Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře v zahradách 07. kvě 2012 19:35 #278641

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Vzpomínám si na debatu o skimii, psala jsem, že má listy po zimě zežloutlé - opadaly, raší nové, kvetla chabě - omrzly tak napůl. Tahle je parádní, ještě jí dám šanci.

Někde jsem slibovala plně rozkvetlou Exochorda X macrantha 'The Bride'

DSCF2002.JPG

Po létech piplání z tenoučkého proutku, se trochu probrala a vykvetla Caragana arborescens 'Pendula', kvítky jsou nenápadné, ale hlavně že už nevypadá na chcípnutí

DSCF2060.JPG
Poslední úprava: 08. kvě 2012 06:25 od danah.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: skalnička, helena, vydrik, mišpule, Evka, Skokanka

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 06:04 #278649

• JaKo
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 52
ahojky, tak konečně je pořádně zalito i u nás a keříky bují:)
DSC05700.JPG

vloni mi Halézie omrzla, ale letos si to vynahradila

DSC05695.JPG

Hloh - Rubra Plena

DSC05693.JPG

Hroznovec - je 2. rokem přesazen do polostínu a evidentně se mu tam líbí ;)

DSC05703.JPG

Sazaník - očuchávám, ale zatím vůbec nic.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: loro, MartaZ., skalnička, helena, evai, mišpule, Evka, Skokanka, Miška

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 19:13 #278661

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ad Exochorda X macrantha 'The Bride' - kde máte tenhle keřík zasazený? Spíš v popředí nebo v pozadí záhonu? Já ho mám od loňska v květníku a furt nevím, kam s ním. Má mít 1 -2m do výšky a i tak podobně do šířky, jenže roste pomalu. Když ho šoupnu jakože dozadu, nebude dlouho skoro vidět (má teď tak 30 -40 cm a už krásně kvete). Když ho vystrčím na záhon dopředu, mám obavu, že po x-letech mi "přeroste". :(
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 19:22 #278662

• danah
  • Platinum Boarder
Skalničko, mám ho tak v polovině šíře 120cm záhonu, před ním nějaké nízké plazivky, až a jestli přeroste, budu usměrňovat řezem. Za ním nějaké vyšší trvalky, které pak půjdou přesadit. Už jsem ho kupovala vyvázaný k tyčce do výšky, dala jsem delší a tak jsem mu tím pár cm nahnala, přirozeně má zatím dost poléhavý tvar.
JaKo, ten tvůj už je moc pěkný :up i ostatní keře!
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: skalnička

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 20:39 #278666

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Dana, ten cimisnik mas nadherny, ja ho vidim poprve, mas ho dlouho? Pise se, ze je nenarocny, potvrzujes to?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 21:05 #278668

• danah
  • Platinum Boarder
Vydříku, horší podmínky už mít nemůže - téměř na vrcholu "skalky", takže voda ihned stéká dolů, hrozná jílovitá půda + navážka, trochu při sázení vylepšená jáma kompostem...vloni to s ním bylo fakt v těch hicech nahnuté, že jsem mu přilepšovala vodou i trochu hnojení dostal, přesto zežloutl a opadal předčasně. Piplám ho od pětadvaceti cm proutku asi 5 let.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 21:16 #278669

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
vracím se k fothergillám - ono to bude věkem keře, moje je nejspíš nejstarší ze všech ukazovaných ( sázená na podzim 2006 ). Až pak ( a teď nevím v jakém odstupu jsem kupovala tu Dančinu.. a JanyV.. a ).
Dani, nic s ní nedělám, právě, udivuje mě. Je na plném slunci, celkem v písku, o rašelině si může nechat holka zdát. Občas, když mi zbyde hnojivo na ni šplíchnu ronďákové.. ale max. jednou do roka, spíš ob rok :blush: . Základní hnojení ( jarní ) nemá, páč se do těch kamínků nedá. Je v textilce a kačírku, takže má dost mokro.
Byla by i větší, ale 2x jí proletěl balón a loni mi Benda ukousal asi 1/4 keříku. Zapadla mu do ní v zimě kulička.

ad exochorda - mám ji skoro v popředí záhonu ( před ní cosi nízkého, obrubovku ), páč ten habitus keře - větve až na zem ji tak předurčuje.
( jinak nevím, co jim dělám, The Bride nepokvete - sázená loni v létě. E.racemosa dtto, taky nic ).

Jako, taky si letos poňuchávám nad halesií, je obalená kvítky jak nikdy. A kvítky drží.
Jen - moje i Dančina vyholuje od spodu. Prozatímně jsem k ní přisadila klematis, uvidím, co to udělá. Jak tvoje ? a Jany V. ?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 22:08 #278679

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jen se ptám -nemůže velikost taky souviset s tím,jestli je to f.major nebo gardenii(ta je menší)?
Ale nechci tím zpochybňovat,že Květa umí nejíp :up
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 22:18 #278681

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, ona většina těch foth. je z Diké, kupovala jsem je tam pro dámy, postupně. EvyL je také z Diké ( ale kupovala ji ona, není to tak dlouho ), Varouchova netuším.

Všechny jsou F.gardenii. Možná má vliv i to, že v D. nepřesazují ( nebo alespoň jsem to nezaznamenala ) do větších květníků. Koukám tam na vilíny, několik let - a furt jsou v tomtéž. A pak to může kytce trvat dlouho než dostane kořeny do norm. půdy z toho květníkového spletence.
F.major měli též ( asi 2 ks ), váhala jsem, jestli si ji nemám koupit také, ale pak jsem ji viděla U Fausta v zahradě a nijak moc mě nebrala - byla řídká, vyčouhlá. Mohlo být samo místem, byla dost ve stínu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 08. kvě 2012 22:25 #278685

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,děkuju,máš pravdu že gardenii je obvyklejší,asi ji mám taky,spokojenost.Moje je na podzim úplně červená,krásně,v polostínu,na rohu domu na severozápad.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa