JUDY - dotazovala jsi se na vhodnost pěstování růží v nádobách, připojila jsi seznam. Nyní je již zasutý, nebudu ho zpětně hledat, nicméně obecněji přispěji.
- měla jsi tam několik typů růží ( výškově i habituelně ), kterou z nich do květináče 50 x 50 - něco ála toto ?
www.demigroup.cz/kvetinac-begonia-50x50-terakota - uvaž sama.
Osobně nejsem příznivcem ( dlouhodobějšího ) pěstování růží v květináčích, nemyslím si, že je to pro naše podmínky v zimě nejvhodnější. Jiná je, pokud květináč můžeš zimovat někde, kde je tepleji ( sklep, ZZ ).
Pak jde i o přehřívání v létě, dostatečné zalévání atp.
Pravdou je, že růži do země následně můžeš přesadit vždy...
Můj příspěvek bych primárně věnovala něčemu jinému - v seznamu máš několik Guillot a Delbard růží.
Pokud zaoblím, paušalizuji, pak oboje růže jsou mrazově choulostivější. Tzn. ona pozornost ohledně zimování. Dtto platí i pro ty růže z Island kolekce ( někdo si kdysi stěžoval, že mu vymrzly v záhoně ).
Guillot růže jsou produkovány na multifloře. Ta Guillotovská je mrška, navíc. Jednak není dostatečně zimovzdorná, druhák - růže přijdou se sesekanými kořeny ( myslím, že to G. dělá pro export už ve Fr. ) a dost záleží na tom, co před zasazením prožily ( transport, podmínky uskladnění ve školce přes zimu ). Prostě občas je průšvih s ujmutím růže. U multiflory Frantíci upozorňují i na nevhodnost do Ca půd, upřednostňuje půdy kyselé.
Delbard netuším, z Polska jsem je nikdy neměla, tudíž nevím na jaké podnoži jsou očknuté.
Guillotovkám by i kontejner prospěl / přece jen, květníkům se věnuje více péče /, udělaly by si za sezonu vlastní kořeny, na podzim hup s nimi do země a pěkně přikopčit..
Musím ( se neudržím, no ) napsat, že spekulace nad umístěním GdF do květníku či nikoliv mne rozesmály. Podceňujete ji, holku. Pro ni vhodná nádoba by byl tak leda kubitejner.
--
z těch nižších růží, co vzpomínám, jsi tam uváděla Stephanie B.zG ( těch by se tam při jejím růstu vešlo i víc ), L.Ice - počítej s výškou cca 40 cm, široké V, kvetoucí na koncích. Asi nejvhodnější - růstem i výškou by se mi jevila Baronesse.
Co si vzpomínám, další růže ze seznamu pak byly víc jak metrové ( i dosahující cca 150 ), ... záleží na tvé představě, jak chceš aby květník vypadal.