Mrku, njn, subtropy - to jsou ty moje žerty ( jako že u všech je tepleji než zde )
ad ilex - to byl myšlenkový skok.
Kdysi jsem si koupila právě Osmanthus h.Goshiki, měli jej v nějakém balení keříků po 6 ks - mix, kt. se používá jako podzimní výsadba do truhlíků. Mrňavý.
Pak jsem ho asi 2 roky měla v květníku, přenášela na zimu domů. Přestalo mne to bavit, vysadila jsem. Při mírnější zimě OK, pak i přes ochranu byl mrazy hodně postižen, žádná krása. Abych pravdu řekla, nijak jsem nelitovala - v mezidobí mi začaly vadit barevné listy na keřích, začala jsem selektovat mezi věcmi, kt. potřebují ochranu na zimu.
Ještě chvíli jsem toužila po zelenolistém Osm., pak jsem pěstování vzdala právě kvůli tomu, že kdyby se mi zachtělo zelenolistého + stálezeleného keře s bodlinatými listy, šla bych do cesmíny. Zelenolisté I.aquifolium ( nejspíš Alaska ) nebo I. meserveae, nikoliv s pestrým listem, ty jsou choulostivější. I když - měla jsem nějakou dobu v opateře tchyninu Ilex aquifolium Argenteomarginata a bez problémů. Pokud pamatuju dobře, Varouch v Liberci pěstuje I.m. Casanova a taky si nestěžuje.
Nakonec jsem si koupila Ilex meserveae 'Blue Angel' - ve výprodeji, za pár kaček. Byla to chyba. Měla hodně useklý kořen, trápím se s ní už 4. rokem a neroste a neroste. Vůbec se nemůže vzpamatovat. Je mi jí líto, ale asi budu muset nějak vyřešit ( díra ve výsadbě ).