Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Skleníky

Skleníky 10. kvě 2011 10:58 #252871

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Dovoluji si založit nové téma Skleníky. Je to přiznám se ze zcela vypočítavého důvodu, protože letošní zima a jaro mě poučily, že se bez této stavbičky na zahradě těžko obejdu. No a jelikož nemám sebemenší ponětí, co a jak se skleníkem, jak a kde nakoupit, jak vevnitř uspořádat a jak úspěšně používat, kdy sázet , jak větrat , ale hlavně zbytečně nevyhazovat peníze za věci, které si můžeme udělat sami. Prosím Vás tedy, pište své zkušenosti a rady. Děkuji.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, HonzaPM, helena, Kachnishte, VláďaJ

Skleníky 10. kvě 2011 11:02 #252872

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
maggi, taky ho ještě nemám a chystám se na něj, takže se připojuji a budu rád za inspirace a rady.
Poslední úprava: 10. kvě 2011 20:58 od HonzaPM.

Re: Skleníky 10. kvě 2011 11:05 #252873

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Jestli můžu sdělit jednu svoji zkušenost - poté, co jsme před 4 lety nově zasklili skleník, přišlo krupobití a kroupy velké prý jako slepičí vejce ho rozmlátily. Takže bych doporučovala, je-li to možné, na střechu skleníku vymyslet nějakou ochranu proti velkým kroupám, uvažovali jsme o natažení nějakého pletiva, ale zatím se k tomu pan domáci nedostal :S
A nedoporučuju takové ty montované skleníky, kde se sklo jenom položí, zamáčkne se na hrany plechové konstrukce guma a sklo se zajistí ohnutými pásky plechu. Guma rychle zpuchří a odpadá, plechové pásky nedrží a tabule skla sjíždějí dolů a rozbijí se. Lepší je podle mě sklo zakytované do rámů (muž tedy na to místo kytu použil silikon, nevím, jestli je to lepší než kyt, v tom se nevyznám, ale drží to).
Poslední úprava: 10. kvě 2011 11:13 od Gabreta.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Skleníky 10. kvě 2011 11:14 #252874

• VláďaJ
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 425
Mě by zase zajímalo jak to je, sklo vs. polykarbonát. Rozhodně bych chtěl polykarbonát. Zajímalo by mě, jestli by takové kroupy ustál?
Našel jsem tyto skleníky, jsou opravdu robustní, ale ta cena... :down

Skleník Eco Grow
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Skleníky 10. kvě 2011 11:18 #252875

• Gabreta
  • Platinum Boarder
Někde na nějakém fóru jsem tehdy viděla fotky stejně rozmláceného polykabonátového skleníku, taky od krup, což nás odradilo od zamýšlené výměny za sklo. To rozbité sklo nakonec muž zpátky slepil tím silikonem, je to ted cosi na způsob vitráže :lol: , ale zatím to slouží. Než přijdou další kroupy.
Jo, a zajistit si pořádné větrání. Tady u baráku máme ten montovaný skleník 3mx3m s oboustrannými dvojitými dveřmi a dvěma střešními větracími okny. V létě je neustále otevřený durch, na jaře chodím každý den otevřít, protože ta střešní okna to nezvládnou odvětrat, navíc ty zvedací válce, které ty větráky mají automaticky zvedat, byly pravidelně po každé zimě kaput.
Na chalupě máme starý skleník po starém majiteli, asi 3mx5m, svařená kostrukce, zasklený. Střešní větrání nešlo udělat automatické, protože se ukázalo, že celá tabule skla v železném rámu je příliš těžká, aby ji ten zvedací válec uzvedl. Takže muž udělal poloviční, ale to je jen pro srandu. Větrat musím taky celé léto oběma dveřmi na protilehlých stranách skleníku, a i tak je tam přes léto teplota přes 40 stupňů, nedá se to uchladit.
Poslední úprava: 10. kvě 2011 12:23 od Gabreta.

Re: Skleníky 10. kvě 2011 11:21 #252876

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Závidím skleníky, kde si lidi udělali vyvýšené záhonky, předvídali, že budou chtít vést např. okusrky hadovky a co postrádám léta - v určité výšce možnáí i odmontovatelný držák na jarní semenáčky a květináče s muškáty a jinými květinami. Pod tímto instrumentem můžou od března vesele růst saláty a kedlubničky (ověřeno - nezmrznou). A dobře rozmyslete umístění skleníku. Máme jej na plném slunci asi od 10 do zatmění, ten odpolední pečák je někdy trochu moc.

Re: Skleníky 10. kvě 2011 11:34 #252877

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Moc by mě zajímalo jak máte kdo vyřešené zalévání... :blush:
Před několika lety jsem se bavila s kolegyní, kteří měli udělaný jakýsi systém - asi pro kapénkovou zálivku. Když dosáhla voda ve skleníku určité výše samo se to vypnulo. Voda pro zálivku byla ve vyvýšené nádrži. Moc si toho nepamatuji v té době mne to nezajímalo..

Re: Skleníky 10. kvě 2011 19:32 #252881

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Taky už pár let toužím po skleníku, letos se manžel dokonce uvolil mi ho koupit, ale když jsem pak viděla nabídku, celé jsem to stornovala. Přišly mi tak ošklivé, že se mi příčilo si tohle strčit na zahradu. Nemáte někdo tip na hezký skleník? Pár jsem jich už viděla, ale stály mnoho desítek tisíc, tolik zase investovat nechci. Mohl by být klidně i samo-domo, budu vděčná za jakékoli tipy a nápady.

Re: Skleníky 10. kvě 2011 19:53 #252882

• Gabreta
  • Platinum Boarder
No, my máme automatické zalévání na chalupě vyřešeno jednoduše, čerpadlo ve studni, spínací hodiny, hadice a postřikovač. Takže takhle nějak, jen s perforovanou hadicí na zavlažování, by se to mohlo nechat vyřešit i ve skleníku. Taky už k tomu pana domácího několik let tlačím :S
Jinak automatické zvlažovací systémy do skleníku jsou normálně k dostání, v zahradním centru nám říkali, že prý to není problém.

Re: Skleníky 10. kvě 2011 20:06 #252884

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Opravdu parádní skleník má MartaZ, občas taky zavítá obzvlášť na fuchsie, tak snad se pochlubí. Ale myslím, že ho má spíš pro parádu :woohoo: - kytičky :up , než na zeleninku :woohoo:
Moderátoři: Eva L., Květa