Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 20:34 #311977

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Bofix mám , ale postříkám s ním trávník až těsně před zimou . myslím si , že místo těch plevelů tam budou holiny. na jaře pak doseju trávu . ted´ by to asi nevypadalo hezky .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 20:50 #311979

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, záleží na zaplevelení :P . Určitě je to nejlepší zjara, než plevele vykvetou, ale i podzim je fajn, jen musejí být teplty nad 15°C. Konec srpna už by na trávník šel, nějakou dobu potrvá, než plevele chcípnou a v září se hned dá případně dosít tráva.

Jinak krásně ti Edenka obrazila :up . Mně kvete nepřetržitě :blink: ( snad jako jediná neměla pauzu), ale samozřejmě už to není taková záplava jako zjara.

Osmokote až zjara, je na 6 měsíců.

Já vždy všechno spotřebovávám. Jednak si rozmíchávám jen menší množství a jednak ono to není taková práce to spotřebovat. Mámě se kdysi stalo, že si myslela, že má v postřikovači zbytek postřiku na padlí a vzala tím asi pětileté jabloňové zákrsky. No, byl to roundup :unsure: , nepřežily. To mě odnaučilo nechávat si zbytky.
Na "instatní" použití tu mám Dominátor v rozprašovači originál. Ale věřím, že i namíchaný to vydrží nějakou dobu "funkční" ;) .

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 08. srp 2016 13:13 #312215

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Po týdenní dovolené zcela ožrán keřík buxusu tímto ziva.avcr.cz/2016-1/zavijec-zimostrazovy...e.html........jakoby nestačila ta ničivá houba! Máte nékdo ješté zdravé buxusy?
Sežralo mi to i staré keře, prý má škůdce dvé generace ročně, první jsem postříkala v květnu a keře zachránila, ale tato druhá si počkala, až odjedeme :evil:

image_2016-08-08.jpg

Omluva za fotku
Poslední úprava: 08. srp 2016 13:14 od Iveta.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 08. srp 2016 17:43 #312222

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
To je škody, dá se keřík z tohoto stavu vůbec zachránit ? Čím jsi poprvé postřikla ?

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 08. srp 2016 18:20 #312223

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
A to jsem nevyfotila asi 7letý buxus do kužele, ten jsem stříkla asi v kvétnu Substralem proti šküdcům, já myslela dle pavučinek, že má scioušky či bejlomorku, ale nyni je i on jako sušený....na netu psali lidi postřik, ostříhat, pomalu obroste.... Tak uvidím .... Ale stříkat už i buxusy, a2x ročně??? Asi je oželím a zasadím....no, to už se tady ŕešilo taky, čím je nahradit, nékdo (JanaV?) přišel o celý plůtek kvůli houbě....čím je tedy nahrazen?
Mě se líbí Cesmína Ilex crenata, ale nesehnala jsem vétší kousek střihlý do kužele....forma Fastiegata nemá úplné tvar mě libý...snad bude xxl časem prodávat Havlis, roste totiž pomalu, mám kuželové zimostrázy v nádobách při vstupu a v zimě z nich délám vánoční stromečky...

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 08. srp 2016 19:11 #312225

• alcearosa
  • Platinum Boarder
7 letý buxus, to už je ke vzteku. Mám 3 koule vypěstované z malých sazeniček 10 let- teď mají v průměru 55cm, tak jsem se šla podívat, zda uvidím larvy, ale nic. Aspoň zatím. Na odkazu je mrňavý motýlek zavíječe zimostrázového, ale foto larvy ne. Bude-li moc malá, stejně ji nenajdu. Trochu, ale jen málo uvnitř buxusu mám pár sušších větviček, ale přikládám to vysokým teplotám. Chemii na zahradě neholduji, myslím ,že nesvědčí včelám a čmelákům. Neexistuje - li přirozený nepřítel, do čeho se zavíječ pustí příště? Asi nechat přírodě, ať si poradí. Loni mně málem odešly 2 vrostlé stříbrné smrky ( údajně viróza- pravil lesník) - zelené jehličí zůstalo jen na konci větví, ostatní šlo do kontejneru. Na jaře ještě vypadaly smrky bídně ,ale vzmátořily se. Zkusím najít další informace jak na zavíječe, přeci mu nenecháme sežrat, co se mu hodí.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 08. srp 2016 23:35 #312229

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Alcearoso, kamarádka mne prosila, zda nevím, co je s jejím buxusem a co s ním má dělat ... na první pohled vypadalo na svilušku, po "rozhrábnutí" keříku jsem našla housenky docela velké,i pro mne bez brýlí viditelné cs.wikipedia.org/wiki/Zav%C3%ADje%C4%8D_...alis_caterpillar.jpg . Nejsem rostlinolékař, ale poradila jsem Mospilan, zabral. Možná by byl vhodný i Decis.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, alcearosa

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 09. srp 2016 09:23 #312231

• alcearosa
  • Platinum Boarder
ad Iveta:
ad babkaela:
babkoelo, díky za foto - ta housenka není nejmenší, dá se dohledat.Kromě stránek Wikipedie jsem našla web : zahradacentrum.cz, kde ve článku "Housenky zavíječe likvidují buxusy" jsou podrobné informace i rady. Zavíječ je natolik invazivní škůdce, že se častá kontrola buxusů vyplatí, doporučují až 3-4krát postřik tlakem vody a spadlé larvy likvidovat nebo Calypso 480 SC.( v polovině dubna, července a v říjnu). Pod článkem, z diskusí, je zřejmé, že napadení je v celé ČR. Docela pohledný motýlek a takový prevít.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, babkaela

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. srp 2016 09:06 #312240

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Před týdnem jsem si u Chládka koupila 3 pidisazeničky buxusu, sesadila do květníčku a dnes ráno jsem na něm jednu potvoru housenku našla. Na mých starých buxusech zatím nic. I tak si můžu zavléct škůdce, letím koupit Calypso a preventivně postříknu, zřejmě hrozí ohrožení housenkami zavíječe i v srpnu ( kromě deklarovaných měsíců).
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta, Ajka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. srp 2016 17:44 #312253

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, místo plůtku je obruba z kuklíků :unsure: . Místo koulí na koncích jsou 15l květináče s růžemi ( konkrétně Innocencia a Kastelruther Spatzen. Letos to chytil další z buxusů ( cca 12 letá koule na skalce). Celé větve měly opadané ( uschlé) lupení. Ty jsem ostříhala ( takže mám jen třičtvrtěkouli - jedna čtvrtina otočená na JZ je komplet pryč), ale pahýlky se opět lehce zelenají. Stříkám Polyversum a čekám, co se bude dít. Zdá se, že buxusy ve stínu jsou v určité výhodě.
Následující uživatel poděkoval: Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa