Jano, bohužel f. baptisie nepřispěji. Nejen že nemohu vložit, ale ani f. nemohu nalézt. Mám ji, vím, ale netuším v kt. roce bych ji měla hledat.
U mne měla víc jak metr ( cca max. 130 ). Dosvědčuji vše, cos napsala. Nepřesazovat !!!!!, pěkné nenemocné, listí celou sezónu - do modra, jako hrášek. Nijak expanzivní, dá se říct keřovitý ( V ) tvar růstu. Kořeny měla do hloubky více než na dva rýče, přervala jsem je.
x lupině vzdušnější, květy řidčí, menší ( kratší, aspoň ta moje, nešlechtěná ).
K lupině ( norm. vysoké ) mám určité výhrady, k bapt. nikoliv.
...aby to zase nevyznělo, že je bapt. zázrak, to není. Pěkná, to jo.
ad actaea - Vlaďko, actaey s bordo listím mám celkem 4 kultivary.
Actaea atropurpurea - nejlevnější, nejvyšší, nejsvětlejší listí, nejpozdnější. Listí začíná pučet bordové, v průběhu roku prozelenává. Výška v květu něco málo pod 2 m ( u mne ). Ještě před vykvetením středy listů žloutnou ( taky u mne ). Bezproblémů stíhá doodkvést ( nesmí přijít v září mrazík ).
Actaea Chocoholic ( netuším, jestli je zde k sehnání ), potomek Brunette. Br. k mání je, měla jsem ji - viz konec příspěvku. Prásknu, že si ji kupovala Hespa. Nižšší ( cca 130 ), ranější. Intenzivně tmavé listí po celou sezónu. Květ bílý.
Actaea Pink Spike - jako předchozí. Květ růžový, ještě mi nekvetla, výšku tudíž nepíšu.
Actaey s bordo listím jsou náchylné na popálení sluncem. Při teplotách >30 st. se pálí i ve stínu ! u mne listí. Brunette se mi jeden rok dostala na sluníčko, spálila se celá. Spekuluji, že díky tomu již př. rok neobrazila, nahradila jsem ji Chocoholicem.
Nádherná byla Brunette u potoka u Žižkových...
Brunette občas bývá v ZC ( málo ), měl ji ofous ( Krulichovi ? Žižkovi ). LB též, aspoň myslím. Ale od nich bych ji nebrala.
Nejsou to nejlevnější kytky na odběr od zásilkovky.
Cena Brunette ( 120 ), P.Spike ( 180 ). Atropurpurea ( Hlavenec, kolem 100 ).
Chocoholic ( Belgie, kolem 10 E ).
V nabídkách bývá buď jako cimicifuga nebo nověji actaea.