Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 07. čec 2016 16:10 #311118

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jakou zkušenost máte s Harmonie Železo? Mám tu jeden chlorotický rododendron, tak jestli mu to pomůže. Případně co s tím udělat jiného. (Diskuzi pročítám, ale je tu moc témat, zatím nemám přečtené všecko).

A ještě dotaz k řezu - nevím, kam to jinak dat - je tu starý velikánský rododendron, každoročně bohatě kvetoucí, zdravý, ale je potřeba ho zakrátit, zmenšit tu obří kouli. Generálka zavelela, musí se to nějak udělat, jinak ho uřízne u země. Poradíte jak?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 07. čec 2016 17:49 #311121

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Moje ronďáky se zatím ani po 15 letech nepřeplazily přes cca 1,2m, takže tenhle problém nemám. To železo bych zkusila, případně, pokud by přicházelo v úvahu, že by to mohlo být tím, že je půda málo kyselá, tak jsem letos objevila toto : zelenazahrada.eu/index.php?Okyselovac_pu...,_-1,2_l&detail=8741
Následující uživatel poděkoval: alenak

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. čec 2016 08:49 #311195

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ten okyselovač mám, používám s úspěchem.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 13:14 #311681

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
prosím poradíte, mám z loňska zasazenou hortenzii klasickou velkokvětou, postupně ji dicky začne uvadat až zaschne jeden výhon pak druhý....nejdřív sem to přikládala sekačce a neopatrnému šotkovi.....ale posledních pár dni sem ji začala špehovat a běhájí kolem ní a na ní takoví dle asi škvoři...navíc sekačkošotek teď spí a stejně odchází další výhon
jsou oni ti co škodí?...popřípadě co na ně zabere.....já sem v prvním momentu vzala Calypso co mám na mšice
kvor.jpg

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 14:00 #311683

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Rok.zaruko, dělá to jenom tahle a ostatní jsou v pořádku?

Brouka nepoznám/neznám.

Možná bych jí radši vytáhla, dala do květináče a opečovávala ( prohlídla pořádně kořeny). Když se vzpamatuje a bude mít napodzim pěkný kořenový bal,můžeš jí zasadit zpět.
Vyndavala jsem takhle hortenzii asi před měsícem ( potřebovala jsem na její místo něco jiného), už tam byla asi 3 roky a tváří se normálně ;) , přirůstá, jen samozřejmě je zatím třeba hlídat zálivku, není pořádně prokořeněná.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 16:09 #311694

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
jo jo dělá to jen tato.....je daleko od ostatních vysazená kousek od hodně starého a velkého tisu...no vyloženě strádat asi nebude, má nasazeno na květ a výhony má krásné a šťavnaté, jen z té strany od tisu (vzdálenost 3-4m) ty výhony pomalu odchází, ale odchází postupně celý výhon, není to že by z vrchu zasychal..... kořeny má krapet vyplavené(jak občas zaleju) dneska večer přihrnu, ostříhám duté staré větve

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 16:26 #311695

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já to pochopila tak, že ti postupně uvadá jedna větev za druhou a že už jich mnoho nezbývá :whistle:

Dělají mi některé macrophyly letos to, že na loňských větvích ty nové listy nejdřív jakoby chytnou chlorozu, postupně začnou vadnout odshora a nakonec uvadne celá větev. Zbytek je O.K. a dělají to jen ty výhony na loňských větvích. Mám za to, že částečně namrzly, ty pletiva jsou narušený a v těch vedrech nezvládají výživu, až úplně zkolabujou. Zjara taky listy na těch lo%nských větvích jakoby přestaly růst, rostly jen ty nové od země ( krásné velké šťavnaté), ty staré se přidaly prakticky až tehdy, když ty nové byly asi tak stejně vysoko, ale přesto zůstaly jakoby zakrslé. Nachystaly na květ a některé "zkolabovaly" v začátku kvetení, některé až teď ( zřejmě podle vody). Druhá možnost je lalokonosec v půdě, ale protože zbytek větví vypadá dobře, tak s nimi taky hýbat nebudu.
Poslední úprava: 18. čec 2016 16:26 od Jana V..

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 20:15 #311703

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
jo to mi udělaly hortenzie taky,ale přesně si myslím, že ta to můžou ty jarní mrazy....já to ošmikala,vypustili ještě ze spodních oček a docela hezky, některé kvetou....ale ty velkokvětky letost po těch mrazících jsou na květy skromné :unsure:

no todle je keřík z obička z loňska,má i listy přirozeně švihlé do červenofialova....keřík tak 30-40 cm, cca 15 výhonů....zbývá tak 10
lalokonosec....toho když tak zlikviduju jak?

ještě mi z druhé strany tisu dvě kvítka nasazená (rozrazilovec a ještě jedna) a ty sem musela přesadit, chytli mi nějakou podle mě plíseň protože jim postupně černaly listy a chřadly...ale ta hortenzka je něco jiného....teď večer sem po postřiku breberky neviděla,ale je po dešti

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 18. čec 2016 23:19 #311710

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Rok.zaruko, lalokáče bys v tuto roční dobu našla jen jako kulatá vajíčka, napodzim se z nich vylíhnou larvy cca 1 cm velké, bílé. Ty žerou kořeny během zimy, cca v květnu se z nich vyvinou brouci, kteří vylezou z hlíny. Touto dobou už nežerou kořeny, ale listy. Jestli jsou kořeny užrané, vzniklo to již během zimy a teď by už měly pomalu dorůstat. Jde mi teď hrozně pomalu internet, tak ti nedám odkaz, ale vyhledej si lalokonosce, budou tam fotky různých stadií..
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čec 2016 14:06 #311929

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Tak jsem dneska plela pod keři a mám za živým plotem plný trávník svlačce. Leze mi to sem od sousedů. Budu muset namíchat lontrel, nedá se nic dělat. :angry: Mám tu problém i s pýrem a pampeliškama.
Trávník asi taky vezmu, taky rádi chodíme bosí.
Poslední úprava: 28. čec 2016 14:06 od Genovesa.
Moderátoři: Eva L., Květa