Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 23. bře 2013 14:53 #286933

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
ovcímvzdorné jsou určitě kopřivy :laugh: pamatuju si ty lány kopřiv v Nízkých Tatrách, které jsme procházeli s rukama nahoru, bylo to na místech, kde se pásly předtím ovce, všechno ostatní sežraly....
Jako živý plot a zdroj smradlavky by vyhovovaly....:woohoo:
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 15:31 #286934

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
(jj, kopřivy, když jsou na stojáka, ovce přehlížejí, ale v okamžiku, kdy se pokosí a trochu zavadnou, berou to jako příjemné zpestření.... když jsme je brali na návštěvu na zahradu, aby pohnojily a posíkly, nevšímaly si pivoněk, ale pokrátily rybíz a jablůňku a moc dobře věděly, že nemaj´, ale jsou to mlsné potvory)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 16:08 #286937

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Mišpul, nebyl. Jsou u nás mrazy pod desítku, tak mě nějak to nakupování nebere.
Trvalky, pokud bych bral, tak jenom kakost ´Rozanne´, jinak spíše už nic.

Dračíky mi jaksi nepřežívají zimy. Šalvějím zdar.

Kopřivy ovce sežerou spolehlivě. Ovšem až od srpna, kdy potratí žahavé látky.
Nejraději mají pýr, bodlák a bršlici, nechcete udělat plecí pokusy? :cheer:
Poslední úprava: 23. bře 2013 16:11 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Trvalky II 23. bře 2013 16:36 #286941

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Honzo, pokusy už učiněny byly - bršlici a pýr potvrzuji - milují je, bodláků si nevšímají. Bohužel se ale ovce jako plečky neosvědčily, z pochopitelných důvodů. :cheer:
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 23. bře 2013 16:45 #286943

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kirsten, rozumím. :laugh:
Jsem ještě zapomněl na mrkvici, tu též vyberou jako první.
Naopak řebříček žerou pouze v nejvyšší nouzi, takže mu dávám "ovceresistant".

Kirsten, viděla jsi tohle? :
Poslední úprava: 23. bře 2013 16:49 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., loro, helena

Re: Trvalky II 23. bře 2013 17:02 #286944

• Kirsten
  • Platinum Boarder
jééé, to je moc pěkné, Honzo! To my vždycky nejožehavější kytky okrabicujeme a zábrany dáváme taky, to na té fotce už je vyšší level. Kytice řebříčku a jitrocelu jsem dávala ovečce cíleně při nemoci. Mám obecně problém s pletím plevelu, protože všechno se nakonec na něco hodí. A některý plevel se mi i líbí. Opravdu nemám ráda jen pýr, protože je opravdu agresívní a nezdolný.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 24. bře 2013 15:50 #286979

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Květa napsal:
Kirsten, už jsem dost upsaná zkusím heslovitě, pokud nepostačí, klidně piš další dotaz.

Mám obyčejnou, modrou, kup 2006, k9, Dva roky než vykvetla. Výška +/- 120. Kvetla cca 14 dnů ( malá ). Bez péče, nezalévaná, bez nutnosti postřiků. Nenemocná, slimejši ji míjeli. Zasazena v hlušině.

Nijak zvlášť se nerozrůstala, V tvar. Krásné listy ( hráškově modravé ), vzdušná x lupině. To byl i důvod, proč jsem ji kupovala - vzhledem ke každoročnímu omrznutí růží je lupina na mne masivní + křehké listí ( balón ).

Semena tvoří, nesela jsem cíleně, mláďata sama nebyla.

Jediné - VELKÉ - pozor.
4 rokem od výsadby jsem ji chtěla přemístit víc do pozadí, je na přesazování ještě háklivější než lupina. Přervaný kořen, už několik let živoří, od té doby nekvetla.

Ty barevné nemám, vím o nich, kdysi jsem je chtěla. Šlechtění probíhalo u nějaké univerzity v USA ( Missouri ? ).

blbý, když cituju sama sebe... ale když se tu probíraly baptisie poměrně důkladně, dovolím si dát odkaz a zároveň korigovat to, co jsem napsala v příspěvku.
Šlechtěním baptisií se zabýval Dr.Jim Ault, Chicago Botanic Garden ( čili Illinois ) - program má název Chicagoland Grows.
Pro zájemce, kteří se chtějí pokochat, dávám odkaz.
Jedna hezčí než druhá, teda...
moc se mi líbí Lunar Eclipse.
Vzhledem k tomu, že jsou patentované, zřejmě nějaký ten pátek potrvá, než je do sort. zařadí nějaká větší nadnárodní společnost a budou k mání i v Evropě ( potažmo i u nás ).
www.chicagolandgrows.org/perennials/lunar_eclipse.php
Anglický název zní False Indigo ( levý sloupeček ). Teda už se bojím něco dalšího napsat, páč pak následně dohledávám, jestli jsem se v příspěvku nesekla ( baptisia již podruhé, že... nejdříve klíčení semen, teď zpřesnění barevných ) - ale v hlavě mám, že se používala jako barvivo ( indigo modrá ).
Tak jsem se rovnou podívala... stonky listů po zlomení roní mízu, která po kontaktu se vzduchem zmodrá. Rostlina vytváří rhizomy ( další způsob množení ).

mj., program Chicagoland Grows - kromě baptisií obsahuje i jiné rostliny ( někt. z echinaceí myslím měl ofous v nabídce ) ...
hodně se mi líbí veronica www.chicagolandgrows.org/perennials/speedwell.php
a hlavně - aster Bridal Veil - vyšší Snow Flurry www.chicagolandgrows.org/perennials/bridal.php
Poslední úprava: 24. bře 2013 15:51 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., loro, helena, Evka, Kirsten

Re: Trvalky II 24. bře 2013 15:59 #286981

• Lísteček
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 201
Kirsten, u ovcí máme ozkoušené, že je zcela pod jejich úroveň i v případě "hladomoru" kyselá tuhá tráva(jejíž termín nevím), co roste v mokřadech,kolkolem bezkonkurenčně nejnižší angličák, pouze tyhle traviny zůstanou vždy, což je někdy ale neslučitelné s tím, co chceme pěstovat třebas v suchu. :lol:
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 24. bře 2013 17:31 #286983

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,a tobě Rozane přežije zimu?
Mně dračíky zimu také špatně přežívají,což mě velice mrzí a tři Rozane zřejmě po jejich první zimě rovněž nepřežily.
Poslední úprava: 24. bře 2013 17:33 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 24. bře 2013 17:47 #286984

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Krulichovi vloni nabízeli nějakou podobnou téhle: www.chicagolandgrows.org/perennials/twilite.php . Docela mě tohle duhový zbarvení zaujalo. Nakonec jsem nestihla objednat pro jistotu nic.
Ale moje barva je tato: www.chicagolandgrows.org/perennials/midnight.php . A navíc píší, že by měla kvést nadvakrát z postraních stoncích a tedy téměř celé léto, což nevím, jestli by to mohla stihnout i u nás. Jestli už je to vyzkoušeno na naši zónu.
Koukám, jak se tady stihla strhnout baptistická mánie.
Poslední úprava: 25. bře 2013 07:33 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa