Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mulčujete ?

Re:Mulčujete ? 31. říj 2009 11:43 #2398

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Mulčuju - kůrou. Zrovna včera. A s hrůzou jsem zjistila, že se mi zbláznili kosatce, které jsem sázela před 14 dny - vyrazili, bláni jedni a to tu byla spíš zima. Myslíte, že pod tou kůrou přežijou?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Mulčujete ? 02. lis 2009 23:09 #2446

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Přežijou.:)

Při loňském zakládání oplocenky na poli jsem si nechala natahat domů spoustu kartonů, že je použiju pro mulč. Nakonec mi to přišlo složité (hodně tu fouká, neměla jsem, co na ně...)
Pole se jednou stranou dotýká pangejtu. Poručila jsem si oplocenku postavit s metrovým odskokem, že vně zasadím volný živý plot (všelijaké bobule pro ptáky, botanické růže...). Taky jsem tam loni na jaře co 3 metry vysadila keříky a mezi ně ještě kvanta přebytečných semenáčků čemeřic smrdutek, digitalisů, nějaké podzimní astry. Jenže zem je plná plevelů , které zasazené rostliny přerostly a nestihla jsem je vyplet. Všechno vyřešili silničáři, jimž vůbec nevadilo, že krom škarpy sekají další metr na rovině a všechno živé vzali 10 centimetrů nad zemí. Výsledkem mých stížností bylo, že vše projeli ještě jednou . Přese všechno část keřů přežila a na jaře obrazila, dokonce i nějaké trvalky přežily, silničáře se letos podařilo zpacifikovat.
Plevel opět narostl, ale problém je, že ze škarpy se rozlézá pýr i bodláky. A já nevím, co s tím, jestli nemám nechat ten metr jako sanitární pásmo, které prostě několikrát v roce projdu s roundupem a zabráním tak rozlézání potvor do oplocenky. Mohla bych i škarpu vystříkat proti dvouděložným, čímž bych se teoreticky zbavila bodláků (je to ale řádný kus země). Pýru se dá ubránit zábranami, i když v tomhle rozsahu nic moc.
Mohla by metrová šíře kartonového mulče udržet bodláky a pýr na jedné straně tak, aby se pod ním nedostávaly na druhou stranu?

Re:Mulčujete ? 03. lis 2009 00:45 #2447

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dreslo, já o účinnosti metr široké zábrany dost pochybuji.
Pcháče ti tam nalétají semeny z poměrně dost velké vzdálenosti.
Moje zkušenosti s pýrem - mám kořeny pýru vlezlé do mezery - cca 2 cm široké - kde kdysi bývala izolace dům/bet. chodník.
Kdekoliv je jen trochu větší mezírka, vyraší trávové listy. Vždycky se snažím kořeny nožem vyrýpnout, bez úspěchu, krásně se zmladí.
A teď podstatný rozměr - jde o skulinu o délce cca 6 m, kořeny jsou všude.
Občas postříkám roundapem, bez úspěchu.

Re:Mulčujete ? 03. lis 2009 21:43 #2470

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Předsedo, Květa má pravdu s těmi nálety...
no, já bych tam nechala to pásmo keřů, než se rozrostou, a pod nimi hrubou vrstvu slámového mulče s kartony... něco asi proleze, ale ne v takovém rozsahu...a pak třeba opatrně rondapovat...pořád lepší jak roundap na celou plochu, ne?
ti silničáři jsou takoví akční i v zimě, nebo to se tam neukážou ? :)

Květo, co skulinu zalít vařící vodou ?

Re:Mulčujete ? 03. lis 2009 22:28 #2474

• dresla
  • Moderator
Nálety mi tak moc nevadí, ty jsem schopná ukočírovat, protože v celé délce podél plotu jsou záhony. Semenáček bodláku a jiných potvor se zlikviduje bez problémů, jde mi vysloveně o šíření podzemními oddenky. Jestli ten bodlák, když metr nebude moci ze země ven, si řekne, že dál už to zkoušet nebude, nebo jestli se prodere metr "pod hladinou" a vynoří se na druhém břehu. Protože roundupit mezi trvalkami, clematisy na plotu a růžemi je o nervy. Kdyby se měl dostávat za plot do záhonu, tak by bylo snad jednodušší, nechat mu možnost vyrůst v tom metru a švihnout ho přes prsty tam.

Silničáři jsou samozřejmě nejpilnější, když se to nejmíň hodí, jinak dělají mrtvé brouky. Jednou takhle vysekávali ráno poté, co jsem v noci do škarpy odtáhla přejetého jezevce (já ho nepřejela). Soused chtěl zvíře ukázat manželce - už nebylo co.

Re:Mulčujete ? 04. lis 2009 10:40 #2483

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No, já bych ten kartonovo-slámový mulč zkusila - pečlivě rozložit kolem těch keřů, které ještě přežily - těch by mi bylo líto, když už tam jsou. Metr šířky sice není moc, ale kořeny bodláků a podobných bezprostředně pod ním podle mě vychcípají - jenže stejně ti nalítají odjinud -, a pýr se tím alespoň výrazně omezí. U mě byl pýr zatím jediný, který ty kartony dokázal občas prorůst, ale jak už jsem psala, nejsem zas až tak pečlivá a mezírky vykrývám nedůsledně. Píše se, že každou dírku či hranu kartonu máš překrýt minimálně s dvaceticentimetrovým přesahem, což jsem já rozhodně nedělala. Je s tím trocha práce, ale pokud máš dostatek slámy, není to až tak zlé. Všechno mi připadá lepší než to polévat plošně roundupem. Tak rok, dva bych tam i opakovaně cpala kartony a slámu, než se keře rozrostou - podle mě by to mělo zabrat. Dokonalé to asi nebude, ale lepší než nic.

Re:Mulčujete ? 06. lis 2009 10:10 #2512

• dresla
  • Moderator
Zkusím v části, kde jsou už jen keříky bez trvalek. Nechávalas kartony pro lepší pokládku provlhnout?

Re:Mulčujete ? 06. lis 2009 19:58 #2529

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Nejdřív položit, potom provlhnout (s tím se ale při současném počasí asi nemusíš namáhat). Při opačném postupu se trhají a blbě se s tím pracuje. Jen jestli tam máš nějaké strniště, dobře si ho udupej, aby ti zbytky stvolů nezvedaly ten karton.

Re:Mulčujete ? 06. lis 2009 20:02 #2530

• dresla
  • Moderator
Díky, provedu.

Re:Mulčujete ? 08. lis 2009 21:22 #2590

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
ted jsem našla zajímavou info- jestliže na místa, kde roste pýr vysadíte 3 roky po sobě lichořeřišnici
www.garten.cz/e/cz/881-lichorerisnice-tropaeolum-majus/
a necháte plazit se po zemi, pýr díky nedostatku vzduchu a světla postupně vymizí....
Moderátoři: Eva L., Květa