Protože letos jsou růže mrňavé, mšice jich zatím moc nenašly, ale vynahrazují si to na clematisech - po kontrolách odcházím se zelenými prsty

. Včera už mi přišlo, že nade mnou vyhrávají a zauvažovala jsem, že půjdu a pohrabu zásoby chemie, ale pak jsem si všimla, že na tom samém clematisu už pracuje celkem 6ks slunéček sedmitečných, takže to nechám na nich.
V diskusi "videa" dával Honza odkaz na video, ve kterém radili na kmen stromu přivázat voňavé bylinky (že to prý zmate mravence a přestanou tam nosit "dojné krávy". Sice jsem vůči tomu byla dost skeptická, ale zas je to "zadarmo", tak jsem proveda na švestce a jabloni.
Na švestce (na kmeni) tedy není ani jeden mravenec a dokonce po kmeni pobíhalo množství hladových larev slunéček, které tam maminky zřejmě nakladly v očekávání, že se tam mláďata nakrmí a ono nic

.
Na jabloni (na kmeni) se pár mravenců potulovalo, tak jsem přidala další dávku bylin (šalvěj lékařská, yzop a pelyněk), tak uvidíme. Zkoušeli jste to také někdo, s jakými výsledky?
Jani, zkoušela jsem to se šalvějí, levandulí a rajčaty (vylomené zálistky, nebo odrbané listy), pomáhalo to. Ovšem teď jsem se na jiné diskuzi dozvěděla, že má někdo mšice na šalvěji, dokonce i na mátě, takže to chce testovat.