Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 14. úno 2012 16:08 #276529

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
mišpule napsal:
Teď tu bádám nad něčím na živý plot,protože ten thůjový opelichanec mě fakt žere.

:laugh: Nedáme tam růže?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. úno 2012 17:17 #276530

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Děvčata, brslen japonský /bílý/ mám několik let volně proplétaný na nízkém plotě /nevím, jaká je to odrůda/ - nic s ním nedělám a ani mi nikdy nepřišlo, že by bylo omrzlé. Je vypěstované z darovaného řízku. Stejně tak mi normálně přezimuje i brslen zabarvený do žluta, ten je letos polehlý, protože na něm lehává náš pes, ale je fakt, že tenhle je "schovaný" za dřevinami a je v závětří. A také nevím jméno, ale určitě byl koupený. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. úno 2012 17:48 #276531

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dnes jsem na brslena koukala a narozdíl od aukuby vypadá docela dobře.Asi dělal mrtvýho brouka,aby si mráz myslel,že už je po něm ;) No uvidíme zjara,jestli mu zase odpadají celé větvičky.

Honzo!Nepochybuj,že kdyby na to J. kývl,popadla bych Husqvarnu a lítalo by to i s kořenama :laugh: Růže by byly fajn,ale ten plot musí být neprůhledný,protože sousedovic rotvajlerka Kamila a naše čuby se nesnášejí,Takhle na sebe jen ječí,ale kdyby si to mohly říct z očí do očí,myslím,že pro to hovado by pletivo nebyl problém a procedila by mi Mašuli skrz oka.
Stálezelené listnáče hmm,ale aby po řezu plotostřižnou nevypadaly blbě.Tisy můj sen,dají se dobře stříhat.Asi je u švagrové nařízkuju,počkám pár let až povyrostou a až půjdu do důchodu,tak to třeba klapne a nový plot nasadím :laugh: (za jak dlouho vyroste tis do 120 cm? :P )
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. úno 2012 23:53 #276540

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Tak ja mam Euonymus japonicus microphyllus (nasla jsem cedulku) a ten opravdu mrzne.Variegatni mam taky, presny nazev nevim a toho se mraz nikdy nedotkne.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 03. bře 2012 20:30 #276779

• mišpule
  • Platinum Boarder
Nevím,zda dotaz sem nebo do "stromů" :) máme strom i keř muchovníkua žádou zkušenost s ním.Keř Martin,stromek Balerina.Balerina,sázená duben 2011,má korunku takový paskvil,jak rostla asi stísněně ve školce.Některé větvičky jsou "ruce vzhůru" a ve špičce se větví do košťátka,takže vypadá jako dvoupatrová.Prolezla jsem všechny možné odkazy,takže teoreticky jsem vybavená,co se týká výchovného řezu,ale zajímaly by mě vaše postřehy,finty a zkušenosti.Nechci ji pouštět moc do výšky,teda J.,já bych ji klidně nechala přírodnit.Vím,že ho tu někdo máte,že jsem tu o muchovníku četla,ale jen letmé zmínky.
A pokud by se našla nějaká fotka...Díky předem
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. bře 2012 15:58 #276998

• Dida
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Lidičky, teď z jiného soudku! Včera jsem zakoupila krásný kousek -cytisus Lena!:up nemáte s ním někdo zkušenosti? měl by kvést žluto- červeno oranžově. zajímá mě výsledná výška a šířka a vůbec co o něm víte??? jak moc se ušlechtilé čilimníky seřezávají a jak dlouho kvetou??? pak mě taky zajímá ceanothus pallidus Marie Simon a fothergilla gardeni. Jaké jsou to keře, jak moc odolné a vše o nich. mám na ně zálusk! Po té zimě jsem už zase totálně navnaděná:laugh: :up :up ! Zdraví všechny Dída
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. bře 2012 17:30 #277001

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mišpule, muchovníky mají výhony blízko u sebe ("ruce vzhůru") a proto se mají prořezávat jako rybíz - ušmiknout nejstarší výhony ( uvnitř keře) až u země. Koruna se tak prosvětlí. To košťátko vzniklo asi tím, že se výhon jen zkrátil. Odstranit by se mohlo tím, že větvičku šmikneš pod ním nad pupenem směřujícím ven a pozdějí necháš jen ty výhonky, které rostou ven z keře a ostatní odstraníš.
Prořezání stromku bude asi obdobné, jen se odstraňují zahušťující větve na bázi korunky.

DSC01609.JPG
Poslední úprava: 14. bře 2012 17:35 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Keře 14. bře 2012 17:54 #277004

• mišpule
  • Platinum Boarder
Tak jsme to Evi ošmikali.Naslouchala jsem instinktu,já hlava,J.ruce.Vystřihl to "patro" a dle mých pokynů krátil na vnější pupeny.Dali jsme korunce základní,úhledný tvar.Až obrazí,uvidíme,jak se nám to povedlo :laugh: Štafle jsem mu radši postavila sama,aby mi nehamtal v cibulkách ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Keře 14. bře 2012 22:43 #277018

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
EvoL., mas nadhernej amelanchier, sklizis urodu do pusy nebo varis jammy?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 15. bře 2012 00:17 #277022

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dido, nemám.
Tvůj má opravdu krásnou barvu.

Nikdy jsem po žádném nějak netoužila ani nevím proč.
Jen jsem zaslechla, že oni jsou náladoví. Klidně může růst několik ( či mnoho ) let a najednou se z ničeho nic rozhodne, že dál už pokračovat nebude.
Nemá rád mokro v zimě.

Mišpul - muchovník mám malý ( loni kořist z nějakého výprodeje ), takže praxe se nekoná. V hlavě mám asi následující ideu jak na něj - nechci ho moc pouštět do výšky:
Plodí na dvouletém dřevě, na odplozeném prý již nikoliv. Kromě vyřezávání výhonů se může po odkvětu zaštípnout ( hodilo by se u té stromkové, např. ), výhony neporostou do takové délky. Jinak je to asi ála pokus/omyl, případná náprava by neměla být problematická, řez snáší dobře.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa