Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 09:32 #253708

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Gabreta napsal:
amazonka01 napsal:
Hmm, mě čeká likvidace kopřiv na asi 100m2, zatím jen kosím a smutně smutně se občas zahledím na manžela, aby mi to vzal sekačkou. Ale obávám se, že to bez chemie nezvládnu, je to děsně velké a děsně zarostlé :dry:
A taky je tam vlhko, ale bez potůčku a bažinky, v našem pískovišti se voda neudrží.

Já jsem zkoušela kopřivy roundopovat několikrát, ale ani to s nimi nehlo. Zato kde se pravidelně seče sekačkou, tam zmizely. Ovšem po bývalém majiteli na té zahradě zbyl neskutečný bordel, sice jsem maximum vysbírala, ale ještě toho spousta zůstalo v zemi, a pořád to vylézá na povrch, takže ne všude je možné jít se sekačkou. Takže to tam beru starou zkřivenou kosou, která neustále naráží na nová a nová železa, zbytky plastů, střešních tašek, plastových pytlů, bot...

Mám divný kopřivy :)
Ze sekání (teda trhání) si houby dělají, naopak se pomnoží), ale rondup je spolehlivě zlikviduje. Zatím tedy použit jen na hodně blbých místech, kde kořivy koření pod domem, pod smrkovým plotem a tak. Kde to jde, tak dávám kobercový mulč (jako kolem rybízů), jinde jsem vyplela kořeny, ale takovou plochu nezvládnu. Loni jsem kosila co dva měsíce, ještě párkrát sekačkou, letos už jsem na tom s kosou byla taky, a nic, kopřivoviště vypadá, jako bych je pěstovala na kšeft (tak je aspoň kompostuju a používám k mulčování ;)), a suším pro hlodavce.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 09:42 #253710

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Amazonko, pokud se ti nechce roundupovat, mně kopřivy spolehlivě vychcípaly pod plošným mulčem karton + sláma (něco teda prorostlo - trošičku, ale to se dalo snadno vytahat i s kořeny).

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 09:46 #253712

• amazonka01
  • Administrator
Lenka napsal:
Amazonko, pokud se ti nechce roundupovat, mně kopřivy spolehlivě vychcípaly pod plošným mulčem karton + sláma (něco teda prorostlo - trošičku, ale to se dalo snadno vytahat i s kořeny).

Lenko, jj, však píšu, že mulčuju, v zahradě to v pohodě jde. Ale 100m2 (navíc na neoploceném pozemku, ono to bude možná i víc) fakt nezvládnu, tolik kartonů nenasbírám :D

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 09:51 #253714

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
No jo, nám ty kopřivy vymizely tam, kde sečeme každé dva týdny :)
Jinde jsem to zkoušela asi 2x Roundupem, a kdy to nezabralo, tak jsem se na to vykašlala a občas to vezmu tou kosou. On ten Roundup leze dost do peněz.

Re: Vaše zahrady 16. kvě 2011 10:00 #253717

• amazonka01
  • Administrator
Gabreta napsal:
No jo, nám ty kopřivy vymizely tam, kde sečeme každé dva týdny :)

Dám jim "šanci", jen tedy nevím, jestli po 2týdnech bude něco k sekání :dry: (kosou), ale letos to zkusím. Na podzim to pole musím zorat a na jaře osázet.

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. kvě 2011 10:01 #253718

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
:whistle: Naftalínové tablety- takhle se to přímo jmenuje? Kde seženu víte? musím zkusit vše co můžu mít i se psama,..

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. kvě 2011 10:53 #253729

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Tak já musím smutně konstatovat, že už jsem zneškodnila 3 narcisové mouchy, jak posedávaly kolem narcisových listů. ach jo. prevíti!!!!

fotka tady www.florafarm.cz/news/cibulovka-narcisova/
Poslední úprava: 16. kvě 2011 10:57 od JitkaU2.

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. kvě 2011 11:02 #253731

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jéje to jsem ještě neviděla, to prý je lepší s cibulovinama na čas přestat? Je to tak zlé? Nebo se dá něco proti nim dělat?

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. kvě 2011 11:03 #253732

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
lenpel napsal:
Já dneska dva fikla nůškama v odkvetlých tulipánech,...
Včera se vytvořily PEt plašiče na krtouna tak sem zvědavá co bude dělat,...dneska sem mu to bodla přímo do obýváku,...:evil:
Moje bývalá kolegyně tvrdila, že nejúčinější je si na krtka počíhat a motykou seknout před něj a tím ho vyrýt ven.
Se jí to povídalo, když měla 2 důchodce na zahradě, kteří mohli celý den číhat na židličce s motykou :laugh:
Já jsem ho tedy taky párkrát viděla rýt...

Ještě jsem se chtěla optat. Na podzim jsem zaadila asi 3 cibule okrasných čeneků. Všechny 3 vyrašily, ale 2 uhnily tesně u cibule a třetí tedy roste, ale květ je suchý . Myslím, že uhnil taky. A to zuase takové mokro nebylo.

Re:Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 16. kvě 2011 12:07 #253749

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Roundup už nepoužívám. Když už není zbytí, stříkám to Glyfo Klasikem. Má úplně stejný účinek, stejnou účinnou látku a je nesrovnatelně levnější. 100ml za nějakých 80-90,- Kč. Bohužel všechny kopřivy jsem už dostal... a teď když chci na jíchu, chodím k sousedům :silly:
Moderátoři: Eva L., Květa