Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re:Hortenzie 06. lis 2009 13:17 #2515

• Adriana
Vendy, nebyla by fotečka toho plotu? dle popisu vypadá zajímavě...
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 13:35 #2516

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Daly by se vybrat i kaliny. Květy mají podobné, navíc někdy plody, podzimní zbarvení.
www.kurowski.pl/pl/oferta_podgladkatalog...isciaste&roslina=200 (POZOR - V.o.roseum netvoří plody a je vyšší)
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 15:34 #2517

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
ahoj, ve všem se chovám stejně macešsky:silly:
villosa je řídká a hodně závislá na vodě, sargentiana roste dobře a sucho ji až tak nevadí, zapomněla jsem zmínit ještě double annabele, ale ta nedosahuje výšky paniculat.
co budleye? moje dosahují v poho ke 2m a máš tam i modrou a nejnovější jsou dožluta. Souhlasím s dreslou, kaliny jsou taky dooost dobré :-)
asi viburnum pink beuaty
016-05d5f0ed7379eb91e86728b458b40a84.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 15:36 #2518

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
později se víc vybarvuje
011-cb29e3f9dc9d0e9279b29fe3de648cbe.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 17:46 #2519

• Vendy
Danate, já věděla že poradíte, s tou Budleiou jsi mě docela slušně nakopla, protože máš 100% pravdu, jednu tu mám už několik let /ale jinde/ a i když chudinka byla několikrát přesazovaná, tak se vždycky rychle zmátořila - krásně kvete a navíc je na ní spousta motýlů /zatím mě nenapadlo jí použít do živého plotu/, bude s ní asi jeden problém - udržet jí ve výšce do 1,5-1,6 m tak, abych se stříháním nepřipravila o kvetení. Ta kalina by asi taky nebyla marná, ale moje zkušenost s "bezejmenou" kalinou je taková, že hrozně pomalu rostla /mám před plotem do ulice/ a když jí chci nyní udržet v přijatelné výšce, tak nekvete /nebo jí špatně stříhám/.

Dreslo, bohužel fotečka není, ančto do letošního roku byl živý plot složený jen z neopadavého ptač. zobu, 2 hlohyní /v současné době pouze jedna, naši dva těžší čtyřnozí mazánci se mi občas o rostlinky postarají/, mahonie a šeříku. Letos jste mě na těchto stránkách tak zbláznily, že likviduju stávající plot / sousedé, známí a rodina přede mnou prchají, protože všem vnucuju vykopané keře-je mi líto je jen tak vyhodit/. Patřím mezi ty, kteří vzhledem k nedostatku místa a snaze mít stále kvetoucí zahradu, mají na všech možných a i nemožných místech rostlinný guláš, u kterého se nyní snažím o nějakou fazonu, proto sbírám rozumy u jiných.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 17:53 #2520

• Vendy
Ještě pokračování, Dreslo, ten odkaz na kalinu - máš s ní nějakou zkušenost, jak rychle roste? Je v e l m i zajímavá a dokonce by i pro ptáčky byl prostřený stůl. Myslím, že by mohla patřit mezi mé favority.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 18:08 #2521

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Když jste se tak pěkně rozdiskutovaly o těch plotech, posunula bych tu debatu ještě kousek dál k lesu ..... Mám na mysli něco jako "remízek".

Na Vysočině na chalupě je situace: pole ve svahu k mému pozemku a chalupě a do něj je zaříznutá neudržovaná a v podstatě neužívaná polní cesta - zarostlá svinstvem. Je tam takový břeh ca 1 - 1,5 m (obecní), kam bych riskla vysadit něco s několika funkcemi:
- zpevní to břeh - větší kořenový systém
- vyroste to samo, relativně rychle do výše ca 2 m a dost
- nebude to potřebovat zásadní údržbu
- nebude to plevel nebo něco hodně pylového (alergici)
- prosadí se to v těch kopřivách (pochopitelně nějaká pomoc na začátku je nutná)
- třeba to bude i hezké, kvetoucí, pro ptáky atd.
- nebude to drahé - možná, že mi to nějaký snaživka vyhodí

Napadají mě nějaké plané růže, možná ptačí zob, nějaké jeřabiny jako houští ....
A teď babky raďte!
Mimochodem, ptal se mě můj muž, jaký máme věkový průměr? (podle rukopisu se to nepozná...)
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 18:22 #2522

• dresla
  • Moderator
:laugh: :laugh: :laugh: Mladí nezahradničí, k tomu se musí dozrát přece:laugh: :laugh: :laugh: (pardon Dano)

Měla jsem rozepsaný příspěvek ohledně volného ŽP (a přemítala, jestli nezaložit nové vlákno), kousnul se mi comp, tím se vše vyřešilo. Takže teď s dovolením překopíruju Fanynčin příspěvek, jako úvodní do nového vlákna.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 18:40 #2524

• dresla
  • Moderator
A sem ještě přidám kousek své původní reakce. Bylo by dobré ujasnit si, jestli má být ŽP míchaný, nebo jen hortenziový. Určitě rozhodnutí záleží na délce a umístění ŽP (uvnitř zahrady-třeba jako lem cesty, nebo u plotu...)Pokud by měl být míchaný, pak by bylo dobré trochu vymyslet kostru, jestli včechno možné, nebo jen nějaké druhy na střídačku. Aby výsledek nevypadal nahodile, ale jako záměr.

ad komule: komuli prospívá každoroční jarní seřezání na cca 50 cm.
Krom toho existují kultivary se zakrslým vzrůstem. Jeden jsem teď na podzim okukovala u Chládka, ale nevzpomenu si na název (to jen, že jsou k mání i tady), další třeba Nanho Blue, Nanho Purple. I když tyhle dva se mi úplně nelíbí, mají totiž drobnější listy a působí řídce.

S kalinami co mám, mám tu zkušenost, že rok dva stojí a pak teprve začnou řádit. K pomalurostoucím bude asi patřit kalina japonská (v.plicatum), která ale až na výjimky (Snowflake - snad jsem se v názvu neutnula), roste hodně doširoka a tím se pro ŽP nehodí.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 06. lis 2009 19:27 #2525

• Vendy
Dreslo, teda ty máš otázek - věkový průměr?, asi vám to budu kazit se svými 64 r.
Narodila jsem se a celých 50r. žila ve velkém městě. Další roky na vesnici, kde jsem spokojená.

ŽP složený z různých keřů, s tím že spektrum od bílé po červenou. Něco už tu mám /popsáno výše/ a další chci vyměnit - uvidíme jak to bude vypadat příští rok, počítám s tím, že se bude všechno mátořit takže asi nic moc. ŽP je k sousedům, a nechci aby byl moc vysoký, aby nestínil. Uvažovaná h. serrata Bluebird je plánovaná do nádoby a případnému použití na místo, o které by se postarali naši štěkací a hrabací miláčkové. Začnu asi hledat víc informace o kalinách / moje stávající mě zatím moc nenadchla/, ta polská je opravdu zajímavá. Přemýšlela jsem i o syrském ibišku-mám 2, tak ho přesadit, ale kvete ve stejnou dobu jako hortenzie a to by se myslím tlouklo, kalina kvete na jaře, tak by byla vhodná.

Fanynko, kdybys byla blíž, tak bych tě trochu zásobila. Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že ptačí zob je pro tvojí potřebu jedno z toho nejvhodnějšího. Cenově přijatelné, kořenový systém slušný, rychle roste, při kvetení voní, černé plody vypadají na keři také dobře, a rozhodně ho nikdo neukradne. Chce řezat, jinak po letech ze spoda vyholuje. Jinak mám dobré zkušenosti s mahonií, zlaticí a pustorylem /ten chce ale hodně slunička/.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa