Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 28. lis 2011 12:14 #273489

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Děkuji za reakce.

Marto, možná jsi na to kápla. Možná komule pro úspěšné přezimování opravdu potřebují spíš propustno, sucho.
Poněvadž u porézní zdi (voda tam udělá slurp a je v tahu) přežily zatím vždycky všechny a pak je mám ještě
v záhoně a tam jich tak 60-70% už zařvalo. Zem je tam hutná a slehlá, neživá.
Poslední úprava: 28. lis 2011 12:25 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 28. lis 2011 12:21 #273495

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Tak nevím, mám je (komule) v téměř čistém jílu, ale zase na druhou stranu je to na navážce na kopci....většinou tam alespoň povrchově na jaře bývá dlouho bahnito.....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 28. lis 2011 12:32 #273500

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
osmanthus - prezil dve zimy v pohode, konariky nezmrli, nebolo treba strihat, ale mal by byt neopadavy. mne listky (asi) spalilo slnko (sucho urcite nemal), a kym vyzeral opat ako tak, bolo leto. tento rok som ho vykopala a zasadila do kvetinaca na terasu tesne k domu, kde je vzdy vyrazne teplejsie. tak uvidim, ci to prezije...

a budleja, mam tri - tmavo fialovu - black knight, svetlo - empire blue a bielu nejaku kompaktnu malu. biela uplne v pohode, krasna, super husta, nemala vobec ziadny problem. fialove boli po zime krasne zive vsetky konare, potom som ich ostrihala, prisli tie majove mrazy a vymrzli. svetla - empire blue uplne, nevyrasila a trpezliva som teda bola, bolo mi jej luto, tmavo fialova vyrasila, ale len jeden konar, bola strasne riedka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, Lísteček

Re: Keře 28. lis 2011 14:22 #273523

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
O ty budlei se neboj, fakt raší hodně pozdě a u mě vždy od země, nemá cenu se obalovat s větvemi, stejně zmrznou, nikdy jsem je ani nepřihrnovala jen je šmiknu a opatrujte se jak umíte.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 28. lis 2011 22:22 #273580

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mrku, njn, subtropy...
Osmanthus jsem měla, nezaujal. Raději bezpracnou Ilex.

Na 100 % nepřežije :
Hebe Addenda ( vydrží pouhé - 3 st. )
Na 90 % :
Pernettya mucronata

S běžnou českou zimou má problémy :
Osmanthus tricolor ( jedině s ochranou )
Fuchsia m. - má o trochu větší šanci než předcházející, ochrana.

Euonymus japonicus 'Aureovariegata' - malé postižení

Bez postižení :
Gaultheria procumbens
Ilex aquifolium

ad komule - střih ( jarní x podzimnímu ) žádný vliv nemá, pouze teploty dosahované v zimě. V závislosti na nich pak jsou živé klacky v předjaří. V těch dvou mírných zimách - kdybych nechtěla, stříhat jsem nemusela skoro vůbec ( živá až do konečků ), v tužších - v závislosti na výši sněhu. Pak stříhávám cca 30 cm vysoko, předloni dokonce jela až ze země. Připojuji se k Martě, myslím, že zimní vlhkost ( a možná i předjarní/jarní ) vliv má. Mám sice půdu dobře propustnou, ale jeden rok ( tuhá sněhová zima, dlouho vlhko na jaře ) mi chytla houbu na bázi.
Po kalamitě způsobené semenáčky z neostříhaných květů stříhávám na 2x, poprvé po odkvětu zakrátím, podruhé pak v předjaří.
Co se týká motýlů - jj... ale... komulí "pohrdnou", pokud mají k dispozici květy aster ( nebo agastache ). Babočky jsem z aster plašila, ať jdou na "svůj" keř, dlabaly na mne.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Keře 29. lis 2011 13:52 #273619

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
kveta, subtropy? :-)) to by som bola rada, ale ani nie.
akurat ma prekvapilo, ze hovoris o bezpracnej cezmine - suseda ju mala na rovnakom stanovisti ako ten moj osmanthus a bolo to dokonca horsie - jej aj nejake konare povymrzali a tiez zmrzli /spalili sa listy a tiez sa velmi dlho spamatavala. ja som ten osmanthus kupovala preto, lebo mi v zahradnictve tvrdili, ze rastie rychlejsie ako cezmina a to som potrebovala. samozrejme, ze to sa neudialo :-), stratila som trpezlivost, "trochu" som popremiestnovala a uz su tam perowskie.

gaultheria je u mna ok bez zakryvania, ale nijak moc sa nerozrasta (dokonca sa obavam, ze vobec)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Keře 29. lis 2011 23:53 #273642

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mrku, njn, subtropy - to jsou ty moje žerty ( jako že u všech je tepleji než zde )

ad ilex - to byl myšlenkový skok.
Kdysi jsem si koupila právě Osmanthus h.Goshiki, měli jej v nějakém balení keříků po 6 ks - mix, kt. se používá jako podzimní výsadba do truhlíků. Mrňavý.
Pak jsem ho asi 2 roky měla v květníku, přenášela na zimu domů. Přestalo mne to bavit, vysadila jsem. Při mírnější zimě OK, pak i přes ochranu byl mrazy hodně postižen, žádná krása. Abych pravdu řekla, nijak jsem nelitovala - v mezidobí mi začaly vadit barevné listy na keřích, začala jsem selektovat mezi věcmi, kt. potřebují ochranu na zimu.
Ještě chvíli jsem toužila po zelenolistém Osm., pak jsem pěstování vzdala právě kvůli tomu, že kdyby se mi zachtělo zelenolistého + stálezeleného keře s bodlinatými listy, šla bych do cesmíny. Zelenolisté I.aquifolium ( nejspíš Alaska ) nebo I. meserveae, nikoliv s pestrým listem, ty jsou choulostivější. I když - měla jsem nějakou dobu v opateře tchyninu Ilex aquifolium Argenteomarginata a bez problémů. Pokud pamatuju dobře, Varouch v Liberci pěstuje I.m. Casanova a taky si nestěžuje.
Nakonec jsem si koupila Ilex meserveae 'Blue Angel' - ve výprodeji, za pár kaček. Byla to chyba. Měla hodně useklý kořen, trápím se s ní už 4. rokem a neroste a neroste. Vůbec se nemůže vzpamatovat. Je mi jí líto, ale asi budu muset nějak vyřešit ( díra ve výsadbě ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mrk

Re: Keře 01. pro 2011 19:14 #273766

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tmavší velká magnolie
P4250062_2011-12-01.JPG

P4250051.JPG

bílorůžová magnolie- všimněte si té prázdnoty - nebyly tam ještě narostlé růže
P4250053.JPG

P4200250_2011-12-01.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, lenpel, ROMANA, helena, Viola, mišpule, Evka, Lísteček

Re: Keře 01. pro 2011 19:43 #273774

• Kaja
  • Platinum Boarder
stříhám koncem léta - na jaře už jsou pupeny :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Keře 05. pro 2011 07:05 #274050

• Kaja
  • Platinum Boarder
Magnolie stříhám každý rok - oběma se naprosto skvěle daří a bohatě kvetou . ;) :ohmy:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa