Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy

Re:Trávy 15. říj 2009 15:08 #2263

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honey :laugh: .. já mu podomácku říkám místo Ferner Osten Fernet východní

k carexu buchan. - chudák:P . njn, až ošibkama člověk přijde na to, co vše nesmí.
( vybrala sis špatný termín nemusí ani ostříhání.. i když :woohoo: - mám tyhle hnědolisté novozélanďnany ráda, jeden mi dělá listy o délce 1,3 m. Tak ho tak 2x ročně ošmikám na slušivé 70 cm mikádo. Pravda, literatura to nedoporučuje )..
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 15:27 #2264

• Vendy
Jde o východní stranu přes jih až po část západu-růží je pět /sazené 3 u plotu a 2 v mezerách před nimi - dál kousek tráva a v ní malá broskev/ za plotem je růžovočervená vajgelie a kalina viburnum, které držím ve výšce cca 160-180cm-v případě potřeby zkrátím, kdyby pohledově vadily/ sluníčko svítí cca od 9 hod. téměř do večera - přes léto, jaro a podzim je o něco horší, protože stíní trochu náš a sousedův domek. Růže mám zamulčované kůrou pod kterou je netkanka, protože v pískovně by toho jinak moc nešlo. Navíc by mě zajímalo, jestli by se některá tráva dala využít k zimní dekoraci do truhlíků na venkovní parapety kde by byly zimní vřesy a zapíchané větvičky chvojí - hluboky stín - západní strana - slunce až navečer. Výběr nechávám úplně na tobě - co přikážeš splním /a to myslím vážně/. Dík za pomoc
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 17:42 #2265

• Květa
  • Moderator
Vendy, koukala jsem se do jejich katalogu ( mám pocit, že mají dost vyprodáno )
co bych ti doporučila :
- Miscanthus Morning Light ( nekvete, nestihne to u nás, ale úzkolistý, dělá stříbrný dojem, krásný k bílé + růžové )
- panicum Rotstralbuch - jemné s červenými konci, květy dělají krásný závoj.
- možná, pokud máš dost místa nebo chceš trav víc nebo by se ti hodila : calamagrostis Overdam ( bíle pruhovaná, trsnatá, časně obráží i kvete, vertikální )
- příp. deschampsia caespitosa - nižší trs, květenství +/- 1 m, zelenolistá.

z nízkých : jakoukoliv kostřavu ( festuca ), raději modrou do kombinace bílá + růž. Ne medvědí.
Jsou různě vysoké, mají tři druhy, šly by krásně do skupinky.

příp. někt. z novozélandských carexů : buchan. ( v50, dělá prstýnky na koncích, vzpřímený ) Frosted curls ( krásně stříbrozelený, ale chce - podle mých zkušeností - polostín, je náročnější na přezimování, pokud ho koupíš, nesázela bych ho teď nebo mu věnovala zvl. pozornost v zimě = tj. přiklopit )

s trávami v truhlíkách nemám žádné zkušenosti - co by tam mohlo jít je : opět nějaká festuca, stipa tenuissima, event. carex morrovii variegata. U posledních dvou předpokládám, že při tuhé zimě by mohly nepřežít. carex m.v. je oddénkatý, stipa asi zežloutne, ale budou povlávat květní stébla. Stejně je to pouze záležitost do jara, ne ?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 18:47 #2266

• Vendy
Květo, díky. Domnívám se, že mají vyprodáno pro zásilkový obchod - možná že 1 nebo 2 ks bych při přímém nákupu uhrála. Až se vrátíme tak se
ozvu s tím jaký mám úlovek. Jak se znám, tak se budu muset hodně držet na uzdě, jinak bych nevěděla kam s tím /ale když já nikdy nemůžu odolat a koupím i to co zrovna nepotřebuju/. Ještě si projdu všechno cos doporučila a budu vybírat, protože zatím bych potřebovala tak 3-4 ks.
Až uvidím jak si navzájem padnem do noty, tak budu pokračovat příští rok, a to nejen mezi další růže. Jinak jsme cca 300m od Labe, část která se týká naší diskuse je dost chráněná, i když jsme v mrazovém průvanu-z druhé strany máme blízko žel. trať.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 19:09 #2267

• šárka
Vendy, nejsem si jistá zdali myslíš zásilkový obchod Najmanová, nějak se to v té diskusi ztrácí , ale pokud ano- mají sice krásné web stránky
ale je to malá zahrádka u chaty v Černošicích materiál malý či ještě menší- loňské řízky,tak se více rozhlížej
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 15. říj 2009 19:41 #2268

• Vendy
Šárko, jedu tam poprvé a možná i naposled, rozhodnu se až potom co uvidím. Stránky mají opravdu pěkné a určitě jsem si z nich vybrala-uvidíme jaká bude skutečnost. Jinak zatím nevím o nikom, kde by měl větší výběr travin a azalek. Dobrá a zatím bezproblémová, alespoň pro mně, je Litomyšl při nákupu keřů a Petro v Mělníku na balkonovky. Růže jsem zatím objednávala u Pelců a p. Šípa, a bez problémů, teď uvidím v Kunraticích. No, dám vědět až budu zase u PC.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 16. říj 2009 23:30 #2276

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Taky jsem se s Rubrem napálila. Snažila jsem se ho přezimovat v ZZ - na jaře neobrazilo.
Z barevných trav mi loňskou zimu (poprve venku) překvapivě dobře ustál carex Cappuccino. Dobře se množí i semeny.

Byla jsem dnes omrknout slevy u nás v Baumaxu a asi bude muset ještě přituhnout. Panašovaná liriope z 235 na 160. Doufám, že ji získám pod 50 :silly:
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 16. říj 2009 23:56 #2278

• Květa
  • Moderator
jj, ty trávy pro Vendy byly vybírány z netové nabídky Najmanových ( současný stav katalogu ), snažila jsem se o výběr pro toho, kdo nemá trávu žádnou, pouze z tohoto katalogu.
A postihnout pokud možno dost možností.

jj, sazeničky jsou malé, letošní.

Dreslo, no tak to se moc nevycajchnovali s tou slevou :laugh: . My jsme ji s Cony kupovaly za plnou, ale jen a jen z toho důvodu, že buď jim revertovala zpět na obyč. bělokvětou nebo se jim přimíchal do květníku její puk. Prostě byla tam jednak pruhovaná, jednak bílekvetoucí. Rozřezaly jsme ji, takže mám 4 pidirostlinky.. :laugh: za těch 60,-/ jednu. Stála 229,-
mmch, šťourala jsem se po netu, co by to mohlo být .. je prodávána pod názvem Ophiopogon variegata... snad by se mohlo jednat o Liriope spicata Silver Dragon, že ?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 17. říj 2009 06:51 #2281

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Ad Rubrum. Tak jsem trochu šmejdila po netu a mé podezření se potvrzuje. Tahle tráva se chová trochu jako sukulenty - aby ne, když roste ve stejném prostředí. Chlad do -5° jí prý nevadí, ale nesnese mít mokré nohy. Zachytila jsem i doporučení ji na zimu ostříhat na několik cm. Takže já ji urychleně přesadím, udělám ji pořádnou drenáž a posadím k sukulentům na západní okno. Na jaře podám zprávu.:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Trávy 18. říj 2009 18:37 #2293

• Vendy
Pro Šárku a Květu - z Černošic /Najmanovi/ jsem přijela bez jakéhokoliv úlovku a to prostě z toho důvodu, že jsme skončili na hlavní silnici, protože další cesta vedla z kopce, přes stavbu, kde bychom potřebovali buď teréňák nebo vysoké holiny do vysoké vrstvy bahna - protože jsme nevěděli jak je to daleko a navíc sněžilo s deštěm, tak jsem to vzdala a další budu řešit až na jaře /rady si budu pamatovat/.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa