Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 06:46 #255822

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Romíku, pardon, už to vidím. Já myslím, že kdybys postříkala tím Hycolem i neředěným, tak seto nemůže spálit.
Ale radši to nezkoušej, ano? Jednak by ti vystačil jen na málo kytek a druhák radši za slunných dnů nepokoušet osud. :)

Gabreto, nechci šířit fámu, že Hycol (maloobchodně) končí, ale došel jsem k tomu tak, že už dobře druhý rok
mi ho u nás v květince nechtějí/nemůžou objednat. Dřív mi ho objednávali a dodávali normálně, i mi dávali na výběr,
bylo/je ho několik druhů (buď základní širokospektrální anebo potom s převahou jednotlivých prvků).
Takže poslední dva roky ho prý jejich dodavatel nemá, mít nebude a ani sehnat ho jinde není možné.
To samé mi tvrdila slečna v Plzni v Jiřině a když k tomu přičtu ty internetové "doprodeje", tak by to tak odpovídalo.

Lenpel, krtek a plynný chlor - když neškodí z Dursbanu (a sypu ho opravdu do bezprostřední blízkosti kytek, někdy i dopadne i na listy),
tak by nemusel škodit ani ze Sava. Ale na co tam lít hned Savo, když lze pořídit ten Dursban, který kytkám neškodí - ozkoušeno.
Poslední úprava: 31. kvě 2011 07:02 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, Gabreta

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 07:28 #255831

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
amazonka01 napsal:
Gabreto, v moudrých knihách je postřik jíchou (jen zředěnější) z kopřiv, o výluhu ani slovo. Tak nevím, zatím jsem stříkala jíchou a dobrý.

Amazonko, já právě v moudrých knihách (zřejmě jiných než ty :laugh: ) četla, že na postřik i výluh nebo odvar. No kdysi jsem je zkoušela a efekt žádný (vařila jsem v prádelním hrnci i přesličku :laugh: )

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 07:44 #255836

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Ale to jo, s čaji, odvary a výluhy blbnu taky :D (a taky nefungují :P , až na vratič, ten mšice a mravence likviduje dost spolehlivě), ale co se vysloveně jích (zákvasů) týká, tak se prostě dají (podle MÝCH :D moudrých knich ;)) použít taky, jen ve vyšším ředění (a přeceděné, páč se mi povedlo ucpat trysku ;))
A jednak fungují jako listové hnojivo a jednak právě mobilizují rostlinu, protože signalizují nebezpečí.

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 07:47 #255837

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Lenpel, krtek a plynný chlor - když neškodí z Dursbanu (a sypu ho opravdu do bezprostřední blízkosti kytek, někdy i dopadne i na listy),
tak by nemusel škodit ani ze Sava. Ale na co tam lít hned Savo, když lze pořídit ten Dursban, který kytkám neškodí - ozkoušeno.[/quote]

Honzo ty si hlavička, tudíž to nebude vadit ani hafanum,..... no pokoupim a nasypu kam se dá,..... musím zkontrolovat past ,.... no ale to bych se fakt ožrala,...:silly:

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 07:48 #255838

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
jé, tak vám děkuju, jste mě uklidnili!!! ale růže to schytala, byla zelená a včera byla celá hnědá...:-( suchý fleky na listech...tak ti nevim, Kadle.....uvidim dneska, jak to bude vypdat, příště dám radši míň....je taky děsný sucho, mohlo by zapršet, ale jen takovej ten pravej májovej deštíček, žádný přívaly a šílený buřiny s vichrama...a kroupama!

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 08:52 #255851

• Gabreta
  • Platinum Boarder
amazonka01 napsal:
Ale to jo, s čaji, odvary a výluhy blbnu taky :D (a taky nefungují :P , až na vratič, ten mšice a mravence likviduje dost spolehlivě), ale co se vysloveně jích (zákvasů) týká, tak se prostě dají (podle MÝCH :D moudrých knich ;)) použít taky, jen ve vyšším ředění (a přeceděné, páč se mi povedlo ucpat trysku ;))
A jednak fungují jako listové hnojivo a jednak právě mobilizují rostlinu, protože signalizují nebezpečí.

No já s nimi pro sichr hnojím jen ke kořenům, anžto ten mimořádně stabilní odér na zelenině a kytkách mít nemusím. Ale s vratičem bych byla opatrná, četla jsem před časem v Zahrádkáři nějaký článek, že sice je účinný, ale (jak už jsi tu taky zmiňovala) na všechno, takže na rozdíl od selektivních insekticidů spolu se škůdci zlikviduje i všechno užitečné. Takže raději mšice mačkám rukou a předem se podívám, jestli mezi nimi už neúřaduje nějaká ta larva slunéčka či zlatoočky, v nejhorším případě, když jsou jich hrozny, zasáhnu tou selektivní chemií. Kamarádce se prý osvědčil ten mýdlový roztok. Já někde teď četla o zředěném mléce, zkusím to. Zřejmě to bude jako téměř všechno ostatní neúčinné :laugh: Doufám, že si tím natrvalo nezaneřádím postřikovač jako mýdlovým roztokem s olejem a česnekem - nikdy více :angry: .

Jo, byla jsem pro Hycol a opravdu mají jen zbytky z roku 2009. Koupila jsem si do zásoby dva kousky, víc asi nemá cenu.
Poslední úprava: 31. kvě 2011 08:53 od Gabreta.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 09:05 #255854

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
to je divný s tim hycolem, u nás ho měli normálně, spolu s jinýma hnojivama...žádný zbytky...:blink:

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 09:13 #255855

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Gabreta napsal:
Ale s vratičem bych byla opatrná, četla jsem před časem v Zahrádkáři nějaký článek, že sice je účinný, ale (jak už jsi tu taky zmiňovala) na všechno, takže na rozdíl od selektivních insekticidů spolu se škůdci zlikviduje i všechno užitečné. Takže raději mšice mačkám rukou a předem se podívám, jestli mezi nimi už neúřaduje nějaká ta larva slunéčka či zlatoočky, v nejhorším případě, když jsou jich hrozny, zasáhnu tou selektivní chemií. Kamarádce se prý osvědčil ten mýdlový roztok. Já někde teď četla o zředěném mléce, zkusím to. Zřejmě to bude jako téměř všechno ostatní neúčinné :laugh: Doufám, že si tím natrvalo nezaneřádím postřikovač jako mýdlovým roztokem s olejem a česnekem - nikdy více :angry: .

JJ, vím, taky ho skoro nepoužívám (maximálně na mravence v kuchyni), jen že tedy jako jeden z mála odvarů funguje ;), on je sice "bio", ale "eko" fakt není. Nicméně, ony ty "selektivní" insekticidy taky moc selektivní nejsou :unsure: : Škoda, pokud by někdo fakt vymyslel nějakou chemii JEN na mšice, tak s ní stříkat budu.
Používám ten Rock Efecct, a myslím, že to docela funguje.

To mléko by mělo fungovat na plísně a to i preventivně (moje knihy ;)), tak si vyber :D

Jinak ten Hycol je divný, ten druhý můj odkaz je přímo na výrobce a tam to nevypadá, že by chtěli končit. Nu, pro jistotu se zásobím, protože je fakt dobrý.

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 09:36 #255865

• Gabreta
  • Platinum Boarder
amazonka01 napsal:
To mléko by mělo fungovat na plísně a to i preventivně (moje knihy ;)), tak si vyber :D

Jo, to vím, i když o účinnosti dost (po zkoušení různých biometod) pochybuju, i když zrovna tohle jsem nikdy nezkoušela, tak třeba zrovna na tom něco bude, ale včera jsem někde (nevím už kde) četla, že prý mšice nesnášejí kasein, takže prý postřik mlékem by mohl účinkovat - no až se budu nudit, můžu to vyzkoušet ;)
Poslední úprava: 31. kvě 2011 09:46 od amazonka01.

Re: Hnojiva, postřiky,škůdci, plevele 31. kvě 2011 09:40 #255868

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já jsem dělala pokus s leskem na pokojové rostliny . jedna růže byla pořád velmi napadena - tak jsem ji loni na jaře postříkala. zdá se , že to trochu funguje , ale stříkejte všechny a po každém dešti. je tam nějaký olej - asi to zabránilo vlhkosti která tu plíseň způsobuje . můžu to letos zopakovat..
Moderátoři: Eva L., Květa