Nu, že má problémy s mrazíky jsem našla, trochu jsem doufala, že nějaký z kultivarů Montany by to mohl zvládnout (jako třeba jedle španělská - základní u nás vy-/namrzá, ale kultivary - třeba Glauca - už mrazíky zvládají, totéž dělají některé borovice).
Ona fasáda je velmi dobře zateplená (dřevostavba), takže krom metr vysokých betonových základů moc tepla neposkytně, ale pro ty kořeny je to dobré, tam se to teplo ze země pěkně drží, zakládám tam květináče na zimu a zem drží dlouho nezamrzlá. Proto mám už nachystanou ocelovou treláž, aby to nevlezlo výhony do stavby, už jsem jednou likvidovala břečťan starý "jen" 30 let, to vylámal na kůlně pár prken a zvednul krov.
Nahoře na hraně sřechy mám horolezecké úchyty a hodlám to cca ob rok detailně prohlídnout a případné nezbednosti likvidovat, případně zaplatit kamarády horolezce, kdybych se tam sama nedostala.
Moc mne zajímala právě ta velká nekvetoucí plocha, neb olistění mají klematisy taky zajímavé a stálezelenou tam dávat nechci. Růže se bojím, kvůli místní vlhkosti, kdyby chytla ČS, tak to těžko opečuju + problém s trny, střihem, dole vede cestička hned vedle prostoru pro kmínek, takže zase trny v cestě, to mrňatům neudělám - ač jinak bývám i občas škodolibá, tohle je moc. Přísavník taky nebrat, moc bujná obluda + děsně bince z bobulí (tam kam by to padalo skoro neukliditelné), ač jinak moc pěkný. Horzenzie už je ze severní strany.
Zimolez se mi olistěním na tak velkou plochu nelíbí, to tu vídám třeba na sloupech veřejného osvětlení a není to ono, když je starší a hodně vzrostlý, je to moc nevzhledných hodně řídce olistěných, volně vlajících šlahounů a kdo to má co měsíc lézt zamotat nebo přistřihnout, jsem ochotná max 2x za sezonu a i to je až až, i když u toho klematisu první rok budu šplhat přeochotně

Ještě se popídím a přijdu zkonzultovat, případně pokud někoho nějaký ten kultivar napadne, požadovaná výška popnutí je od 3 do 7m (max šíře 6-8m, klidně víc rostlinek), pod tím jen 3m kmínek, nad tím nebe

Barva květu jakákoliv ne moc výrazná, pruh okolní zeleně zatím není dokončený, tak to mohu ještě přizpůsobit, snad jen tam bude nedaleko Stewartie a stříbrná jedle, ale to se s klematisem snad ani tlouct nemůže. Fasáda je nenápadná středně/světlejší šedá, matná.