Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 16:39 #277965

• micha23
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
myslíte, že když tam dám něco kvetoucího, bude tam hodně včel? tchán manžu vystrašil že do té bunky v léte ani nevleze jak to bude kvést dle mě blbost ale radši se připtám,
a další břečtan můžu nakombinovat třeba se zimolezem?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 17:52 #277967

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Micho23 schválně pěstuju kytky, na které včely rády sedají (šalvěje, šanty, rozrazily apod. ) - včely se na nich rády pasou a je jich tam běžně dost. Přesto není problém mezi ty kytky opatrně vlézt a stříhat jim je přímo "pod sosákama" (např. když potřebuju ostříhat odkvétající stvoly apod..). Nikdy mě žádná při tom nepíchla jsou naprosto mírumilovné.
Také na přísavníku v době jeho květu to jen hučí. Žihadla jse zatím nikdy nedostali jinak, než že jsme na včelu šlápli bosou nohou v trávníku.

Pokud tedy u vás není někdo, kdo je na včelí bodnutí alergický, včel bych se nebála.
Navíc, do růží a clematisů mi včely prakticky nelétají. Možná proto, že mají dost lepší pastvy, ale spíš si myslím, že jejich květy je zas tak moc nelákají. U zimolezu si nevybavuju, jestli jsem je tam někdy viděla nebo ne. Břečťan mi ještě nekvetl, tak také nevím.

Ad přichytávání k plechu : mám tříprstý přísavník na zdi přístavku, který má plechovou střechu. Krásně se plazí po zdi a zabírá další a další plochy, ale na plechovou střechu se mu nechce (jsem ráda, musela bych ho z ní sundavat) - myslím, že je to tím, že je plech v létě rozpálený, protože část toho přístavku má oplechované dveře otočené na východ a na těch se pěkně drží.
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 18:49 #277969

• micha23
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
jani díky moc
docela mě ještě zaujala tato pestrolistá hortenzie
www.starkl.com/view/p-1281/Podrobnosti-o...t_rest_id9088_070265
našla jsem ji i zde na blogu kouzlodomova.blogspot.com/ ale nemůžu se dostat na kontakt neznáte někdo tuto paní?
miša

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 19:23 #277970

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Micho, hlavně jí neobjednávej tady : okrasnezahradnictvi.cz/internetovy-obcho...ris-miranda?vmcchk=1

Tam už jsme objednávaly nějaký "lahůdky" a dorazily obyčejný keře v hodnotě 20,- /ks :down !

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 20:18 #277971

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Mrku, mela jsem na mysli hladky, rovny plech, ze ktereho je zrejme zminovana bunka.Tam si neumim predstavit, ze by se neco prichytavalo a vydrzelo poryvy vetru nebo tezky snih.Jinak konstrukce ze zeleza-asi zadny problem.

Hydrangea petiolaris (tedy ne variegatni, ale to je asi jedno) bude chtit, podle me zkusenosti, dost vody a spise polostin.

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 15. dub 2012 20:51 #277975

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Micho, jak píší holky, včely, když mají pastvu, jsou jako opilé a tak pilné, že je ani nenapadne bodat - útočit...fakt že jsem žihadlo dostala jen mojí chybou, když jsem ji nechtěně přimáčkla.
A břečťan, když kvete taky hučí :woohoo: ale i to se dá snadno eliminovat odstříháním těch kvetoucích šlahounů - či spíš až keřovitě rozvětvených bambulí...ale to až po létech, kdy je stříhání stejně nutností.

Na paní z Kouzla domova kontakt mám, kdybys jej chtěla, napiš mi sz.

Hydrangea petiolaris opravdu radši polostín a vlhko.

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 16. dub 2012 10:39 #277985

• micha23
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
holky tak nakonec asi půjdu do toho břečťanu jelikož zůstane prý nejdéle zelený, chtěla jsem něco co neopadá vůbec ale to prý není ,l jestli něco znáte sem s tím.
a ted můžu to zkombinovat z něčím kvetoucím? jak se to pak sadí, normálně na střídačku?
díky moc

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 16. dub 2012 11:20 #277990

• danah
  • Platinum Boarder
Břečťan je stálezelený, pouze průběžně shazuje staré listy a nahrazuje mladými, někdy po kruté zimě shodí více listů najednou, ale nikdy nezůstane holý.
Kvetoucí bych s ním natrvalo nekombinovala, pouze jako dočasné řešení, než ti b. zmohutní, pak je opravdu predátor, který okolní výsadbu utiskuje, bere si hodně vláhy i živin. Dočasně bych vysela např. povíjnici, vilec, fazol šarlatovou...
Metr před buňkou můžeš vysázet kulisu z keřů, růží, atp., ten metr proto, abys měla prostor na nutné stříhání břečťanu v budoucnu.
Poslední úprava: 16. dub 2012 11:21 od danah.

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 16. dub 2012 13:03 #277992

• micha23
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
danah,
díky moc za rady, myslíš teda že břečtan je dobrá volba? Kolegyně má břečtan na zahradě, zvládnu ho namnožit, nebo radši koupit v zahradnictví?

Re: Za jakou popínavku schovat nevzhlednou unimobuňku 16. dub 2012 13:42 #277994

• danah
  • Platinum Boarder
Já vysazovala polovyzrálé řízky asi 20 - 30cm dlouhé, šikmo založené do rýny 15cm hluboké na vzdálenost cca 20cm. Zasypat, zalít a přišlápnout. V prvním roce udržovat vláhu. Něco se chytlo, něco ne. Pokud má kamarádka na zahradě břečťan už dlouho, určitě jí některé šlahouny koření i poblíž do země, ty s těmi kořínky jsou jistější.
Moderátoři: Eva L., Květa