Jano, kde jsi to vyhrabala? To ani není možné, že jsem tohle někdy měl a piplal se s tím.
Připadá mi to jako tisíc let. Nebo dva tisíce.
Vtip je v tom, nasázet cibulky až koncem roku nebo i teď, hlavně nesmí vyschnout, ale ani
narašit, takže je dobré koupit kvalitní cibule a skladovat je dobře, v chladu - mám ideální garáž na sever. Kdyby se cibulky nasázely v září, tak budou celou zimu zvědavě vykukovat ven,
i proto, že do těch nádob je nedáváme tak hluboko, jako do země.
No a kde zimovat... ideálně venku. Letos poprvé mi je začala rozhrabávat kočka, to se mi nikdy
nestalo a to jsem míval desítky nádob. Stačí zakrýt větvičkou chvojí, to kočky nerady.
Budou-li hlásit mrazy pod -5, nebo i denní mrazík, tak schovat do bezmrazu.
Ty máš skleník, takže bych tipoval, že tam to půjde jedna radost.
Já je dávám do té garáže. Když mrazy pominou, dávám je zpět ven - tahám to jako kočka koťata.
Geniální by byl ten vozík, co v něm v marketech mají zjara muškáty a balkonovky.
Do těch více patýrek nandat různé nádoby a mít to někde v závětří, a když bude hrozit mráz,
tak s tím pohodlně a najednou vjet do garáže a hotovo.
V té garáži bych to nenechával zbytečně dlouho, jinak naraší.
Pokud je chceme rychlit, tak to nevadí, ale dáme je na okno a otáčíme je tak jednou za dva dny,
aby se nenakláněly za světlem na jednu stranu. Já je moc nerychlím, mám větší nádoby na hroby,
kdybych měl malé na stolek (hyacinty atd.), tak proč ne. Malé nádoby lze mít i v lednici.
Nesmí hodně promrznout, jinak z nich bude smradlavá kaše.
Když by sází v tomhle období, je dobré je dát na měsíc do tepla, aby si udělaly kořeny, a pak ven.
Tekuté hnojivo je ok, jinak spíš nehnojit. Hnojení má smysl, když chceme po zatáhnutí cibulky
vyklepat, přebrat dle velikosti a znovu použít do nádoby - hnojit lehce, aby lépe narostly.
Kdo to pak chce po odkvětu celé vyhodit, tak to nehnojí. Některé nádoby jsem ani nevyklepával,
po zatažení jsem obral nadzemní hmotu, nechal v absolutním suchu a chladu (garáž) a za rok zase
pěkně kvetly, byly i hustější. Je to hlavně o výběru odrůdy, některé jsou květuchtivé víc a lépe.
A do nádob jsou lepší (praktičtější) nižší kultivary (zvláště na rychlení), ty vysoké se hodně vytahují
a ve větru kácí. Zase do toho někdo může napíchat břízu nebo kroucenou vrbu a s barevnou pentlí si poradit a udělat nějakou aplikaci

. Ale dají v nádobě pěstovat i vysoké darwinovy hybridy.
Tak s chutí do toho.