Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 20. čec 2012 11:26 #281708

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
If, samo, jestli má Chl. netuším - ale jdu tě pozdravit.
Cena u Havl. je tedy něco neuvěřitelného.
Platila jsem v Diké za kmínkovou PW ( měli i Limelight ) 500,-. ( možná 550,- )... a to to byla v té době setsakra horká novinka..
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. čec 2012 16:31 #281714

• IvanaCB
  • Fresh Boarder
Jé, ahoj Květo, taky tě zdravím.
Jsem ráda, že jsem vás tu našla... pročítala jsem starou diskusi o hortenzkách na L., tam už se nic nového nepíše.
Ani jsem netušila, že jste se tu takhle pěkně rozjely... pročtu i ostatní témata a občas zajdu... :-)
Kdyby někdo věděl o kmínkovkách, budu ráda... ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. čec 2012 11:14 #281837

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Prosím, prosím mám problém. Předevčírem večer jsem si všimla, že hortenzii klesly květy a některé větvičky. Konce vypadaly zvadle. Druhý den ráno jsem to ovadlé ostříhala a všimla si, že stonky jakoby uhnívaly. Zhnědly a zvodovatěly. Do večera už začla vadnout celá rostlina.
Nevíte někdo, co by to mohlo být? Studovala jsem na internetu, jakými chorobami hortenzie trpívají, ale nenašla jsem nikde žádný obrázek, jak třeba vypadá u hortenzie padlí nebo jiná nemoc.:(

P1320876nemocnhortenzie.jpg

P1320878cotoje.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. čec 2012 12:53 #281839

• Květa
  • Moderator
Hespo, nějaké obrázky přikládám, ale na fotkách ukazují nemoci hortenziíí v již rozvinutějším stadiu.
Myslím, že naprosto správně ( bohužel ) předpokládáš houbové onemocnění.
Nechci psát přímo padlí, hortenzie mohou být napadány těmito houbami
- Oidium hortensiae - padlí , moučnatka
- Botryotinia fuckeliana - botrytida, plíseň šedá,
- Phoma exigua - strupovitost, Septoria hydrangeae - septorióza. Tyto dvě dávám pro úplnost.
Počasí tomu přeje.
Odstranit napadené, stříknout fungicidem. Postříkala bych preventivně i ostatní hortenzky.
Doporučují současně i přihnojit dusíkatým hnojivem, aby měla energii k tvorbě nových listů ( výhonů ).
Použila bych nějaké rychle působící - kapalné, přece jen, už máme konec července.
Nezalévat na listy.
www.aces.edu/pubs/docs/A/ANR-1212/ANR-1212.pdf
ukazují tam i problémy s kořeny ( václavka na dubolisté, phytophtora v kontejneru www.greenhome.cz/clanky/pythium-a-phytophthora )

bumblelush.blogspot.cz/2011/06/garden-od...nds-and-kittens.html
fancyflora.blogspot.cz/2012/07/hydrangea...namental-plants.html
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: hespa1

Re: Hortenzie 23. čec 2012 13:50 #281840

• hespa1
  • Gold Boarder
Květi, děkuju. Z toho, že mi to přeskočí na jiné hortenzie mám právě strach. Jdu tuhle fiknout u země. Ostatní jsou kousek jinde, tak snad se jim to tím ošmikáním vyhne. Kdybych stříkala ty zatím zdravé, myslíš že by stačil třeba Kupricol? Nemám nějak tušení, jaký fungicid by na tohle zabral.
Ještě se pokoukám na netu, snad něco najdu.
Ještě jednou moc děkuju. :kiss: (jiný děkovací nemůžu najít ;) )
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 23. čec 2012 14:06 #281841

• hespa1
  • Gold Boarder
Tak jsem ji stříhla. :( Nechala jsem asi 1/2cm pahejlky a celé okolí včetně pahýlků postříkala Dithane ( měla jsem ho ve flašce rozdělaný od jara, snad je ještě účinné. Byla to moje první (a možná poslední) :P kupovaná hortenzie ;). Byla na blbým místě, těsně u baráku a ještě pod těma posr... borovicema. Ona tam chudera ani neměla moc šancí, jen jsem jí furt slibovala, že jí přesadím. Nakonec to dopadlo takhle. :down No, jestli se zmátoří, tak jí už doopravdy vyhovím a dám ji jinam, na lepší místo.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 27. čec 2012 19:30 #281878

• AMachek
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 8
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak pěstovat hortenzie. V časopisu Flóra na zahradě psali, že květy nasazují rok předem a hlavně nesmí přemrznout. Což se v mích podmínkách 450 m. n. m. stane každou zimu. Prý jsou vyšlechtěné 4 odrůdy odolné mrazu, jedna však stojí 750.-, což je trochu dost.
Prý je dobrá ještě hortenzie stromečková a pnoucí. Což je fajn pro zástupce bílé barvy. Ale já bych byl rád kdybych měl i modrou, růžovou a fialovou.
Zde odkaz na ty lepší odrůdy: www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=511
Pokud by jste někdo měl jakoukoliv odrůdu hortenzie a byl byste ochoten mi jí nařízkovat ( myslím odrůdy odolné mrazu). Zaplatil bych ní. Byl bych rád. Děkuji AMachek
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 27. čec 2012 22:50 #281881

• Květa
  • Moderator
AMachku - ano, hortenzie ( macrophylla ) v podstatě nasazují květy z loňského dřeva. Ochránít je můžeš např. nasypáním listí přes zimu.. a pod. Kromě zimního umrznutí květuschopných pupenů jsou citlivé i na jarní mrazíky.
Pro modrou a fialovou barvu vyžadují ( většinou ) hnojení speciálním hnojivem.

U mne macrophylly také umrzají, nehodlám s nimi kouzlit, proto je nepěstuji. H.arborescens a paniculata jsou bez problémů.

H. Endless Summer jsou také macrophylly, ale když umrznou květuschopné pupeny založené v loňském roce jsou schopné vytvořit květy i na dřevě jednoletém ( letošním ). U mne pak vykvétají později ( v srpnu ) - pokud vůbec.
Podívej se po nich v nějakém Baumaxu ( a pod. ) v této době se již vyprodávají za pusinku ( sleva z 800,- třeba na 150,- ), velké rostliny.
Kromě ES jsou schopné kvést na jednoletém dřevě i jiné hydr. Nějaký seznámek těch kt. jsou toho schopné je v této diskusi.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: AMachek

Re: Hortenzie 29. čec 2012 08:10 #281885

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
C:\fakepath\P1000493.JPG
P1000494_2012-07-29.JPG

P1000495.JPG

Prosím o radu, co má za problém vanilla - viz fotky
Poslední úprava: 29. čec 2012 08:17 od grimmh. Důvod: nevložení fotky
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 29. čec 2012 21:18 #281909

• Květa
  • Moderator
Grimmh, koukni na odkaz, kt. jsem dávala v odpovědi Hespě.
Máš taktéž h. napadenou houbovým onemocněním, ale nijak závažným.
Nechala bych být, když přestane pršet, šíření se omezí. Zalévat ke kořenům.
Jestli chceš zasahovat chemií, zkus např. Dithane. ( Skvrny ti již zůstanou, můžeš zabránit vzniku dalších. Ale mělo by se stříkat opakovaně. Kašlala bych na to. ).
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa