k Halesia carolina - EvoI, moc ji nerozmazluju, ideální podmínky u mne nemá ani zdaleka...
Je trochu ve stínu ( plaňkový plot, cedule ), v dost písčité půdě. Kdysi jsme na tomhle místě zapouštěli plast. bariéru na bambusy, ornice se nám promíchala s hlušinou. A už nikdo nechtěl bariéru vyndávat. Keřík mám navíc na ni z jedné strany namáčklý.
Chlorozou u mne netrpí ( pH neutrál ), občas jí dopřeju ronďákové hnojivo ( sporadicky ). Vysoká je bajvoko lehce nad metr, širší než vyšší.
Máme ji s Janou V ze stejného zdroje ( od soukromníka, koníčkáře ) - jen moje je o rok mladší.
mají ji tady :
www.zahrada-zizka.cz/index.php?sekce=vyhledat
JanoV, já jsem s ní hýbala - ale nějak hned v následujícím roce ( tj. byla na stanovišti 2 sezony ) - kořeny byly dlouhé. Jestli se do toho pustíš, tak bych ji při té příležitosti upravila tvar. Danate ji letos stříhala ( nebo o tom mluvila, jestli vykonala, nejsem si jistá ). Taky čekám jak její zareaguje.
Ona se stříhat nemá ( resp. není potřeba ). Jednou jsem jí uřízla větev v bezlistném stavu - už neobrazila, nevytvořila si náhradní. Z toho ale nelze mnoho usoudit.

3 m, jo ? při jejím tempu růstu pro mne tak v dalším životě.. a takovou jsem měla krásnou ideu, jak budu zespodu koukat na bílé zvonečky, dám si k ní lavičku a budu přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta.. Houbeles.. když to dobře dopadne, tak mě k ní přivezou na kolečkovém křesle a určo už nebudu přemýšlet o ničem...
udělala vám někomu již plody ? ( EvoI, ty jsou také krásné ). Mně nikoliv.
PS.: nikdy mi nenamrzla