Přežijou.
Při loňském zakládání oplocenky na poli jsem si nechala natahat domů spoustu kartonů, že je použiju pro mulč. Nakonec mi to přišlo složité (hodně tu fouká, neměla jsem, co na ně...)
Pole se jednou stranou dotýká pangejtu. Poručila jsem si oplocenku postavit s metrovým odskokem, že vně zasadím volný živý plot (všelijaké bobule pro ptáky, botanické růže...). Taky jsem tam loni na jaře co 3 metry vysadila keříky a mezi ně ještě kvanta přebytečných semenáčků čemeřic smrdutek, digitalisů, nějaké podzimní astry. Jenže zem je plná plevelů , které zasazené rostliny přerostly a nestihla jsem je vyplet. Všechno vyřešili silničáři, jimž vůbec nevadilo, že krom škarpy sekají další metr na rovině a všechno živé vzali 10 centimetrů nad zemí. Výsledkem mých stížností bylo, že vše projeli ještě jednou . Přese všechno část keřů přežila a na jaře obrazila, dokonce i nějaké trvalky přežily, silničáře se letos podařilo zpacifikovat.
Plevel opět narostl, ale problém je, že ze škarpy se rozlézá pýr i bodláky. A já nevím, co s tím, jestli nemám nechat ten metr jako sanitární pásmo, které prostě několikrát v roce projdu s roundupem a zabráním tak rozlézání potvor do oplocenky. Mohla bych i škarpu vystříkat proti dvouděložným, čímž bych se teoreticky zbavila bodláků (je to ale řádný kus země). Pýru se dá ubránit zábranami, i když v tomhle rozsahu nic moc.
Mohla by metrová šíře kartonového mulče udržet bodláky a pýr na jedné straně tak, aby se pod ním nedostávaly na druhou stranu?