Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Prosím poraďte....... 05. bře 2020 18:01 #326907

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Zaujalo mě velmi "naočkování substrátu".
Letos totiž zkouším kdeco (vyvařený čaj, kávu, chystám se na kopřivy apod.)

To můžu použít třeba na normální zem smíchanou s kompostem nebo jenom na kompost nebo třeba jen na výsevní substrát? A jak naočkovat?????

Díky fanynka
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Prosím poraďte....... 27. led 2022 19:48 #328914

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ahoj, potřebovala bych poradit, nakopnout, konzultovat.... jsem trochu v koncích. :unsure:
Mám na zahradě cca 15 m (výška 2m) živého plotu na střídačku z tújí a ptačího zobu. Záležitost stará více než 15 let. Udržuju každoročně plotostřihem, děsná práce. :angry: Nevypadá to úplně zle a navíc dokonale odcloní od sousedů.
Nicméně chtěla bych si na zahradě vysadit břízu (mám vybrán vícekmen betula doorenbos) a jediný prostor se nabízí po likvidaci cca třetiny tohoto živého plotu. Aby přechod nebyl moc násilný, chci doplnit hortenziemi (paniculatami).
2x hortenzie - bříza - hortenzie - navazují túje, které chci zkrátit na ca 1,5m

A tady si nejsem jistá, je-li kombinace bříza-hortenzie úplně dobrý nápad. Je-li to celé vůbec dobrý nápad. V podstatě bych kus plotu z tújí nahradila hortenziemi a břízou. Je mi jasné, že přes zimu po opadu listí, holé keře neposkytnou takové odclonění od souseda a proto si chci být jistá, že likvidace současného plotu je ok.
Jak byste to viděli vy? Díky za jakýkoli postřeh.

Prosím poraďte....... 28. led 2022 07:13 #328916

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Skalničko, kombinace břízy a hortenzie by byla jistě pěkná, ale je tu jeden problém. Obě mají větší nároky na vodu a souboj o vláhu by pravděpodobně vyhrála bříza. Vlstní zkušenost nemám, jen cituji p. Havliše z popisu břízy Betula doorenbos :
"Není náročná na půdní typ, ale protože koření mělce, potřebuje vlhčí zem nebo častěji zalévat a do podrostu nic nevysazovat. Plně otužilá do min. -29°C ".
Poslední úprava: 28. led 2022 07:25 od Eva L..

Prosím poraďte....... 28. led 2022 09:47 #328917

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Skalničko, souhlasím s Evou. Hortenzie, aby prosperovaly a byly pěkné chtějí vodu. Asi bych nesázela ani břízu k hranicím pozemku, pak časem jsou různé zbytečné sousedské mrzutosti. Prodejci tvrdí, že to nevyroste, je to i občanském zákoně - m od plotu, projektanti nedodržují. Záleží jaké máš podmínky a prostor v zahradě, zasadit pár hortenzií před živý plot a plochu roztřísknout, s ohledem na střih žplotu. Jestli máš méně vody, jsou úžasné mochny, kvetou když jseš nejvíc venku, jsou kultivary vyšší. Nebo možnost místo thůjí kvetoucí keře, např. vajgélie apod., které nemusíš 2x ročně stříhat. Pod keře drobné cibuloviny, čemeřice, brunery apod. zatáhnout a bude to skoro bez údržby. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery

Prosím poraďte....... 28. led 2022 12:34 #328920

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Také souhlasím. Mně se vícekmenné břízy moc líbí, hodně je třeba používají bratři Ritchové v Zahradních proměnách. Ale jednak si neumím moc představit, jak by to jednou vypadalo, až budou obrovské a jednak ta voda. Říká se, že pod nimi toho moc neroste, že si stáhnou vodu z celého okolí.
Jestli chceš vícekmen, co třeba muchovník?

Prosím poraďte....... 28. led 2022 13:53 #328921

• skalnička
  • Platinum Boarder
Moc děkuji za reakce. Primárně mě těší, že jste nápad úplně nezatratily. O tom, že je bříza žíznivá jsem četla. Místo, kam ji chci dát je poměrně vlhké. Sousední parcela je zatím prázdná, vím, nemusí to tak být na věky. Muchovník je fajn, ale já chci břízu hlavně kvůli bílé kůře ;) Jak teď chodím v zimě po procházkách a koukám na listnaté stromy, tak mě fascinují bílé kmeny břízy a celková elegance tohoto stromu :blush:
Projela jsem net a našla spoustu obrázků, kde je bříza podsazená ledasčím, nebo je v její bezprostřední blízkosti - traviny (Kavyly, ozdobnice), vřesy, hosty, kapradí, nizké jehličnany..
Prostě to asi risknu. :whistle: :whistle: a uvidí se.

Zrovna ve včerejších Zahradních proměnách sázela Charlie dvě vícekmenné břízy :)

Prosím poraďte....... 16. úno 2022 23:31 #328955

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Skalničko, mrkni třeba na tohle krásné video.
Břízy Ferdinand řeší po 12. minutě.
(nezkoušela jsi použít jen kmen břízy? jako krmítko, lem, stavbu, cokoliv)

Prosím poraďte....... 04. bře 2022 20:37 #328984

• skalnička
  • Platinum Boarder
Honzo, díky za tip na krásné video. Měla jsem z březových kmenů udělanou cestičku ve vřesovišti, ale brzy se rozpadla a já bych chtěla prostě celý strom, ne jen jeho kousek :blush:
Moderátoři: Eva L., Květa