Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Osázené nádoby

Osázené nádoby 08. bře 2016 20:35 #304163

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Tak jsem si loni v létě opět říkala, že nádobovky omezím kvůli tomu zalévání, ale když vidím tu nádheru, opět letos neodolám :lol:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Osázené nádoby 08. bře 2016 22:12 #304170

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Holky,vy jste draci :) Co máme plast.okna,je i v mém zimovacím pokoji teplo,jediné místo mám na botníku a tam se mi s bídou vejde oleandr,rozmarýn,olověnec a bobkáč-vše v čím dál větších květináčích=velké šklebení a dotazy-kde máme mačetu apod?
Samozavlažovacích truhlíků mám plnou kůlnu,zkusím do pár dát jahody a možná něco nepřezimovacího.S fuchsiemi a muškátama jsem asi skončila.
Následující uživatel poděkoval: papla, Ajka, Smuma

Osázené nádoby 08. bře 2016 22:50 #304176

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Nasadila jsem si na přivolání jara do truhlíku růžové velkokvěté chudobky, :)
Následující uživatel poděkoval: Jarka, Ajka

Osázené nádoby 09. bře 2016 07:47 #304178

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aleno, taky už jsem si nakoupila první vítače ;) ( macešky, narcisky, irisky), zatím si zvykají v nevytápěném skleníku, ale o víkendu už bych je chtěla šoupnout před barák.

Osázené nádoby 09. bře 2016 21:24 #304199

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Já to nevydržela a i přes ten sníh u nás, dala jsem si truhlík na neumyté :silly: okno, zjistila jsem, že mi to vůbec nevadí :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, mišpule, Jarka, Genovesa, Smuma

Osázené nádoby 10. bře 2016 12:46 #304219

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
JUDY - dotazovala jsi se na vhodnost pěstování růží v nádobách, připojila jsi seznam. Nyní je již zasutý, nebudu ho zpětně hledat, nicméně obecněji přispěji.

- měla jsi tam několik typů růží ( výškově i habituelně ), kterou z nich do květináče 50 x 50 - něco ála toto ? www.demigroup.cz/kvetinac-begonia-50x50-terakota - uvaž sama.

Osobně nejsem příznivcem ( dlouhodobějšího ) pěstování růží v květináčích, nemyslím si, že je to pro naše podmínky v zimě nejvhodnější. Jiná je, pokud květináč můžeš zimovat někde, kde je tepleji ( sklep, ZZ ).
Pak jde i o přehřívání v létě, dostatečné zalévání atp.
Pravdou je, že růži do země následně můžeš přesadit vždy...

Můj příspěvek bych primárně věnovala něčemu jinému - v seznamu máš několik Guillot a Delbard růží.
Pokud zaoblím, paušalizuji, pak oboje růže jsou mrazově choulostivější. Tzn. ona pozornost ohledně zimování. Dtto platí i pro ty růže z Island kolekce ( někdo si kdysi stěžoval, že mu vymrzly v záhoně ).

Guillot růže jsou produkovány na multifloře. Ta Guillotovská je mrška, navíc. Jednak není dostatečně zimovzdorná, druhák - růže přijdou se sesekanými kořeny ( myslím, že to G. dělá pro export už ve Fr. ) a dost záleží na tom, co před zasazením prožily ( transport, podmínky uskladnění ve školce přes zimu ). Prostě občas je průšvih s ujmutím růže. U multiflory Frantíci upozorňují i na nevhodnost do Ca půd, upřednostňuje půdy kyselé.
Delbard netuším, z Polska jsem je nikdy neměla, tudíž nevím na jaké podnoži jsou očknuté.

Guillotovkám by i kontejner prospěl / přece jen, květníkům se věnuje více péče /, udělaly by si za sezonu vlastní kořeny, na podzim hup s nimi do země a pěkně přikopčit.. :laugh:

Musím ( se neudržím, no ) napsat, že spekulace nad umístěním GdF do květníku či nikoliv mne rozesmály. Podceňujete ji, holku. Pro ni vhodná nádoba by byl tak leda kubitejner. :laugh:

--
z těch nižších růží, co vzpomínám, jsi tam uváděla Stephanie B.zG ( těch by se tam při jejím růstu vešlo i víc ), L.Ice - počítej s výškou cca 40 cm, široké V, kvetoucí na koncích. Asi nejvhodnější - růstem i výškou by se mi jevila Baronesse.
Co si vzpomínám, další růže ze seznamu pak byly víc jak metrové ( i dosahující cca 150 ), ... záleží na tvé představě, jak chceš aby květník vypadal.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, sany, Jarka, Jikra, JUDY, Smuma

Osázené nádoby 11. bře 2016 11:16 #304266

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ahoj Květo, teda Ty mi dáváš kapky :) - jsem ráda, že Tě můj nápad s GDF v květníku rozesmál. Každý smích nám prodlouží život aspoň o pár minut, tak jen houšť a větší kapky :P . Teda Květi, ale to je výzva!!! Slovo „prohra“, či „nejde“ ve svém slovníku vůbec nemám - vypěstovat Ti takovou trpasličí GDF v květníčku, abys zírala… to mě dost láká….navíc, když Mičurin byl zcela jistě některý z mých předků… :laugh: :laugh: :laugh:
Ne, teď vážně – jednak moc díky za ten odkaz na ty květníky, zaujaly mě tam i některé další, budu objednávat. Obchodila jsem o víkendu OBI, Baumax i Hornbach, ale ty ceny, když to má mít aspoň trochu objem… :sick: :sick: :sick: Ten květník, co jsi objevila, je opravdu prakticky shodný. Mám možnost květináče na zimu odstěhovat do garáže či kůlny, v tom by nebyl problém. Současně i tu možnost těšit se z nich přes léto pod pergolou a na zimu je dát do země, jsem zvažovala a taky by to nebyl problém. Dokonce jsem uvažovala, že poprosím svého superšikovného muže o "obestavbu"- obložení polystyrenem a obložení palubkama... nebojím se, že bych si neporadila. Děkuji za zmínku o těch Guilottových růžích- to je moje nová nemoc letošního roku. Jsem z nich úplně hyn. Už jsem pročítala opakovaně diskuze zde o nich, takže už vím, co jste tam psali o jejich určité „rizikovosti“. Ale nemůžu si pomoct. Nejradši bych ještě přiobjednala další, ale řekla jsem si, že to napřed zkusím… Vnitřně bojuju, abych tam nenaklikala další. Objednávala jsem od Poláků z Floribundy, což asi správně tušíš a tam ty ceny jsou za tyhle růže více než přijatelné. Uvidím do podzimu…jestli se chytnou, tak to rozjedu….u mě všichni nováčci mají super péči, tak to třeba zvládnou…budu je hýčkat a přemlouvat :P :P …dík za tip, že ty Guillotovy růže by do těch květníků šly, aspoň bych je mohla mít blízko a pít kafíčko v jejich blízkosti. :whistle: Ještě jednou moc děkuju za rady.
Ale ta GdF… :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Poslední úprava: 11. bře 2016 11:30 od JUDY.

Osázené nádoby 11. bře 2016 15:01 #304273

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Judy,a objednala jsi i Ventilo?Já jsem se tak dlouho pro ni rozhodovala,až mi ji vyprodali. :(

Osázené nádoby 12. bře 2016 07:48 #304291

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Evi, Ventilo bylo pryč hned z kraje, taky jsem ho nestihla. Spíš mě pak mrzelo, že pár dní nato, co jsem zaplatila objednávku, se v nabídce objevila nově Pashmina - no taky tam dlou :blink: ho nevydržela.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Osázené nádoby 18. bře 2016 13:27 #304522

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Judy, jj, jsem si říkala, že z Floribundy. Měla jsem od nich růže na podzim 2014, spokojenost, až na ono nešťastné Laduree. Sazenice ale přišla obří, tam bude zakopaný nějaký jiný pejsek.

Škoda, že ve Floribundě namjí pro letošek Chantal Thomas, to je plazivka, do květníku by se mi pozdávala.

no, uvidíš, jak ti půjdou....
Poslední úprava: 18. bře 2016 13:28 od Květa.
Moderátoři: Eva L., Květa