ad Orion - nemám. Mělo by být délekvetoucí.
ad Rozanne - měla jsem ho několik let, bez problémů i vyšší mrazy ustálo. Jen loňská zima pro něj byla nezkousnutelná. Nepříjemně překvapily mnohé rostliny, u kt. se to neočekávalo. Pokud se stejná zima nebude opakovat, mělo by být i nadále bezproblémové.
ad jeho spálení horkem - Honzo, ještě ho nemusíš odepisovat. Udělalo mi to také ( při vysokých teplotách ), stejně na tom byl i jeho potomek Sweet Heidi. OK zůstalo pouze Jolly Bee ( dnes již prodávané jako Rozanne, prý v nich není rozdíl. Já ho tedy vidím, kromě té vyšší odolnosti vůči horku i ve výšce trsíku a mohutnosti vzrůstu ). V roce příštím obě popálená g. normálně obrazila. Tak třeba ....
ad scabiosa - nepřežívá mi, kupovala jsem ji několikrát, bez výsledku
ad dračík - nepřežívají, chci zkusit ten modrý od Dresly.
ad knautia - mám macedonicu + její dwarfí klon. Pak ještě Melton Pastels. Všechny jsou úžasné. Dwarfí mám prvním rokem, kratší doba květu. Snad zatím.
ad zápleváky - nepatří do špičky mých oblíbenců. Mnoho kultivarů má Dresla.
bezva stránka s přehledem kultivarů helenií ( a phloxů ) je zde :
www.helenium-phlox.de/helenium/abbeydore-bronze
neuvědomuji si jestli španělákům chutnají - pokud ano, možná u mne žvýkají něco křehčího.
Někt. jsou dost mohutné, krásné křoví k trávám. Své mám tak 1 - 1,3 m vysoké, nijak expanzivní. Po loňské zimě byly trochu pomrzlé, trsíky byly znatelně menší ale přežily.
Sucho tolerují.
K ( pro mne ) nekrásnějším kultivarům patřil Rauchtopas
www.helenium-phlox.de/helenium/rauchtopas .Z vrchu žlutý, ze spodu tmavý. Probarvení přecházelo jemně z rubu na líc. Zničila jsem ho

, chtěla bych si ho opatřit znovu.