Květa napsal:
Kirsten, už jsem dost upsaná zkusím heslovitě, pokud nepostačí, klidně piš další dotaz.
Mám obyčejnou, modrou, kup 2006, k9, Dva roky než vykvetla. Výška +/- 120. Kvetla cca 14 dnů ( malá ). Bez péče, nezalévaná, bez nutnosti postřiků. Nenemocná, slimejši ji míjeli. Zasazena v hlušině.
Nijak zvlášť se nerozrůstala, V tvar. Krásné listy ( hráškově modravé ), vzdušná x lupině. To byl i důvod, proč jsem ji kupovala - vzhledem ke každoročnímu omrznutí růží je lupina na mne masivní + křehké listí ( balón ).
Semena tvoří, nesela jsem cíleně, mláďata sama nebyla.
Jediné - VELKÉ - pozor.
4 rokem od výsadby jsem ji chtěla přemístit víc do pozadí, je na přesazování ještě háklivější než lupina. Přervaný kořen, už několik let živoří, od té doby nekvetla.
Ty barevné nemám, vím o nich, kdysi jsem je chtěla. Šlechtění probíhalo u nějaké univerzity v USA ( Missouri ? ).
blbý, když cituju sama sebe... ale když se tu probíraly baptisie poměrně důkladně, dovolím si dát odkaz a zároveň korigovat to, co jsem napsala v příspěvku.
Šlechtěním baptisií se zabýval Dr.Jim Ault, Chicago Botanic Garden ( čili Illinois ) - program má název Chicagoland Grows.
Pro zájemce, kteří se chtějí pokochat, dávám odkaz.
Jedna hezčí než druhá, teda...
moc se mi líbí Lunar Eclipse.
Vzhledem k tomu, že jsou patentované, zřejmě nějaký ten pátek potrvá, než je do sort. zařadí nějaká větší nadnárodní společnost a budou k mání i v Evropě ( potažmo i u nás ).
www.chicagolandgrows.org/perennials/lunar_eclipse.php
Anglický název zní False Indigo ( levý sloupeček ). Teda už se bojím něco dalšího napsat, páč pak následně dohledávám, jestli jsem se v příspěvku nesekla ( baptisia již podruhé, že... nejdříve klíčení semen, teď zpřesnění barevných ) - ale v hlavě mám, že se používala jako barvivo ( indigo modrá ).
Tak jsem se rovnou podívala... stonky listů po zlomení roní mízu, která po kontaktu se vzduchem zmodrá. Rostlina vytváří rhizomy ( další způsob množení ).
mj., program Chicagoland Grows - kromě baptisií obsahuje i jiné rostliny ( někt. z echinaceí myslím měl ofous v nabídce ) ...
hodně se mi líbí veronica
www.chicagolandgrows.org/perennials/speedwell.php
a hlavně - aster Bridal Veil - vyšší Snow Flurry
www.chicagolandgrows.org/perennials/bridal.php