Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 19. zář 2012 13:18 #283648

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
kveta, moja Bride ma slnko v podstate cely den, mozno 2 hodiny poobede je zaclonena a potom opat slnko. hnojila som hnojivom na rododendrony - na jar, na konci jari a tusim v auguste. nic. rozmyslala som, ci naopak nehnojim prilis vela. mam este ine dve macrophyly - jedna zo smetiska, ta kvitne kazdy rok a druha bola z hornbachu z vypredaja - na listku len "everbloom", ma biele plne kvietky, ta tiez kvitne. Takze jedina ES the Bride, ktora by kvitnut urcite mala, nekvitne.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 19. zář 2012 14:20 #283651

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květa napsal:
EvoL, musím jednou ustřihnout květ nějaké své paniculaty a pak je pofotíme jako srovnávačku s tvými obříky. Eviny jsem totiž viděla, ty jsou ! Mají ideální podmínky i péči..
Cha, zajímalo by mne, jak velké by měla u Evy květy H.a. Incrediball, když její - běžná - H.arborescens má květy o min. polovinu větší než fotbalový míč. :woohoo:

Upozornění : Květa přehání, moje péče není nijak závratná. Jsou to mladé rostliny, tak holt mají větší květy. Nicméně jí děkuji za uznání, to potěší. :) :) :)
V podstatě všechny paniculaty mám díky Květě, která mě na ně upozornila, případně obstarala.

Magical Starlight
MagicalStarlight.JPG

Limelight
Limelight_2012-09-19.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: loro, varouch, mišpule, Kika, Janik

Re: Hortenzie 19. zář 2012 16:38 #283666

• Mates
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Můžu mít dotaz pro zkušené? :)
Vanila Fraise se mi rozklesává a ty těžké květy jsou ohlé dolu. Vám všem tak pěkně trčí nahoru. :up Ikdyž mám ty jednotlivé větve podepřené tyčkou, stejně ten vršek s květem se ohýbá dolu. Čím to je?
Mám ji první rok a zatím v květináči, tak možná, že by pak stářím zesílila a už rostly pevnější větve??
Předem díky!
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 19. zář 2012 18:55 #283675

• Eva L.
  • Moderator
Ahoj Mates, Vanilla Fraise má opravdu tak těžké květy, že se musí podpírat. Dokonce se výhony mohou snadno i zlomit (při dešti, větru). Příliš nepředpokládám, že se to později zlepší. Snad jedině v případě, že starší keř bude mít květy menší a lehčí. ;)
Poslední úprava: 20. zář 2012 03:21 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. zář 2012 08:27 #283699

• Mates
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Aha - a proč bude mít starší keř menší květy? O tom jsem ještě neslyšela.
Já naopak myslela, že všeobecně rostliny věkem sílí..
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. zář 2012 17:34 #283713

• Eva L.
  • Moderator
No protože keř nabírá na výšce, přibývá výhonů a listové plochy a pokud se pravidelně neseřezává , může narůst až do 2m. Naopak příjem živin je v podstatě stejný a to se projeví mimo jiné i menšími květy. Například i paniculaty naroubované na kmínek mívají menší květy.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: skalnička, jana H, mišpule

Re: Hortenzie 20. zář 2012 19:25 #283719

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Z loňských pokupků H. macrophyll (Generale Vicomtesse, Holstein a Mariesii Perfecta) vykvetla jedině jedna Holstein. Proč, to netuším.
P.S. Zavřete prosím oči nad phloxy s padlím.
HMHolstein.JPG
Poslední úprava: 20. zář 2012 19:28 od helena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule

Re: Hortenzie 20. zář 2012 20:37 #283724

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Eva L. napsal:

Upozornění : Květa přehání, moje péče není nijak závratná.

Pokud vůbec, tak jen trošinku :lol: .

U EvyL se paniculatám opravdu veledaří. Mají vše, co ke zdárnému růstu potřebují ( tak akorát sluníčka, tak akorát stínu, přirozeně mírně kyselo, dobrou zeminu, dostatek vláhy i ( myslím ) poměrně vysokou vzdušnou vlhkost.
A pak přijde návštěva a áchá a áchá... to holky povyskočí obdivem, ne ? ( tuhle jsem tu měla návštěvu, dostala za úkol áchat hned u vchodu, povinně. Aby to moje kytí slyšelo.... návštěvu chválím, byla usilovná :silly: )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Pohlová, MartaZ.

Re: Hortenzie 20. zář 2012 21:10 #283725

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mates, V.Fraise opravdu má tendenci váhnout květy. Má slabší stonky, těžké květní palice.
I proto na trialech nevyhrává, je hodnocena pouze jako dobrá.

Což vůbec nevadí, dá se tomu zabránit.
Ještě přemelu to, co napsala EvaL.
Paniculaty kvetou na jednoletém výhonu. Jeho délka je geneticky daná, ale dá se ovlivnit výsadbou ( slunce x stín, hnojení x nehnojení ) ale ZEJMÉNA způsobem střihu.
V podstatě se dá říct, že tam, kde je letos na stonku list, na jaře vypučí větvička ( na jejímž konci pak bude v létě květ ).

čím více větviček ( a květů ) tím kratší bude délka výhonu ( samozřejmě i velikost květů ), rostlina musí energii podělit.

Tzn., pokud letošní výhon na jaře nestřihneš ( nebo střihneš málo ), nebudou se ti květy váhnout.
Moje Vanille trčí, střihala jsem minimálně.

P1120840.JPG

( moje je již dlouho bordová )
Poslední úprava: 20. zář 2012 21:13 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenas, Janik

Re: Hortenzie 27. zář 2012 06:04 #283933

• IvanaCB
  • Fresh Boarder
Ahoj holky,
obdivuju vaše krásné hortenzky. Letos mě fakt dostaly paniculaty. Tady v Č.B. a okolí nejsou bohužel k sehnání. Mám pár - kmínkovou Pinky Winky už 3 roky a letos nové keřové - Limelight, Pink Diamond, Mega Mindy a Sundae Fraise.

Marně sháním Bobo, Bombshell, Candlelight, Diamant Rouge, Early Sensation, Magical Moonlight.

V dohledné době pojedeme do Prahy, tak snad budu mít štěstí třeba u Chládka - tam chci předem volat, nebo v některém Bau nebo Hornbachu (ten tu nemáme a tady jsem vyčetla, že jste tam něco pokoupily).
Všechny ty, které sháním, nabízejí v Polsku. Platba předem převodem, pošlou DPD. Nemáte někdo zkušenost? Dá se na ně spolehnout? Pošlou to co chci a v životaschopném stavu? Ceny v přepočtu kolem 300,-, poštovné 700,-, to je dost, ale hlavně budu mít kultivary, které chci... snad.

Tak kdyby někdo věděl, jestli jsou ke koupi někde tady, nebo měl zkušenost s Poláky, budu ráda.
Zdravím. IF
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa