plastu nebo v keramice? U nás bylo jen -15. Spíš než do kompostu bych normálně zahrabala do záhonku. V tom kompostu by je to mohlo zahřívat a narašily by moc brzy :unsure:
Poslední úprava: 22. čec 2017 00:10 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Hortenzie II 22. čec 2017 06:54 #320065

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
měla sem terakotu,teď budu mít plast...no měli sme pod -20 letos tkvětináč měl kolem sebe bublinku, ale je pravda že to byla mladá a né dostatečně silná rostlinka, nejsem si jistá ani vyhnitím v jarním období, protože u nás bylo pak dost sněhu.....no zkusím letost jinak, buď zahrábnout do země,nebo to listí pak ještě překrýt netkanou textilií....děkuju za radu:-)

Hortenzie II 22. čec 2017 11:41 #320066

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Aha, tak u nás uhnití nehrozí :unsure: , sucho i v zimě :angry: .
Já myslím, že zahrahané v zemi budou O.K.

Hortenzie II 27. čec 2017 00:47 #320135

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Voda shora je pro hortenzie dá se říct nakopnutí :laugh:
DSC04475.jpg
Limelight, to jsem ji na jaře přesazovala, byla moc na výpalu ;)
DSC04491.jpg
Pinky Winky
Poslední úprava: 27. čec 2017 00:48 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Gabča, ibiska
Moderátoři: Eva L., Květa