Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Clematisy 11. úno 2015 20:04 #293981

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Marijko,jak nahodila Jana-Akébii pětičetnou mám asi čtyři roky.Je odolná,dá se dobře tvarovat-snese i hlubokej řez k zemi-to mám z vlastní zkušenosti,když nám vichřice převrátila oblouk na kterém rostla a musela jsem ji úplně odřezat.Za rok narostla tak jak je na fotkách.Je stopro zdravá,škůdce jsem na ní nikdy neviděla a má krásné olistění.Bohužel nemám foto když kvete-jsou to drobnější fialovo-hnědé květy,určitě na netu najdeš jak květy vypadají.Já ji mám vedenou i po drátech,napřed ji trochu pomůžu vyvázáním,pak už jede sama.Zatím se zdá mrazuodolná.Na zimu opadává,ale až někdy v prosinci, výhony,jak jsou ovíjivé,tak i holé vypadají dobře,brzy na jaře raší.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 11. úno 2015 20:06 #293982

• Ališi
  • Expert Boarder
Akebieptietn2.jpg

Akebieptietn3.jpg

Akebieptietn4.jpg

Akebieptietnclem.MargaretHunt.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka

Clematisy 12. úno 2015 16:06 #293985

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Ono těch otužilých clematisů mrakodrapů není zas tak málo, jen některé z nich nejsou tak komerčně atraktivní a proto se k nám asi tolik (nebo vůbec) nedováží. Mám spadeno na některé botanické apod. drobnokvěté clematisy, ale tady jsme na ně narazila výjimečně, většina z nich se nevyskytla v českých v e-shopech vůbec. Letos nejspíš ne, ale příští rok, když nebudu mít štěstí u nás, zvažuji objednání clematisů tady:

clematisy Westphal
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka

Clematisy 12. úno 2015 20:57 #293987

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kirsten,
taky se pídím a asi to dopadne podobně. Mluvila jsem i s panem Dufkem, ale prý pěstuje hlavně ty nižší a ponejvíce skupinu 3, jak říkal, z těch mají lidi "nejvíc".

Ališi,
na akebii jsem se pořádně podívala a do toho nejdu, pokud bych ji nechala, ať si žije a plodí, tak jsou s tím dost problémy v USA - invazivní rostlina na severovýchodě. Vzhledem k tomu, že podnebí tu není až zas tak rozdílné, si to nedovolím, zvlášť když vidím, jakou paseku dělá plamének plotní v Praze u Botiče (už tam strhnul i několik starších stromů a na zemi udusí cokoliv do 1m výšky, semen má tunu a není jak ho zastavit) a v Dendrologická zahrada pomalu začíná v jedné části připomínat růžové království, jen místo růží úřaduje Celastrus, leze jim tam po vrbách přes 10m vysoko a ptáci to roznášejí stále dál. Nu, hledám pečlivě....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Clematisy 13. úno 2015 08:15 #293991

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko a poradil pan Dufek nějaký clematis?
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 13. úno 2015 20:20 #294002

• Marijka
  • Gold Boarder
Jana V. napsal:
Marijko a poradil pan Dufek nějaký clematis?

Kdyby poradil, už bych to napsala i pro ostatní,
prý zkoušel různé Cl. Montana, ale vždy mu (dřív nebo později) vymrzly, navíc pro ty vzrůstné nemá místo, aby s nimi pokusničil, tak se věnuje těm nižším.
Procházím teď Esveld v kombinaci s HMF, vyselektuju nějaké tipy a hodím to sem, ať je tady info pro další pátrající. Asi jich pak objednám víc kultivarů, zasadím po dvou metech a nastane pokusničení a selekce, uvidíme, co přežije... Mohu prozatímně zabrat i větší zeď bez okna u sousedů, tam se dva taky vejdou :laugh:

U Esvelda mne z těch malých "trojkových" skupiny Viticela zatím uchvátil clematis Dominika, ale tady na foru jsem ji nedohledala, přitom je vyšlechtěná v Polsku, 1972. Nemáte někdo?
www.esveld.nl/plant.php?plant=Clematis+%27Dominika%27
www.clematis.com.pl/en/encyklopedia?view=plant&plantid=208
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 13. úno 2015 21:03 #294003

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, tohle je taky užitečný odkaz : www.clematis.hull.ac.uk/
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 13. úno 2015 22:49 #294004

• Marijka
  • Gold Boarder
oj, to mi nedělej... beru nejdřív to, co je někde skladem (a ještě je vidět na první pohled cca výška a mrazuodolnost), pak to kontroluju na několika zdrojích a až pak zapisuju poznámku, jestli na to za pár dní znovu kouknout. Tohle beru jako dodatečné info.

Ale Jani, při hledání dle jména klematisu jsem našla, že bys měla mít Dutchess of Edinburgh (z roku 2012 prý u Tebe byla parádní), přemýšlím o ní k terase, že je tam celkem chráněné místo na plotě se sluníčkem 9-15hod. a uhlídám řez (nemíchá se tam nic jiného), jak se tenhle klematis tváří? Tím, že by šel k plotu, mohl by dostat na zimu "deku" z bílé netkané, případně i víc vrstev, pokud by hlásili krutomrazy. Zezadu by měl vrbový pletený panel, takže po něm může šplhat i ho to slušně ochrání, za tím je sousedů dřevník, z pod kterého ale leze v létě dost slimáků.
Šlo by to? Jak moc trpí na slimáky?
Děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Clematisy 14. úno 2015 10:58 #294008

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, mě tu clemíky celkově nejdou moc dobře. Oni chtějí hodně vláhy a to u mě nemají. Květy celkově jsou pak menší a i méně rostou a kvetou. Došlo mi to v r. 2013, kdy byly v červnu ty povodně. V poli za plotem stála voda v bramborových řádcích a tehdy poprvé měly clematisy pořádně veliké květy.
Takže vývoj clemíků u mě je takový, že stagnují a žádní obři z nich nejsou, některé to časem vzdají.
Přemýšlím, co s tím. Jestli je najaře vyndat a namíchat jim do jámy substrát, který by lépe držel vodu. Na GW jsem viděla, jak do jámy pro clematisy dávali staré noviny, právě proto že drží vodu.

Dutchess of Edinburgh je navíc zasazená tak, že jí konkurují kořeny nedaleké thůje a je i celkově dost stíněná. Chová se u mě jako typický dvojkový clematis, najaře vykvete na starých výhonech ale vždycky je to 1-2 větve, nechce jich udělat víc. Možná i kvůli slimákům, ale spíš bych řekla, že tuší, že by jich víc nevyživila. Takže žádný obr to rozhodně není.

Už loni jsem se zařekla, že se vykašlu na dvojkové a přejdu na trojkové clematisy, protože jsou celkově mohutnější a tak i u mě dovedou vytvořit hezkou podívanou. Navíc, dvojkové clematisy spíš dělají pár obrkvětů ( D. of E. naprosto typicky), zatímco trojkové spíš udělají větší záplavu květů.
Ale najaře v zahradnictvích jsou vždycky akorát dvojkové ( páč zrovna kvetou) a v létě už málokdy narazím na nějaké zajímavé trojkové.

Ad slimáci ( a u mě jsou problém i malinkatý šneci) - dříve jsem to řešila nasazením PETky u země ( tam se zas dostali ti malincí šnečci), ale loni už jsem přešla na granule. Nedá se jinak. Dokud jim lezou mladé lístky u země, stíhají ty svi.ě sežrat za noc celý cenní přírůstek. Proto jsem se už loni rozhodla a ani trojkové clemíky nestříhám až u země, ale výš ( v exponovaných místech až kolem 50-70cm).

Ad vrbový panel - chce to pevnou oporu, která se nebude ve větru hýbat. Tím, že je to dvojkový, tak najaře potřebuje mít staré větve. Pokud se opora kinklá, tak se loňská větvička přetrhne nebo aspoň naruší a pak musí začínat znovu odspodu a 1. kvetení se nekoná ( jen se tím urychlí to 2. kvetení).
To je právě problém mojí D. of E. - obvykle musí najaře začínat odspodu :-( .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Clematisy 14. úno 2015 17:02 #294014

• Ališi
  • Expert Boarder
Marijko,já vím,že roste zdatně,ale já ji mám pod ořechem v polostínu a tam zase tak moc neplodí,tak semen je pomálu,mám pořád pouze jednu rostlinu a zatím invazi nepozoruju.Jinak kdyby náhodou....tak ji umravním.Je sázená na jednom ze záhonů na textilce,tak taky možná proto.Ale jinak díky za poznatek,to jsem nevěděla a budu víc kontrolovat
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa