Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 13:36 #316821

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Geno, co myslíš tou "tyčkou"? Větvičku nebo část kořene? To je myslím podstata. Je podle mě podstatné určit místo přechodu mezi podzemní a nadzemní částí a pak podle toho, zda je to bylinná nebo dřevitá umístit pod nebo nad zem.

Nesledovala jsem to úplně přesně, jde o pivoňku bylinnou nebo dřevitou?
Foto nemáš?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 14:02 #316823

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani jsou to od Jošta Patio pivoňky, jedna je Kiev a ostatní si nepamatuju. Byly levné, tak budou bylinné. Šla jsem trošku odhrábnout a nafotit
IMG_20170302_135142.jpg

IMG_20170302_135126.jpg

IMG_20170302_135100.jpg

Tu první jsem musela dát zešikma, jinak by to narašené směřovalo do země. Přisypat můžu, zem je měkká, kdyžtak zatlačím trochu kytku do země a dosypu.

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 17:43 #316827

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Genovesa napsal:
Díky. Ony už byly docela narašené, tak jsem ty pupeny nechala koukat. Tak je asi trošku mám zasypat?

Určitě je zasyp. A to tak, aby špičky puků byly zároveň s povrchem země. Taky musíš počítat s tím, že se země slehne a puky i s částí kořene se dostanou na povrch.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 20:34 #316829

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Geno, já bych je vyndala a zasadila znovu správně. A budeš mít klid v duši ;) .
Že jsou kořeny našikmo - to nevadí. Popínavky se zásadně sázejí našikmo a nikdo to neřeší. Ony se kořeny rychle zorientujou a porostou správně ;) .

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 20:52 #316831

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Myslíš hlouběji Jani? Kdyžtak zítra udělám.Děkuju.
Evo děkuji též za radu.
Poslední úprava: 02. bře 2017 20:54 od Genovesa.

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 20:58 #316832

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Genoveso, koukala jsem na ten Kiev. Už mi došlo, co máš za problém. Já vybalila ten svůj. Měla z nich nejdelší kořeny, tak je tak jakoby ohnuli, aby se nezlomilo. Tvou sazenici nevidím ale asi vypadají podobně, já bych dala mírně nakřivo kořeny a trochu nakřivo ty puky, časem se obojí srovná. A můžeš o trochu hlouběji. Není to zas tak nutné, aby úplně koukalo. Jen to nesmí být moc utopené. Hlína se ti ještě trochu slehne.

Pivoňky - Paeonia 02. bře 2017 21:27 #316835

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Geno, jen zároveň se zemí.

Pivoňky - Paeonia 03. bře 2017 23:26 #316853

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, všichni v podstatě radí to samé, že...

pivoňky si ty pupeny chystají v předcházejícím roce. Jsou velmi odolné ( historka, jak jsem pohodila pivoňku na trávník, nechala ji napospas mrazu. Přežila - 24 a na jaře jak kdyby se nechumelilo ).
- ty pupeny by se otočily a rostly vzhůru i tak.
- já tedy vidím trochu jiný zádrhelík, který s hloubkou zasazení je také spjat.
- jak jsi je obsypala kačírkem, to není moc dobrý nápad. Jednak se ti jím navyšuje ona hloubka zasazení, druhák, letos to fungovat bude, ale v letech příštích - až pivůně vytvoří trsík - ti kačírek zaroste do trsíku. Věř mi, není to fajn. Vadí nůžkám, vadí pukům.

- tyhle pivůně mají nálepku patio, tzn. do květníků.
green-works.nl/en/pot-plants/patio-peony/
hledala jsem u nich výšku, uvádějí od 55 - 80 cm
Kiev by měl mít výšku cca 60 cm.
pivoňky vykvétají běžně cca 3. rokem po zakoupení, jsem zvědavá, jak si pospíší tyto patio sorty.

Pivoňky - Paeonia 04. bře 2017 07:18 #316856

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Květo já jsem vděčná, že mi tu lidi poradí. V okolí nevím o nikom, kdo by bral (okrasnou) zahradu tak jako já, takže se spíš okolí ptá mě. Mně tu poradit nemá kdo bohužel.
Výšku pivoněk znám, jsou nádobové, vím. Jenže u mě nádoby neprojdou, nemám na ně čas. Tak jsem je dala do záhonu u terasy s tím, že tam budou kompaktní a hezké (snad). Tož uvidíme, jak se jim bude dařit. Jo a toho kačírku je tam kolem velmi poskrovnu, žádná vrstva. Ale ještě teda odeberu.

Pivoňky - Paeonia 04. bře 2017 09:21 #316857

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Genoveso, o pivoňky se fakt neboj. Na tyhle jsem sama zvědavá. Je to jeden z největších nezmarů co pomalu znám.Na chalupě měli vedle nás přistavěnou něco jako slepičárnu nebo co to bylo. Pak se upravovaly digitálně mapy pro katastry. Muselo se odbourat. Ještě před tou přístavbou měli bordeláři vyskládané nějaké tvárnice. K ničemu. Když to konečně uklidili, vylezly tam pivoňky, které tam paní měla předtím. Tomu bych nevěřila. A totéž mi vypravovala kolegyně v práci. Té zase vylezla pivoňka koprovka. Kačírek je dobrá připomínka. Vzrůstné druhy by si poradily asi i s kačírkem :laugh: . Ale tohle má být drobnější a bude asi o trochu méně vzrůstné. Nevím, jestli sis nechala obrázky. Další, co jsme sázely byla Moscow a Madrid.Já bych neodebírala co se týče výše vrstvy ale spíš kolem nich udělala jako kolečko hlíny.

A ještě jedna věc k úvaze. Já je objednala právě proto, že by měly jít v nádobách. Doufám. Po odkvětu už to zase taková paráda není. Ale květináč lze vždycky přenést na nějaké méně pohledově frekventovné místo. Z zase místo zaplnit jinou rostlinou. Třeba nižší lilie, co jsou v květnících také. A prostě prostřídat podle sezony. Jestli to máš u terasy,kde sedáte.A pivoňky v květníku přežijí i dost velké zimy i bez zahrabávání. Asi budou chtít slušně vyhnojit. V nádobách je omezený prostor. Já dávám rohozku. Nedá se tím skoro přehnojit a rozpouští se pomalu.
Poslední úprava: 04. bře 2017 09:43 od Regina.
Moderátoři: Eva L., Květa