Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 19. bře 2013 15:20 #286856

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, bohužel f. baptisie nepřispěji. Nejen že nemohu vložit, ale ani f. nemohu nalézt. Mám ji, vím, ale netuším v kt. roce bych ji měla hledat.

U mne měla víc jak metr ( cca max. 130 ). Dosvědčuji vše, cos napsala. Nepřesazovat !!!!!, pěkné nenemocné, listí celou sezónu - do modra, jako hrášek. Nijak expanzivní, dá se říct keřovitý ( V ) tvar růstu. Kořeny měla do hloubky více než na dva rýče, přervala jsem je.

x lupině vzdušnější, květy řidčí, menší ( kratší, aspoň ta moje, nešlechtěná ).
K lupině ( norm. vysoké ) mám určité výhrady, k bapt. nikoliv.
...aby to zase nevyznělo, že je bapt. zázrak, to není. Pěkná, to jo.

ad actaea - Vlaďko, actaey s bordo listím mám celkem 4 kultivary.

Actaea atropurpurea - nejlevnější, nejvyšší, nejsvětlejší listí, nejpozdnější. Listí začíná pučet bordové, v průběhu roku prozelenává. Výška v květu něco málo pod 2 m ( u mne ). Ještě před vykvetením středy listů žloutnou ( taky u mne ). Bezproblémů stíhá doodkvést ( nesmí přijít v září mrazík ).
Actaea Chocoholic ( netuším, jestli je zde k sehnání ), potomek Brunette. Br. k mání je, měla jsem ji - viz konec příspěvku. Prásknu, že si ji kupovala Hespa. Nižšší ( cca 130 ), ranější. Intenzivně tmavé listí po celou sezónu. Květ bílý.
Actaea Pink Spike - jako předchozí. Květ růžový, ještě mi nekvetla, výšku tudíž nepíšu.

Actaey s bordo listím jsou náchylné na popálení sluncem. Při teplotách >30 st. se pálí i ve stínu ! u mne listí. Brunette se mi jeden rok dostala na sluníčko, spálila se celá. Spekuluji, že díky tomu již př. rok neobrazila, nahradila jsem ji Chocoholicem.
Nádherná byla Brunette u potoka u Žižkových...

Brunette občas bývá v ZC ( málo ), měl ji ofous ( Krulichovi ? Žižkovi ). LB též, aspoň myslím. Ale od nich bych ji nebrala.
Nejsou to nejlevnější kytky na odběr od zásilkovky.
Cena Brunette ( 120 ), P.Spike ( 180 ). Atropurpurea ( Hlavenec, kolem 100 ).
Chocoholic ( Belgie, kolem 10 E ).
V nabídkách bývá buď jako cimicifuga nebo nověji actaea.
Poslední úprava: 19. bře 2013 15:22 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kirsten

Re: Trvalky II 19. bře 2013 21:55 #286858

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Diky. Hledala js jen cimifugy... Projedu znovu ;)

Edit: Květo dík za typ našla sem....
Poslední úprava: 20. bře 2013 11:15 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. bře 2013 10:04 #286867

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kirsten napsal:
Dobrý zdroj informací o trvalkách, včetně zón, požadavků na pěstování, typu růstu a mnoho dalších užitečných údajů, jsem objevila zde:

www.perennials.com

Kirsten děkuji za odkaz.
Líbí se mi kolonky Deer resistant a Rabbit resistant ( v tom videu také upozorňují, že deer resist) asi bude hořká, protože normální hrách je pro králíky lahůdka :P .

Květo, nevadí, popis stačí. Na těch videích je ten její habitus docela dobře vidět. Je vidět, že se vlní ve větru, narozdíl od lupin, které strnule stojí apod. Na lupinách mi vadí ta pauza a následná mezera, jinak je mám moc ráda, akorát, že mi nikdy dlouho nevydrží :dry: .
Poslední úprava: 20. bře 2013 10:07 od Jana V.. Důvod: doplnění
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. bře 2013 10:53 #286870

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Na podzim jsem si objednala zakrslé lupiny gallery,tak jsem zvědavá jaké budou.:) Měly by mít normálně velké květní laty při celkové výšce do 60cm.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. bře 2013 11:03 #286871

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Jana V. napsal:
Líbí se mi kolonky Deer resistant a Rabbit resistant ( v tom videu také upozorňují, že deer resist) asi bude hořká, protože normální hrách je pro králíky lahůdka :P

Zrovna nad touhle kolonkou jsem se včera pousmála - třeba u rožce píší, že je taky jelenokrálíkoodolný - a naše ovce se po něm mohou umlátit, kdybych jim to dovolila, spásly by celou zídku na posezení. Ještě bych potřebovala kolonku ovcovzdorný,ale obávám se, že by se tam zařadilo velmi málo rostlin. ;)

A jinak není zač, jsem ráda, když mohu sem tam taky něčím užitečným přispět, zatím tady pořád jen vysávám rady a sama poradím málokdy, protože vím zatím tak strašně málo.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. bře 2013 11:43 #286872

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kirsten, přesně tak, kolonka ovcoodolné a kozoodolné by asi byla prázdná, tak ji ani nezavedli :P .

Ale vážně, v USA je drtivá část zahrad bez plotů a tak je tato informace asi dost užitečná, zvlášť pro zahrady na okrajích měst.
Mě je taková informace leda k pousmání, ale kamarádka na vsi to taky v zimě řeší :( .
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 08:45 #286925

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, překvapilo mne, jak brzo v sezoně už Baptisia vytváří po odkvětu lusky.

Foceno v Průhonicích (Dendrologická zahrada) 27.6.2012.
abaptisiaaustralis1.jpg

abaptisiaaustralis27620122.jpg

abaptisiaaustralis27620123.jpg

abaptisiaaustralis27620124.jpg

abaptisiaaustralis27620125.jpg

abaptisiaaustralis27620126.jpg

Měchýřky/lusky mohou chutnat i havěti, asi nějakému obaleči.
abaptisiaaustralis27620127.jpg

Je to vděčná suchomilka (díky mohutnému koř. systému).
Zrovna byla dlouhá suchá a horká perioda, echinacea, rudbeckia a monarda byly v tom záhonu zvadlé.
Záhon založen na podzim 2009
abablto1.jpg
Poslední úprava: 23. bře 2013 09:41 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kirsten

Re: Trvalky II 23. bře 2013 10:01 #286928

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, díky za fotky. Ohledně doby kvetení jsem právě byla trochu zmatená. U Krulichů píšou 7-8 měsíc, ale když jsem ji kupovala v srpnu u Ofouse, byla již po odkvětu seříznutá. Na amerických odkazech uvádějí někde 6, někde 7 měsíc ( tam chápu rozptyl podle zón).

Z tvé fotky tedy je jasné, že v našich podmínkách to bude červen.

Děkuji i za poznámku o toleranci k suchu, potřebuji ji dát na úpal.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 10:07 #286930

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, nemáš zač. Loni sice byla sezona uspíšenější, alespoň termín kvetení růží u nás, ale na ten červen by to bylo.
Možná jsou rozdíly mezi druhy/kultivary? ...

Moje Baptisia je ve stejném stavu jako ta tvá - kupovaná loni ve Florianusu, t. č. stále ve květníku. Kam s ní? :)
Poslední úprava: 23. bře 2013 10:11 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 12:57 #286932

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Baptisia by se mi hodila před dům-suchomilka.Tady se jeden vždycky nechá zbláznit :cheer: .Jednou jsou to kakosty(měla jsem 1,mám 5 a další přijde,pak seda,pak astry,echinacey,dračíky...
Honzo,byl jsi na výletě v Arbolesu?Nevybalili na víkend nějaký "špíček" nebo stále prázdné stoly?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa