Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. zář 2016 13:51 #312871

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ted´ jsem na jiném místě psala , že máme napadenou švestku .. první padaly plody - zpuchřeliny. takové ty zbytnělé . ted´ spadlo pár červivých švestek a listí suché nebo žluté .asi ta švestka uschne. u sousedů ořechy- úplně suché listy , flekaté a plody uvnitř shnilé . taky na jabloníh jsou některé listy flekaté a žluté . přitom jablek je dost velká násada. ale padají - sousedé denně vyvážejí kolečka do kontejneru na bioodpad. já tak denně půl kyblíku . ale jen ze dvou stromů . hnijí a jsou červivé . a to jsme v květnu stříkli na květopasa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. zář 2016 14:21 #312874

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, u nás taky jablka opadávají, ale já nestříkám, tak mě to tak nepřekvapuje. Na Spartanu evidentně řádí obaleč, zato Rubinola - jabla jsou nahnilá už na stromě, nevím, co s tím, myslela jsem, že to nabodávají vosy, ale letos jich tam ani moc nevidím :blink: . Nevím co s tím, dělá to každoročně :unsure: .

Švestka má jednak tu rez, jednak miniliovou hnilobu ( každý rok, ale obvykle jen pár kusů, letos dost masivně).
Listy švestky už začaly opadávat, bude to tím suchem :huh: ( asi v kombinaci s tou rzí)

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. zář 2016 14:29 #312875

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
u nás ani moc sucho není - a stejně to je podobné .

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 11. zář 2016 07:53 #312891

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já jsem se kvůli tomu zbavila téměř všech ovocných stromů. A to jsem si kdysi připadala v lété jak ve Frutě, pořád jsem zpracovávala ovoce. Dnes o kompoty, šťávy ani marmelády nikdo nestojí, tak je nadbytek ovoce problém. A také zapracovaly nemoci,pořád jsem shrabávala popadané plody, flekaté listí, pod švestou se všechno lepilo od medovice ze mšic. Postupně jsem stromy kácela a než bych stříkala, tak si můžu koupit ovoce jinde a jen tolik, kolik potřebuju. Prostě jsem se smířila s tím, že ovoce pěstovat neumím. Naštěstí mám jen malou zahradu, aspoň se vejdou růže. :)

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 11. zář 2016 21:33 #312909

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Také mně pěstování ovocných stromů nejde, jen se divím, že dědeček nikdy stromy nestříkal, jen natíral vápnem kmeny,
a stromy byly zdravé.Jablka,hrušky, švestky,, dalmatink,y "špedlíky" broskve, velké kulaté modročerné ryngle a 30 let plodící meruňka naroubovaná na mirabelce. Ovoce spousty bez škůdců a bez chemie. Svět, ovzduší, škůdci, vše se mění. Nechala jsem na zahradě ze sentimentality jen malou broskvičku ( spíš pro květ a něco málo plodů) a drobné ovoce, ale letos chytil padlí rybíz i josta, všechno opadalo a maliny a ostružiny jsou vyschlé, bez chuti. Rybiz je bez listí, ten vezmu na ježka , snad se do jara vzchopí. Chemii na ovoce používat nechci, takové si mohu koupit v supermarketu.
.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. říj 2016 13:00 #313522

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Prosím o zkušenosti s tímto fosforečno - draselným hnojivem

www.kouzlaprirody.cz/produkty/473-kp-fos...a-skla-granulat.html

Používáte ho? Moc by mě to zajímalo.
Díky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 11. říj 2016 22:35 #313540

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Evi,tohle neznám,ale Agrobio výrobky kupuju docela dost a myslím,že dobrý.Taky je kupuju trochu z nostalgie-v záv.v Ratíškovicích pracovala moje teta a navíc podporuju české výrobce ;)

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 17. kvě 2017 20:02 #318324

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Možno nie som v dobrom chlieviku, ale chcem sa s vami podeliť s novou skúsenosťou.
Nechala som si pri novozasadenej ruži položený kvetináč ako značku, kým tam dám menovku..... Po cca štyroch dňoch som kvetináč išla odstrániť a pod ním si mravce za ten krátky čas vyrobili mravenisko. Červené mravce.
Tak som si spomenula, že na Aljaške zaháňajú štipľavým sprejom medvede, zobrala z kredenca štipľavú mletú papriku, posypala povrch mraveniska a mravce sa o d s ť a h o v a l i !!! Zatiaľ som ich nenašla, aj keď viem, že sú niekde tu. Keď ich nájdem, znovu posypem.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 17. kvě 2017 20:52 #318327

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, stejně funguje i skořice, ale netuším, na jak dlouho to zabírá.
Nám se každé jaro nastěhujou mravenci do koupelny, prostě se jednoho rána objeví mravenčí kalamita :unsure: ..
Letos jsem nějak "zaspala" a neměla jsem nachystaný nástražný domeček, takže jsem vběhla do kuchyně, popadla skořici a nasypala před práh v silné vrstvě. Nastal zmatek, běhali sem tam, ale skořici nepřelezli. Nakonec se jich pár odvážilo a s rozběhem jí překonali ( asi nějaký průzkumnící). No, ty jsem zašlápla a ostatní už se o to ani nepokusili. Pak zkoušeli najít cestu po zdi, takže jsem nakonec obsypala skoro celou koupelnu :lol: , ale za pár hodin byli pryč. Občas se objeví pár průzkumníků, ale asi doma hlásí, že ten sajrajt je tam stále :P .
No, teď už je tam domeček, takže skořice byla odstraněna, ale těch pár dnů docela zabrala B) .

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 17. kvě 2017 20:53 #318328

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Někde jsem četla návod na postřik květin z feferonek. Nechají se rozdrcené pálivé papričky vymáčet a pak se tím stříká kytka. Prý to zabírá stoprocentně. Myslím, že tam přidávali i nějaký alkohol a smáčedlo-jar
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Regina
Moderátoři: Eva L., Květa