Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 31. kvě 2012 18:30 #279328

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Nám se housenky zatím vyhly,zato mšic jak máku.Na Galahadovi a mini růžích začalo padlí.Stříkla jsem to Saprolem(2x!!!) a jako bych ho pohnojila :angry: Zapátrám v bedýnce po zbytcích loňských postřiků.Je to hnus.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 04. čen 2012 09:11 #279554

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tohle svěšení u šáteru se mi dělá každoročně, několik větviček takhle svěsí a ty pak uschnou. Jinak ale pokvete na těch zdravých. Od podzimu je přesazená a na kořenech jsem nezaznamenala žádný vykousání a nic přisátého.

ternemoc.jpg
Následující uživatel poděkoval: MartaZ.

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 04. čen 2012 09:19 #279557

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Nejsou jenom vylomené větrem? Mě ten nárazový vítr vylomil dva krásné výhony u Rosarium Uetersen, která začínala znovu, celá omrzla, zbyl je jeden výhon.

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 15. čen 2012 11:19 #280325

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
ja mam problem s rododendronami - maju vzdy krasne nahodene puky a nekvitnu (sen tam jeden kvietok). puky na jar vyschnu. vsade okolo rododendrony kvitnu, zimou to nebude. dnes mi jeden pan poradil previcur, vraj mozu mat bortrytidu. previcur nemam, mam kupricol. nemam skusenosti s postrekmi, mozem pouzit aj ten kupricol? dakujem.

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. čen 2012 19:18 #280397

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Musím pochválit beruščí larvy. :up Jak se postupně líhnou a přibývá jich, mšic naopak ubývá. Chvíli jsem je pozorovala, jak systematicky likvidují ty malé zelené potvůrky a byla jsem nadšená, jak rovnováha v přírodě ještě stále (bohudík) funguje. Také sýkorky mají hody.
Berušky se stále pilně "vdávají" a to je pro mšice špatná zpráva. :down

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. čen 2012 19:49 #280398

• Eva L.
  • Moderator
mrk napsal:
ja mam problem s rododendronami - maju vzdy krasne nahodene puky a nekvitnu (sen tam jeden kvietok). puky na jar vyschnu. vsade okolo rododendrony kvitnu, zimou to nebude. dnes mi jeden pan poradil previcur, vraj mozu mat bortrytidu. previcur nemam, mam kupricol. nemam skusenosti s postrekmi, mozem pouzit aj ten kupricol? dakujem.

Mrku, listy jsou v pořádku ? Nejsou na nich skvrny ? Pokud by byly napadené nějakou houbou, pak by se to projevilo i na listech a nejen na pupenech. Pokud jsou listy v pořádku, pak je pravděpodobnou příčinou nevhodné umístění - buď příliš mokro, nebo naopak sucho, větrná poloha, nevhodné teplotní poměry, znečištěné ovzduší.
Blíž se o chorobách a škůdcích dozvíš např. v knize Karel Hieke: Stálezelené rododendrony, 2005. Možná ji u vás seženeš. Nebo bude v knihovně. Bez podrobného popisu a fotografií postižených rododendronů ti asi nikdo neporadí. :(
Previcur a Kuprikol se používá jen při zjištění, že jde o houbovou chorobu. Jinak postřik nemá smysl.

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čen 2012 13:48 #280451

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
hm, skvrny nie su, ved prave...jeden rododendron vyzera zdravo, aj prirasta, len ma problem s tym vykvitnutim. druhy tak nejak pomaly schne, vzdy spodne listy uschnu, moc neprirasta.treti mi v podstate zmizol. ten som vykopala, je fakt, ze mal dost mokro a mal strasne malo korenov. mozno maju naozaj len mokro :-( azalky nemaju problem, ani vresovce, ani taky mensi rododendron. len tie velke :-( ale dakujem, knizku skusim zohnat...

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čen 2012 17:37 #280469

• Eva L.
  • Moderator
Aha, tak to je ono ! Dostaly jsme se pravděpodobně k hlavní příčině potíží. Rododendrony mají sice rádi polostín a vlhko, ale nesnášejí přemokření. V případě, že místo je mokré (stahuje se sem voda, nebo je spodní voda vysoko), doporučuje se důkladná drenáž a vysadit keř trochu výš nad terén.
V září je vhodná doba na přesazení, rododendrony to dobře snášejí. Tak to zkus, stojí to za to. :)
Následující uživatel poděkoval: mrk, helena

Re: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 17. čec 2012 13:35 #281600

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Navazuji na povzdech Evky v diskuzi Živočichové na zahrádce ohledně mravenců. Mám jich na zahradě mraky. Kam rýpnu, tam jsou. Jsem z nich nešťastná. Koupila jsem na to takový nějaký růžový prášek,teď si nevzpomenu, jak se jmenuje, jako že se trochu nasype poblíž jejich sídla a oni si to zanesou do hnízda, ale neřekla bych, že to na mravence nějak působí. Máte nějaký zaručený způsob na likvidaci mravenců? Díky.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. bře 2014 20:31 #288106

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dnes:
007.jpg

Tak už to začíná :angry: .Zapátrala jsem ve sklepě a našla zbytek Ferramolu.Hned jim zítra nasypu.Letošní zima slintákům vyhovovala,asi bude invaze.Když jsem v lednu opravovala vyvalené kameny na teráskách,našla jsem hromadu slimejšů různých velikostí.Ti šmejdi se ani nenamáhali zalézt hlouběji.
Moderátoři: Eva L., Květa