Marijko, mě tu clemíky celkově nejdou moc dobře. Oni chtějí hodně vláhy a to u mě nemají. Květy celkově jsou pak menší a i méně rostou a kvetou. Došlo mi to v r. 2013, kdy byly v červnu ty povodně. V poli za plotem stála voda v bramborových řádcích a tehdy poprvé měly clematisy pořádně veliké květy.
Takže vývoj clemíků u mě je takový, že stagnují a žádní obři z nich nejsou, některé to časem vzdají.
Přemýšlím, co s tím. Jestli je najaře vyndat a namíchat jim do jámy substrát, který by lépe držel vodu. Na GW jsem viděla, jak do jámy pro clematisy dávali staré noviny, právě proto že drží vodu.
Dutchess of Edinburgh je navíc zasazená tak, že jí konkurují kořeny nedaleké thůje a je i celkově dost stíněná. Chová se u mě jako typický dvojkový clematis, najaře vykvete na starých výhonech ale vždycky je to 1-2 větve, nechce jich udělat víc. Možná i kvůli slimákům, ale spíš bych řekla, že tuší, že by jich víc nevyživila. Takže žádný obr to rozhodně není.
Už loni jsem se zařekla, že se vykašlu na dvojkové a přejdu na trojkové clematisy, protože jsou celkově mohutnější a tak i u mě dovedou vytvořit hezkou podívanou. Navíc, dvojkové clematisy spíš dělají pár obrkvětů ( D. of E. naprosto typicky), zatímco trojkové spíš udělají větší záplavu květů.
Ale najaře v zahradnictvích jsou vždycky akorát dvojkové ( páč zrovna kvetou) a v létě už málokdy narazím na nějaké zajímavé trojkové.
Ad slimáci ( a u mě jsou problém i malinkatý šneci) - dříve jsem to řešila nasazením PETky u země ( tam se zas dostali ti malincí šnečci), ale loni už jsem přešla na granule. Nedá se jinak. Dokud jim lezou mladé lístky u země, stíhají ty svi.ě sežrat za noc celý cenní přírůstek. Proto jsem se už loni rozhodla a ani trojkové clemíky nestříhám až u země, ale výš ( v exponovaných místech až kolem 50-70cm).
Ad vrbový panel - chce to pevnou oporu, která se nebude ve větru hýbat. Tím, že je to dvojkový, tak najaře potřebuje mít staré větve. Pokud se opora kinklá, tak se loňská větvička přetrhne nebo aspoň naruší a pak musí začínat znovu odspodu a 1. kvetení se nekoná ( jen se tím urychlí to 2. kvetení).
To je právě problém mojí D. of E. - obvykle musí najaře začínat odspodu

.