Jani,
pardon, dle fotky jsem hledala kyselejší do zástinu. Zmátly mne mech, denivky a jehličnan, vápno všechno mění

Mimochodem, zaléváš dešťovkou, nebo ze studny? Jestli vinařská oblast, nemáte i vápenitou vodu? To bývá obecně vysvětlení chlorozy kyselomilných ač zasazených v rašelině. Taky jde nechat "odrazit" vodu v extra sudu s trochou rašeliny, ale omlouvám se, zase míchám témata.
Denivky nechat, to by byla škoda, naopak jsem hledala něco, co by je doplnilo.
Panašovaný brslen fakt ne, jen jsem chtěla popsat zkušenost s konkrétním. Ten zelený "Vegetus" má být ještě odolnější. Pokud bys chtěla, mají ho v Kostelci,
slp.cz/skolka/ceniky.htm (moc často to neaktualizují, ale pro představu je to fajn). Mají v 1L, mají jich dost, á 25,- nebo á 30,- dle velikosti rostlinky. můžeš jich zkusit pár, než ti "dozraje" japonská cesmína. Navíc brslen nepohrdne tím vápnem, kterým "vyhrožuješ".
Naopak u té cesmíny jsem dohledala, že chce mírně kyselo (ale má taky snést i horší půdu) a raději vlhčeji, asi bych zkusila tu jednu, dvě rostlinky a případně nařízkovat, do té doby by levný brslen mohl posloužit - nebo se zalíbit.
Ten tis by fungoval, jen bych byla opatrná na kultivar, on klasický baccata semenáč umí mít po 25 letech u země +10cm kmen a dál mohutní. Řízek jen o fous slabší. Taky je dražší, neb se hůř ujímají řízky.
Zimolez - vždycky bude trochu "rozjetý", čím starší, tím silněji poroste. Otázka ochoty častého střihu a smíření se s možným vymrznutím. Ale pokud ho máš, proč ne?
Nadhodím ještě trošku jiné varianty než "ála buxus"-
- malý dřišťál? Může být na podzim okrasný bobulí, barvu a vzrůst si vybereš opravdu jakýkoliv.
- menší druh kdoulovce? Kvete na starších větvích, mohla bys tedy nové výhony rubat dle libosti, olistění má pěknou barvu, jen není tak "učesaný". Ale přiznám, že opravdu zastřihávaný jsem ještě neviděla, mohl by dobře zahustit, jen má větvičky trochu trnité, takže 1x ročně rukavice. Na jaře ovšem paráda, barvy květu od zelenkavě bílé přes teplé oranž/růžové po červenou, cokoliv si vybereš. Pozor, má hluboké kořeny, pokud se rozhodneš pro škatulata, je to nakonec "růžovitý" keřík. S denivkami si ale konkurovat nebude. Teď jsem dodělala marmeládu z přemrzlých plodů a je neskutečná, výrazná, stačí vařit chvililinku, pektinu obsahuje spousta, jen potřebuje spoustu cukru. Ten co tu máme je jakýsi růžovočervený, snad 50 let na stejném místě u zeravu, nikdy nestříhaný a nepřerostl 80cm výšky, jen se pomalinku rozrůstá výmladky, po těch mnoha letech bez regulace v bohaté vlahé půdě zabral cca 2x1m. Na jaře jsem z té záplavy květů pokaždé unešená, po zimě je to pecka (ač v jiné roční době tuhle barvu nemusím) a kvete relativně dlouho.
- nízký pidilem z proutí a k němu dát brslen f., který by se do něj dal provlékat, to by mohlo mít moc hezký efekt a stačila by ti jedna rostlina co 3-4 metry. Teď (leden) je čas na pruty

Pokud máš starost o kůly v zemi a nemáš možnost sehnat pár akátových, viděla jsem použité i roxory (díky vroubkům na stranách skvěle drží) nebo jiné kovové tyče/tyčky, i nerezavějící hliníkové tyčky ze starého stanu, jen natřené na tmavo.
Krásnou barvu prutů má střemcha, jestli vám někde bují v okolí u potoka, navíc je neskutečně houževnatá, neláme se (ba naopak, rukou větev téměř nelze přelomit). Vrby, lísky, taky třeba pruty z ptačího zobu, taky tuhý, houževnatý... asi cokoliv, dle dostupnosti a barvy
mojedilo.ireceptar.cz/navody/plutek-z-prouti
Tady to mají na jedné zahradě jako 20cm terénní schod (z vrby) a vypadá to přenádherně, ač bez toho provlékaného stálezeleného. Vzor si vybereš, buď na střídačku nebo "šachovnici", která mi přijde pro doplnění proplétáním nějaké zelené větve lepší.
Pokud bys zvážila to propletení rostlinkou, dělala bych ho volnější, kůly dál od sebe, asi dle potřebného zakřivení. Konce bych zastřihla za kolíkem a zamaskovala nějakou zelenou boulí, třeba pidikoniferou nebo jakýkoliv malý hustý i opadavý keřík, udržovaným jako malý bobek jarním střihem (nebo níže zmiňovaná zakrslá kalina obecná, i opadaná je velehustá).
- namísto keříku zkusit heucheru? Netuším, jestli u tebe jdou, podle toho obrázku klidně obyčejná, vzrůstnější Palace Purple? Ta konkrétně toho snese hodně a k denivce jde pěkně, u škatulat pak využitelné, snadno se množí. Podobně mi tu slouží klasický obyčejný oranžový kuklík po babičce, téměř nezničitelná rostlina, kvetl ještě na Vánoce

a odkvětlé květy jsem mu škubala jen asi 3x, pokud jsem si vzpomněla cestou okolo. Množení při přesazování kousíčkem oddenku, mohu ti případně poslat poštou, je to nezmar. U obou nevím, jestli jsou k tvým podmínkám kompatibilní, aby byly bezúdržbové.
- malý trojpuk? Deutzia gracilis Nikko - kvete před denivkami, lze udržovat ještě menší střihem (po odkvětu, tj v době, kdy začnou být denivky krásné, v době po odkvětu je zase pomalu přerůstá):
www.prodejstromku.cz/produkt/trojpuk-nezny (dobře vidět celý keřík) nebo
www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=2165 - v zahradnictvích ho vídám, kolem 40,- malá rostlinka. Trojpuky mi slušně kvetou i v zastínění.
Pak je tu spousta dalších (ale opadavých) keříků a trvalek, které jsem s dovolením rovnou zamítla, jsou spíš ála veřejná neosobní zeleň (tavolníky japonica, skalníky, mochna křovitá - i když má spoustu kultivarů, malá forzytie Bronxensis aj.)
Možná snad ještě kalina - Viburnum opulus nana (nekvete, ale je krásně kompaktní, opravdu krásný list do kompozice)
www.missouribotanicalgarden.org/PlantFin...aspx?kempercode=a820 - nezaměnit s Compactum (ta kvete, ale roste víc, musela by se pravidelně stříhat po odkvětu), v zahradnictví v tom mají občas trochu hokej.
www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1374 Taky jde sešmiknout až u země pokud přeroste, obráží dobře, ale to první zapěstování je potřeba ohídat.
Sice to nejsou lemy přesně dle zadání, ale co kdyby? Trávy jsem teda (ale dle svého vkusu) zamítla kvůli tvaru listů, se mi to tluče s denivkami, pokud by toho bylo takhle hodně vedle sebe. Pokud nic definitivního nevymyslíš, tak tam na první léto narvi namnožený zimolez nebo letničky, to bude za pár kaček a dá ti to čas vymýšlet/množit. Zimolez po roce i dvou půjde přesadit, pokud se nebude líbit nebo pokud přijde krutozima.
Za chvíli bude čas na předpěstování ze semínek, bratru celý parádní lem za 50,-
Dej si na čas, představuj si a přemýšlej

Jsem moc zvědavá, co vyhraje.
EDIT: zase elaborát, mezitím přibyly pěkné tipy, ale přepisovat to nebudu

Jestli Ti vadí berberis trny ale líbí se ti, co malý tavolník japonica, jsou i žlutolisté kultivary, jen z hlavy netuším, zda nekvetou růžově, brrr..... Ale koukni na ten trojpuk výše, to je můj drobný favorit, případně to namíchat do lemu nízkých keříků a trvalek, ale to by chtělo mít tu zahradu a kytky nakoukané, ale určo by to šlo.