Bez rozpaků přiznávám - jsem hrozně líná psát.
Na mne neobvykle zkusím býti heslovitá.
ŽPlůtek - adekvátní náhrada dle mne neexistuje v našich podmínkách či velmi obtížně
- k tomuhle zhoubnému onemocnění je tu diskuse
- nejen tohle, ale i další houbová onemocnění

- podobně jako ostatní - při vyrývání cca 10 l. stříhaného buxusu jsem byla šokována mocností kořenového systému. GB x ČR - njn, je třeba uvážit druh zasazené růže ( hist + sadová x moderní metrovce ) + navíc v GB neomrzání
- ad skupina keříků ( ne všechny ) kyselomilnější, zhusta až z7 bez ochrany, nižší zony s ochranou, stálezelené.
Měla jsem vysazené v čase valnou většinu. Jani, díky nutnosti zalévání z řádu ( stejně jako u tebe vys. pH ) to bylo povětšinou mučení jehňátek. Nějaké bot. rhododendrony sice ještě rostou, ale je to dost trága. Pierisy + leucothoe vymrzly v té bezsněhové zimě zcela.
Vymyká se Viburnum davidii, s ním nemám žádné problémy, při vysokém mrazu sice omrznou květy ( neva ) + konce větví, dobře zregeneruje. Vyhovovalo by výškou, pochybuji o habitu. Krásné listí, ale x buxusu velké.
- Ilex crenata jsem měla. Kupovala jsem ho ( možná i za tvé přítomnosti ) v prodejně botanky. Živořily jsme spolu asi 4 roky... malé přírůstky, popálení zimním sluncem. No, už ji dávno nemám.. možná záleží na kultivaru.
- Lonicera
japonica
Měla jsem zelenolistou i panašovanou. Nějaké vymrzly zcela, někde roste vohlodek panašované ( žádná sláva )
nitida + pileata
obě jsem vyryla, asi 5 let jsem se pokoušela o tvarování, ale zásahy nůžkami byly hrozně na můj vkus znatelné.
euonymus - variegátní žlutě šel poměrně brzy ( moc barevný ), Emerald Gaiety ( bílý ) jsem měla zasazený v text. + kamínkách ( v Pompejích ). Z původních 3 rostlin mi udělal neprostupný pokryv cca 4 m2, možná i textilkou - oddénkatěl pod ní a posléze ji prorazil. Furt v pozoru kde zakoření.
Ještě tu mám Harlequina, ten je zase naopak nedomrdlec.
... další jsou myslím opadavé, snad jsem z těch stálezelených nezapomněla na nic ( ? )
z trvalek ( ale nemyslím si, že by to bylo ideální )
mám lem z barvínku ( toho obyč., páč je vyšší ). Chce ale dozor.
ze stálezelených - vím, že neuspěju, páč uvedené nemáš ráda :
pryšce ( atropurpureum ) + ten můj nový, cos nějakou dobu opatrovala ( ale přepadá + modravý )
čemeřice. Z nich si nedokážu představit delší jednodruhový lem. Vyjma smrdutky. To by mohlo být pěkné...
- ale ! mohla bys zkusit lem ze škornice - z obyčejné Rubrum. Mám ji vyzkoušenou i na úpalu ( moc nepřirůstá, ale vydrží ho ), výška 30 by vyhovovala, dost jednoduše se přebytek odrývá.
--
sedum nižší - např. Carl ? Neon ?
kontryhel - záleží na tom, co je vysazené za ním. Ledasčemu konkuruje ( nižším růžím ), vopruz ho odrývat, dělám to každoročně, nadávám.