Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 11. srp 2016 09:16 #312272

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
To by bylo povzbudivé, kdyby šly buxusy před tou houbou zachránit...jsem zvédavá, jak tvůj zasloužilec dopadne....já je po napadení rychle zlikvidovala, aby se to nešířilo...no a tento zavíječ je další dárek, ale ten snad není tak zhoubný, sežere? Doroste!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 11. srp 2016 10:50 #312276

• jaru20
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 53
Podělím se se svým bojem se škůdci...jmenovitě hrabošem :evil: Udělala jsem asi před měsícem před vchodem do domu kolem plotu nový záhonek - textilka, kamínky. Za tři dny jsem přišla z práce a koukám - ten nový krááásný záhonek dokola...po celé délce kolem obrubníku podrytý, hlína vyházená, kamínky rozházené...asi hryzci nebo hraboši. Rejdili pod tou textilkou a tam, kde mohl...u kytek, na koncích, všude to pozvedal. Chtělo se mi brečet a vrhla jsem se na prostudování Vašich rad. Zafungovaly dokonale malé hadříky namočené v petroleji a zasunuté do děr kolem plotu a pod obrubníky. Už tři týdny ani noha...hraboší B) Uvidím jak to bude fungovat dál. Potvorák leze od sousedů (zpustlá krajina, krtci, hraboši)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Evka, Iveta, Ajka, alenak

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 12. srp 2016 21:56 #312311

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, já ten plůtek taky fofrem likvidovala. Letos jsem si až pozdě najaře všimla, že je napadený i tento. Začala jsem ho stříhat ( má asi 1,2m v průměru) a všimla si, že je proschlá jen ta jedna čtvrtina a zdálo se, že dole to trochu raší, tak jsem to zkusila.
Zajímavé je, že zřejmě existuje souvislost mezi střihem buxusu a napadením houbou. Ten plůtek, to byla ukázková chyba ( jak jsem zjistila následně). Stříhali jsme ho těmi el. nůžkami, byl velmi teplý den, na keře přímo pálilo sluníčko, pak přišla bouřka, hodně pršelo a v zápětí vylezlo zas sluníčko a začlo do toho pálit.

Od té doby buxusy nestříhám, jen lehce upravuji a to pouze nůžkami a za podmračeného dne buď zjara nebo nejčastěji před vánoci ( používám na věnce). Tenhle jedný já vůbec nestříhám, ale brala jsem z něj bohužel řízky někdy koncem léta a přesně tam, kde jsem do něj šahala, se pak objevila ta houba. Zajímavé je, že řízkovanci jsou naprosto zdraví, takže k napadení došlo až následně :S .
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 13. srp 2016 08:26 #312316

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
To je zajímavé s tím stříhem. U mě na houbu hynou jednou ročné dokupované přísně zastřihané kužele do nádob u vchodu - ....jeden můj řízkovanec v předzahrádce to od nich chytl, druhý, ten bližší ne...oba zastřihuji jen kosmeticky....vzadu v zahradé to nechytl žádný, nestříhané, ty sežral zavíječ a tak jsem je zastřihla, ať obrostou...
Už jsem zkoušela i jiného dodavatele na ty kužele do nádob, ale dopadlo to stejně....asi je nahradím tisem, jen sehnat už néjaké zapéstované střihem..

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 13. srp 2016 08:57 #312318

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Iveto, to je tím, že se ve školkách hromadně množí právě ta nejnáchylnější odrůda Suffruticosa. Když koupíš obyč. bux. semp. , je to nejpravděpodobněji právě on :( .

Ale zaznamenávám, že některé školky už se snaží množit údajně odolnější Faulkner, nabízí ho třeba Flos, ale zrovna u koulí odrůdu nepíšou. Tak jedině koupit Falkner a vypiplat si kužel sama...

Část řízků z té napadené koule mám separátně v karanténě na jiné zahradě, kde žádný jiný buxus není. Mám napipláno na celý nový plůtek, ale zatím tedy sázet nebudu. Někde jsem četla, že ty spory vydrží v zemi mnoho let :( .
Druhou část jsem už loni zasázela v přední severní předzahrádce, ty jsou zatím O.K.

Ze stejného zdroje ( baumax někdy kolem r. 2002-3) jako tu napadenou kouli mám ještě jeden buxus, stříhaný do kužele a ten tedy stále monitoruji ( a pro jistotu moc nestříhám :unsure: ).

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. srp 2016 07:36 #312339

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
To je smutné, také mám z buxusu nějaké plůtky a pěknou kouli, zatím nic nepozoruju a na internetu opisují všichni stejný článek..

Ani ne před měsícem jsem si všimla, že najednou bylo velké množství nových výhonů růží s poupátky něčím napadeno, prodírkováno, zkrouceno. Většinu jsem hned ostříhala, ty míň znetvořené jsem nechala, ale byla to chyba, poupata se stejně dobře nevyvinula, navíc na těch postižených listech se objevilo padlí i u odolných růží. Dnes jsem ostříhala poslední zbytky. Podobně mi napadají fuchsie ploštice, vždycky se jedná o jednu až dvě noci, kdy rozpíchají špičky výhonků. Že by šly i po růžích? Nejvíc byla napadena ta nejbujnější - Chipendale a ty co byly okolo ní.

DSC_3801.jpg

DSC_3804.jpg

DSC_3802.jpg

DSC_3805.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Ajka, alenak

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. srp 2016 07:54 #312341

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Ahoj, taky to tu mám :( podobné dírky dělají i dřepčíci, ale jestli i na růžích, to nevím. Marto, a které ploštice podezíráš - takové ty "Anky" nebo jiné?

edit, tak jsme hledala, co na dřepčíka - a prý má rád sucho a to tu opravdu mám...

forum.abecedazahrady.dama.cz/viewtopic.php?f=116&t=100068
Poslední úprava: 16. srp 2016 07:57 od JitkaU2.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 16. srp 2016 08:49 #312342

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
Já podezírám tuto www.skudci.com/knezice-chlupata
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, alcearosa

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 19. srp 2016 07:35 #312406

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
Tohle asi nebude ta správná aplikace guána, uvažuju, že pod tu větev, kde kosáci hřadují pověsím otevřený deštník...žeby, kdyby zapršelo, to tam mohlo i zkvasit. Další možnosti: ořezat strom, vypustit kočku?
DSC_3830.jpg
Poslední úprava: 19. srp 2016 07:36 od MartaZ..
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 10. zář 2016 13:09 #312870

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Zajímavý článek : zpravy.idnes.cz/choroby-rostlin-pocasi-k...07_110744_domaci_mav
".... Nevýhodou Česka je, že leží na rozhraní rozdílných klimatických podmínek. Choroby se velmi dobře přizpůsobují a šíří na velké vzdálenosti. Pokud u nás převládnou podmínky přímořského klimatu, šíří se víc choroby ze západních zemí, kterým vyhovuje vlhké počasí a mírnější teploty, zejména takzvané listové skvrnitosti, které u nás dřív prakticky nebyly. Naopak pokud převládne teplé a suché počasí, jsou rizikem virózy nebo rzi četnější v jižních zemích....."

Jsem úplně zmatená :blink: , na růžích letos epidemie ČS a soušasně na švestce a několika růžích rez, kterou jsem tu nikdy nemívala :S
Poslední úprava: 10. zář 2016 13:11 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa