Květa wrote:amazonka01 wrote:
Já jí viděla, byla krásná

Spíš šlo o to, že ta moje byl "vohlodek", a vyrazila jak raketa. Teď jí mám metrovou, ale zase byla v kýbli, trápená, vekslovaná. Na zimu jsem zvědavá, růže nekopčím taky, ale očkování mají asi 10cm pod zemí, a na oranžády dám kupku slámy.
Jsem si říkala, jestli jsi ji zaevidovala - páč jsme ji při návštěvě neprobíraly... prsím se s ní

, fakt je letos pěkná.
Příspěvek byl zejména kvůli historii ( mráz, následná schopnost růstu ).
Moje sazenice byla kvalitní, sázená je také cca 10 cm ( no, možná 7 cm:laugh: ) pod úroveň země.
Uváděla jsem ji páč se říká ( aspoň to tak mám v hlavě, třeba je to mýlka ), že oranžády jsou nejnáchylnější na mráz. Měla jsem asi z vás nejnižší teploty, nekopčím, přežila. Stejně by mne zajímalo, co má na růže vliv. Páč Evě ( mráz daleko mírnější ) někt. růže namrzly.
Letos nové oranžády přikopčím, nervově bych to nevydržela.
No jasně, evidovala jsem bystře všechno (o bystrém zapomínání se radši nezmiňuju, te mizernej Němec...)
A o háklivých oranžádách jsem taky "slyšela", je fakt, že moje zimu přežily bez ztráty hvězdičky, ale byly pod sněhem až do jara. Takže ty budu kopčit taky, a ještě krýt slámou. Navíc netuším, jaká je tady zima (řekla bych, že suchá - sníh se vysype v Jizerkách, a velká - podle tebe).
Hmm, ale co má vliv na růže netuším

jedna z nejstarších mých růží, delbardovka gurmán EW (jméno nikdy nedám do kupy), by měla být háklivá. Dvě zimy byla v nezatepleném kýbli na Vysočině, třetí v zemi, loni ta velká zima byla její čtvrtá. Má drobeček každoročně 150cm, a kvete jak o život. Nikdy z ní nic neomrzlo.