Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy

Re:Trávy 15. říj 2009 09:45 #2247

• adriana
to P. rubrum je moc hezké...
holky, myslíte, ze ty slevy jsou celoplošně, nebo si je dělá každý haus dle potřeby ?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 10:28 #2249

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
co se týká Baumaxu - tak výše i doba slev podle mých zkušeností záleží na šéfovi prodejny.
Třeba ony heuchery z Polska se vyprodávaly v různých B. za různé ceny.
Pak se většinou ( není pravidlem ) v hodně pozdní době sjednotí na výprodeji za 20 % - 30 % pův. ceny.

Zuzano, M.F.Osten mám, patří k mým oblíbencům. Krásně se na podzim barví ( oheň ), květy jsou "dvoubarevné" - ( bordo-bílé )
Výšky, uváděné na Esv. u mne nedosahuje ( může být místem, bojuje o vodu s jiným vysokánským a bujnějším Misc. ). Trs má tak 110 cm, v květu cca 150.

S Pennisetem setaceum Rubrum tě ale zarmoutím. Nesázej ho, není u nás schopné přezimovat. Vydrží teploty těsně pod nulou ( i na přiloženém odkazu je tak popisováno )
Blbě se i zimuje v bezmrazu ( vyhnívá, jsou s ním různé jiné potíže ) - co vím, ani tímto způsobem se nikomu ho nepodařilo udržet do př. roku.
Jestli bylo prodáváno jako trvalka a chce se ti ( nevím jestli se ti to "vyplatí" ) - pokusila bych se ho vrátit.

Je to už evergreen podzimních nákupů, v pozdním létě se objeví v marketech i zásilkovkách a leckdo neodolá. Letos bylo prodáváno i pod názvem Pennisetum setaceum Red Fox ( dtto, nevydrží ) .
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 12:37 #2254

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Květo, fakt jsi mě nepotěšila, ale dík - hlavně, že to vím! Není problém, přesadím a nechám doma někde v chladnu a na jaře dám ven. Mám na terase kamenné truhlíky a v nich bíločervené muškáty - tak to dám mezi ně.
M.F.Osten hodlám posadit mezi First Lady - myslím, že by se to mohlo hodit.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 12:49 #2255

• honey
  • Expert Boarder
nasla jsem na webu obchod - mmj. s travami. Treba vas zaujme. http://www.najmanova.cz
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 13:04 #2256

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Aha! Tak jsem pošmejdila po netu a dozvěděla se, že Rubrum pochází z Jižní Afriky a žádá si dobře odvodněnou půdu. Takže to asi bude tak, že se chová jako tamnější sukulenty a možná jí ani tak nevadí ta zima (v Jižní Africe dovede být taky dost chladno), ale spíš to zamokření. Tak jsem usoudila, že nejlépe do kořenáče z pískem vylehčenou zemí a drenáží na dně, na slunečné okno a zalívat tak 1-2x týdně. Prostě když to vyschne. A na jaře se uvidí. Vracet se mi jí nechce, na to je moc hezká:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 13:37 #2257

• Květa
  • Moderator
Zuzano, ano, v podstatě máš pravdu. Oni ho tam pěstují na planážích, vegetativně ( ze semen není totožné či špatně vzchází - sela jsem ho zkusmo na jaře a ze všech semen vzešla pouze jedna rostlina ) množí.

Záleží na tom, kde ho budeš zimovat, jaké teplotní/světelné/ vlhkostní podmínky bude mít. Já většinou zimuji těsně nad nulou,na světle v místech, kde je vyšší vzd. vlhkost. Pokud zalévám, tak jednou - max. 2 x za zimu ( záleží na množství slunečných dnů ). Několika lidem se ho povedlo udržet přes nejtužší zimu, ale - podle mne je nejhorší období pro něj předjaří Do února se jim tvářilo dobře, pak vaflo. Je možné, že ho právě v tomto období ulili, zvyšující se teploty a slunce k tomu svádí.
Rozhodně mu bude lépe v zemině s pískem, s zimováním trav v rašelinovém substrátu mám nedobré zkušenosti.

( nezrazuji, jen píši, co nefungovalo )

Honey.. neříkej mi, že kromě rosária budeš trávařka :P

( jj, fora jsou nakažlivá, taky jsem pro růže kdysi neplápolala. Kdežetyčasyjsou :laugh: )
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 14:11 #2259

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Květo, jo jo!;) To mě takhle manžel lál, že špatně pěstuju Eonii, až jsem se dožrala, vykašlala se na jeho dobré rady, sešmejdila, co se dalo a nakonec skončila se 60! sukulentama:woohoo: Něco se mi podařilo rozdat, takže dneska jich mám asi 40. A teď budu muset honem omýt okno, protože do jara se k němu už nedostanu. Mám dost hluboký parapet a na něm třípatrovou polici a na ní jeden sukulent vedle druhého. Takže ty trávy mrsknu k nim. Okno je na západ, loni se tam sukulentíkům dařilo, tak by se mohlo dařit i trávě.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 14:14 #2260

• honey
  • Expert Boarder
nahodou par trav na zahrade mam. Uz jsem se vam je chystala nafotit, ale v tomhle necase ani fotak nevytahnu. Travy jsou jedina vec, ktera mi jde, protoze snasi dobre sucho ;-)) ...a moje zajeci ocasky obdivovala i kamoska, ktera me nazyva kozel-zahradnikem.Sama se o svoje travy stara jak muze, ale tak velky vocasky (pres 15cm) se ji jeste nepovedli :)
...akorat vloni jsem kompletne znicila tu novozelandskou rezatou travu, co vypada porad jako sucha (carex buchanan). Hodne se mi rozrostla v miste, kde se mi nelibila, tak jsem ji na podzim ostrihala, rozdelila trsy a presadila na skalku...a vsechno to komplet uschlo,nic se nechytilo.
...ten obchod jsem objevila na netu kdyz jsem se snazila pochopit o jakym Ostende to pisete.. :-)
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 14:22 #2261

• Vendy
Ahojky ženský /v dobrém/, volám SOS - nikdy jsem pro trávy neměla pochopení, ale vy jste mě tak pobláznily, že už určitý čas přemýšlím o tom, jestli by se daly také využít k zasazení mezi růže /z nedostatku jiného místa/. Moc bych je chtěla, ale vůbec, ani trošku jim nerozumím a nevím co od nich mohu čekat. Zítra si jedu k Najmanům pro azalky a mají tam slušnou nabídku trav /alespoň si myslím/, takže pokud něco doporučíte pro úplného začátečníka budu hned nakupovat /to zas bude připomínek od drahé polovička kam to chci dát a že psi a kočky budou mít kam chodit/.
Ale jinak to s ním jde a i pomůže. Výběr, pokud se rozhodnete mi poradit/ nechám na vás. Dík
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 15:01 #2262

• Květa
  • Moderator
Vendy, osobně si myslím, že růžím to s trávami sluší.
jaké - vysoké nebo nízké ?
abych se moc nerozepisovala
P1050688.JPG
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa