Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Mulčujete ? 28. říj 2009 10:32 #2371

• pavel
Mulčujete ?

Čím ?

Zkusíme slámu.
IMG_5893.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Mulčujete ? 28. říj 2009 16:45 #2372

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mulčování je vynikající vynález ! Potlačuje plevel, zabraňuje vysychání, dodává do půdy humus, v zimě chrání kořeny před mrazem. Je téměř nepostradatelné u rododendronů a azalek, kanadských borůvek a hortenzií. Jako materiál se hodí samozřejmě sláma, posekaná tráva, "odstřižky" z živého plotu, listí a ještě další zelený zahradní odpad (mimo plevele se semeny). Dokonce jsem kdesi četla, že se dá mulčovat i novinami, rozloženými kartonovými krabicemi. Tohle jsem zatím nezkusila, vůči škatulím např. mezi růžemi mám estetické zábrany. Právě dnes jsem dávala pod hortenzie vrstvu uvadlé natě z trvalek a ze zlikvidovaných paprik ze skleníku.

Re:Mulčujete ? 28. říj 2009 17:22 #2373

• Lenka
Mulčování novinami nebo kartony ze škatulí je podle mě nejlepší použít, pokud se plošně potřebujete zbavit na určitém místě plevele ještě před výsadbou - třeba když si chcete na území zarostlém pýrem a bršlicí vytvořit nový záhon a nechcete to polévat herbicidy. Kartony nebo noviny se pak zakrývají další vrstvou slámy nebo trávy ap. (jinak by ulítly), takže nejsou vůbec vidět - sází se do hotového mulče. Zkoušela jsem a funguje to bezvadně.

Re:Mulčujete ? 28. říj 2009 21:55 #2376

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ano. Posekanou trávou.

Re:Mulčujete ? 28. říj 2009 23:12 #2377

• adriana
nojo, to se to mulčuje s takovou mechanizací....
celé léto jsem mulčovala s pokosenou trávou- musí se dát jen malá vrstva /cca 1cm/, jinak plesniví...ted se chystám dávat kompost, konečně jsem se dopracovala k dostačujícímu množství...

jakou budete dávat vrstvu?
ptám se proto- cituji:Problémem však mohou být v příznivých podmínkách slimáci a plži, kterým nastýlka poskytuje dobrý úkryt při suchém počasí nebo u suché trávy je dokonce vábí. U nastýlek může nastat i problém s hlodavci (zejména hryzci a hraboši), kteří jí zvláště v zimním období mohou využít k přezimování.

tady shrnutí-
www.zahradkari.cz/kalendarium/04_08_mulcovani.htm

a tady vše o kompostování- bratia to pojali komplexně, myslím vyčerpávající článek...
www.spz.sk/sk/komp/kompbroz.htm#8

a ještě dotaz- kompostujete i listí od růží ?

Re:Mulčujete ? 28. říj 2009 23:14 #2378

• adriana
jak se mi tam dostal ten smajl?

já nemůžu editovat, pokud nejsu zaregistrovaná ?

Re:Mulčujete ? 29. říj 2009 21:33 #2385

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dvojtečka a velké P vyrobí smajl:P :P :P
Editovat můžeš jen přihlášená.
Mechanizace - taky jsme na ni patřičně hrdí a stále doplňujeme:laugh:

Vrstvu se snažím dávat vyšší, aby chvíli vydržela. Větší strach mám zatím z hrabošů, slimáci se mi tam ještě nestihli pomnožit. I když teď jsem před mulčováním plela a našla větší množství malých blemcavých albínovitých slimáčku s vajíčky u kořenů trvalek.
Odkazy bezva, kdysi jsme se už v tématu hrabaly. Snad mám někde zkopírováno, zkusím pohledat.

Listy růží nekompostuju kvůli trnovým výrůstkům. Pálím i s větvemi.

Lenko, jak dlouho jsi měla přikryto kartonem? Opravdu po jeho zetlení nezačal pýr a bršlice znovu růst z oddenků?

Re:Mulčujete ? 30. říj 2009 11:31 #2389

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Karton jsem tam nechala nafurt, už jsem ho neodstraňovala. Používám to pro výrobu zeleninových záhonků nebo pro jahody - mulč jsem nechala tak asi měsíc uležet, pak už jsem sázela - pro trvalky nebo keře bych to nechala asi radši déle. Druhým rokem prorostlo trošku pýru, ale dal se snadno vytrhnout rukou i s celým oddenkem, žádné dobývání, bršlice vychcípala komplet - ono taky hodně záleží, jak důsledně překrýváš různé dírky a jestli ti tu a tam nevznikne mezírka. V součtu bych řekla, že pletí je míň, než když klasicky zryješ, zasadíš a pak teprv zamulčuješ trávou nebo čím a rozhodně celkově míň práce. Letos v létě jsem si takhle ošetřila silně zaplevelené území kolem různých ovocných keříků a zatím neprorostlo ani stébélko - na jaře ještě doplním trochu mulče a chystám se tam vysadit nějaké půdopokryvné rostlinstvo. Možná ještě před zimou stihnu stejným způsobem založit nový záhonek pro růže - tam budu sázet radši až příští podzim, kvůli houbovým chorobám. Pokud to někoho zajímá, tady je odkaz na údajně neprůstřelný mulč z kartonů, slámy a dalšího:
www.zahradaproradost.cz/perma/mulcovani.htm
Já jsem nikdy takhle důsledná nebyla, vystačila jsem si s vrstvou kartonu a slámy nebo sena, případně malou vrstvou kompostu a i tak to funguje k mé spokojenosti.

Re:Mulčujete ? 30. říj 2009 12:40 #2393

• Adriana
jo, takže proti tomu svlačci to bude fungovat i ted, není pozdě ? ten karton ho vlastně zadusí, chápu to dobře?

Re:Mulčujete ? 30. říj 2009 22:46 #2396

• Lenka
Myslím, že pozdě není nikdy, i když samozřejmě s nástupem chladného počasí se život v půdě trochu utlumí, takže je třeba počítat s delší dobou odležení před výsadbou - no ale teď už asi stejně nic sázet nebudeš, ne? Se svlačcem nemám zkušenosti, ale z doslechu vím, že dokáže prorůst i z území vzdáleného několik metrů, takže je otázka, jestli se udusí tak snadno. No ale za pokus nic nedáš, řekla bych.
Moderátoři: Eva L., Květa