Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře v zahradách 11. kvě 2012 20:22 #278799

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Jake jsou podle vas, majitelu halezie, idealni podminky pro tuhle krasku?Se mi moc libi.Dik
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 12. kvě 2012 04:50 #278805

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
danate1 napsal:
Evi: jak moc stříháš? jdeš i do dřeva nebo jen zastřiháváš zelené výhony?

Dano, zastřihávám jen ty nejdelší výhony. Ne moc hluboko, jen maximálně do loňského dřeva. Řez se u Exochordy doporučuje jen u mladých keříku kvůli tvarování a bohatšímu rozvětvení. Později už ne a do starého dřeva už vůbec ne.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danate1

Re: Keře v zahradách 12. kvě 2012 05:58 #278807

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květa napsal:

Jako, taky si letos poňuchávám nad halesií, je obalená kvítky jak nikdy. A kvítky drží.
Jen - moje i Dančina vyholuje od spodu. Prozatímně jsem k ní přisadila klematis, uvidím, co to udělá. Jak tvoje ? a Jany V. ?

Květo, nestihla jsem vyfotit v květu, teď mezi tou zelení už by nebyla pořádně poznat.
Moje halesie má cca 130cm na výšku, cca 150cm na šířku. Od cca 0,5m je rozvětvená na 3 hlavní větve, které se dále už moc nevětví. Celkově je tedy taková řídká. Ten "kmínek" je vyholenej, ale to mi nevadí.
Potřebovala bych jí přesadit na jiné místo, ale je 5 letá, nevím, jestli bych jí tím nezahubila. Současně bych jí s tím potřebovala trochu upravit růst. V dospělosti by měla mít 3m, chtěla bych z ní spíš stromek, než óobr keř, takře bych potřebovala zrušit dvě postranní větve a tu jednu použít jako kmínek.
Vy jí někdo stříháte?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: evai

Re: Keře v zahradách 12. kvě 2012 07:18 #278812

• Jana V.
  • Platinum Boarder
evai napsal:
Jake jsou podle vas, majitelu halezie, idealni podminky pro tuhle krasku?Se mi moc libi.Dik

Netuším, jestli je to ideální místo, u mě je halsie na plném slunci, ale nohy má od jihu přistíněny nízkou zídkou - tím pádem má jakžtakž zajištěnou vlhkou půdu celoročně. Do sázecí jámy je přidána rašelina. Přes to mi často v plném létě trpí chlorozou (ale to mi tu kyselomilné keře dělají bežně).

Zídka je opuková, což pro ni není ideální a kdesi cca metr pod povrchem je bývalá jáma na hašení vápna - i proto ji potřebuji přesunout dřív, než do ní dosáhne kořeny. Cokoliv co v těch místech rostlo a dosáhlo kořeny hlouběji, následně uhynulo....
Mmch, kdyby mi to přesazení náhodou nerozdýchala, víte někdo o spolehlivém zdroji?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 13. kvě 2012 18:00 #278876

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
weigela Piccolo
weigelaPiccolo.jpg

weigelaPiccolo.d.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, helena, mišpule

Re: Keře v zahradách 13. kvě 2012 23:53 #278894

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
k Halesia carolina - EvoI, moc ji nerozmazluju, ideální podmínky u mne nemá ani zdaleka...

Je trochu ve stínu ( plaňkový plot, cedule ), v dost písčité půdě. Kdysi jsme na tomhle místě zapouštěli plast. bariéru na bambusy, ornice se nám promíchala s hlušinou. A už nikdo nechtěl bariéru vyndávat. Keřík mám navíc na ni z jedné strany namáčklý.
Chlorozou u mne netrpí ( pH neutrál ), občas jí dopřeju ronďákové hnojivo ( sporadicky ). Vysoká je bajvoko lehce nad metr, širší než vyšší.

Máme ji s Janou V ze stejného zdroje ( od soukromníka, koníčkáře ) - jen moje je o rok mladší.
mají ji tady :
www.zahrada-zizka.cz/index.php?sekce=vyhledat

JanoV, já jsem s ní hýbala - ale nějak hned v následujícím roce ( tj. byla na stanovišti 2 sezony ) - kořeny byly dlouhé. Jestli se do toho pustíš, tak bych ji při té příležitosti upravila tvar. Danate ji letos stříhala ( nebo o tom mluvila, jestli vykonala, nejsem si jistá ). Taky čekám jak její zareaguje.
Ona se stříhat nemá ( resp. není potřeba ). Jednou jsem jí uřízla větev v bezlistném stavu - už neobrazila, nevytvořila si náhradní. Z toho ale nelze mnoho usoudit.

:lol: :lol: 3 m, jo ? při jejím tempu růstu pro mne tak v dalším životě.. a takovou jsem měla krásnou ideu, jak budu zespodu koukat na bílé zvonečky, dám si k ní lavičku a budu přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta.. Houbeles.. když to dobře dopadne, tak mě k ní přivezou na kolečkovém křesle a určo už nebudu přemýšlet o ničem...

udělala vám někomu již plody ? ( EvoI, ty jsou také krásné ). Mně nikoliv.

PS.: nikdy mi nenamrzla
Poslední úprava: 13. kvě 2012 23:54 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 14. kvě 2012 07:45 #278905

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
mám halesii na plném slunci, jak psala Květka vyholuje odspodu a 3m se asi taky v tomto životě nedočkám, přirůstá mi dost pomalu, jinak vypadá spíš jako stromek než keř...
Květi, šmikla jsem ji v dolní části asi 2 větve, uvidíme, vypadají mrtvě:angry: , mám na ní německy psanou cedulku a tam je napsáno stříhat v březnu, což mi přišlo jako blbost, tak nevím.....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 15. kvě 2012 22:28 #278948

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dani, se na výsledek později zeptám, jo ?

kvete mi ( letos první, Newport se na kvetení vybodl, Pink Beauty mi Benda ukousl těsně nad zemí :evil: ) Viburnum plicatum.

P1100801.JPG

Viburnum plicatum 'Dart's Red Robin'
je to Bobo, musím říct. Jednak, ten roub je na mně moc vysoko, na květy špatně vidím. Holt jsem podměrečná či/čo.
Když se oklopí, ...

P1100804.JPG

nááádhera..
Druhák, on jak je posléze v roce zprava utiskován dalšími rostlinami - kt. teď ještě nejsou narostlé, zásadně přirůstá pouze doleva. V této době ovšem ta jeho asymetričnost pěkně vynikne.
No, u mne si na solitéru hraje teda marně... :silly:

Danate, jak u tebe ?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Keře v zahradách 16. kvě 2012 07:11 #278956

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
newport mi květy spálilo slunko :( , pink beauty kvete asi 10 květy, nejvíc v.p. maresii a jedním květem v.opulus roseum (ale mám dost zastíněné)
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 25. kvě 2012 09:33 #279207

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak požád ještě netrpělivě vyhlížím, až se začnou zelenat poslední opozdilci :
1. catalpa big. nana (když odlomím větičku, je zelená, ale listy ani náznakem, zatímco catalpa big. Aurea už má lístyk cca 8cm (dokonce přestála i ty ledové muže :) - ale listí je až ve 2m )
2. wisteria sinensis (ale možná je to zámena s w.fl. - ještě jsem jí neviděla kvést, kupovala jsem jí nako 1m šlahoun a snažím se už 3 roky zapěstovat na kmínek)
3. ibišek syrský - mám celkem 4 ks, dva už mají listy, dva mě dost napínají :unsure:

Na to, že jsme vinařský kraj, je to dost bída....

Co u vás, rašej, nerašej, mám se stresovat?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa