Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 10. led 2015 21:37 #293459

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Tak si prijed, jedno odpoledne nam na vydloubnuti dvou kousku snad bude stacit :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 10. led 2015 21:46 #293460

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květa napsal:

- ad skupina keříků ( ne všechny ) kyselomilnější, zhusta až z7 bez ochrany, nižší zony s ochranou, stálezelené.
Měla jsem vysazené v čase valnou většinu. Jani, díky nutnosti zalévání z řádu ( stejně jako u tebe vys. pH ) to bylo povětšinou mučení jehňátek. Nějaké bot. rhododendrony sice ještě rostou, ale je to dost trága. Pierisy + leucothoe vymrzly v té bezsněhové zimě zcela.

Ahoj Květo,
ráda čtu zasvěcené info z jiné oblasti :-)

Jen doplním, ty kyselomilné asi záleží na oblasti, tady kde jim je obecně dobře třeba malý rhododendron impeditum vegetuje léta (20?) bez potíží a bez opečovávání, ač by měl papírově vymrzat, po největší krutozimě akorát poškozené květy, listy v pořádku (má zimní stín od budovy) - takže bych je nezatracovala všechny šmahem, ale nutno pečlivě vybrat. Pro vás na vápně to bude tedy opravdu mimo, bohužel.
Pokud má někdo kyselejší podmínky a vlhčeji, mohla by to být cesta.

A doufám že vás pobavím, dnes jsem samozřejmě popadla v zahradnictví Deutzia gracilis Nikko :-)

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 10. led 2015 23:16 #293463

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
evai napsal:
Tak si prijed, jedno odpoledne nam na vydloubnuti dvou kousku snad bude stacit :laugh:

Evii :lol: , ty tvoje obrkusy by mi zabraly třičtvrtě záhonku :lol: , kam bych pak dala tu růži? Byla tam u oblouku Hella, ale je moc trnitá, šla ke zdi. Přijde tam na jaře Wedding Piano ;) .
Ale na koláč se ráda stavím ;) .

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 11. led 2015 14:21 #293465

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Nevím, jestli někdo navrhoval skalník. Ten drobnolistý vypadá nádherně v kteroukoliv dobu, roste rychle, dá se stříhat kdykoliv a jakkoliv :) Je levný, dá se rychle namnožit hřížením, napícháním větviček
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 11. led 2015 16:46 #293466

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijka napsal:

Ahoj Květo,
ráda čtu zasvěcené info z jiné oblasti :-)

Jen doplním, ty kyselomilné asi záleží na oblasti, tady kde jim je obecně dobře třeba malý rhododendron impeditum vegetuje léta (20?) bez potíží a bez opečovávání, ač by měl papírově vymrzat, po největší krutozimě akorát poškozené květy, listy v pořádku (má zimní stín od budovy) - takže bych je nezatracovala všechny šmahem, ale nutno pečlivě vybrat. Pro vás na vápně to bude tedy opravdu mimo, bohužel.
Pokud má někdo kyselejší podmínky a vlhčeji, mohla by to být cesta.

A doufám že vás pobavím, dnes jsem samozřejmě popadla v zahradnictví Deutzia gracilis Nikko :-)

hehe, koukám, že mírná zima s některými jedinci cvičí :laugh: ( viz semenářství vedle )
Marijko, ony ty moje plky vycházejí ze zkušeností ( zhusta + pouze ) s jednou rostlinou a jsou silně ovlivněny tou zimou 2011/12, kt. by se měla opakovat až po 30 letech ( ;) ). Pravdou tedy je, že tenkrát to byla zhouba pro ledacos vč. toho, o čem zahradníci tvrdili, že je mrazuodolné.. Pro to, co tu nebylo dlouhodoběji ozkoušeno, byla průbířským kamenem. Většinou teda kamenem úrazu..
Fakt je, že botanických rhododendronů jsem měla povícero - dlouho jsem po nějakém toužila, klasické jsem se neodvážila pořidit ( když tak koukám do zahrad okolo ). Domnívala jsem se, že nebudou tak náročné, byly ve slevě... no, nejdou tu ( i když jsou v zasazené v rašelině + kys. dubovém kompostu, hnojené jen spešl hnojivem ).
Holt v jiné zahradě.
Poslední úprava: 11. led 2015 16:46 od Květa.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 11. led 2015 16:50 #293467

• Květa
  • Moderator
evai napsal:
Jano, Geum bude dobry (ze ano, Kveto) a misto buxus kouli muzes tvarovat tisy, ne?

Checht, tak to už máme pořešeno, ne ?
Jen špitám, při vaší turbomyší rychlosti jen dva za celé odpolko ? :evil:

jj, geum .. mají se jak v peřince. Mamča pečuje.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 11. led 2015 17:03 #293468

• Květa
  • Moderator
Jano, myslela jsem že v tom záhonku zůstala žluto/modrá barevnost.
Teď čtu W.Piano ?

- nic moc mne ke koulím nenapadá. Nemám s nimi zkušenost ( nepěstuji je ), ale nebylo by řešením sáhnout do jehličnanů ? pokud by se ti tam vzhledově líbily ?

nějaká zakrslá thůjka ?

www.havlis.cz/katalog.php?slovo=thuja&su...edano=true&ZOBRAZIT=

něco by se možná po proklikání našlo ? např. ten Teddy ?

- kdybys nezavrhovala bílou - pak by možná šla i hydrangea Bobo. Byla by pěkná i přes zimu, zbydou jí uschlá květenství ( tedy pohledová min. 3/4 roku ). Kulovitý tvar dělá dosti sama od sebe, navíc by šel ovlivnit střihem. Zakrslá je dostatečně. Kvítky jsou poměrně subtilní, z f. to tak nevypadá.
www.google.cz/search?q=hydrangea+bobo&so...oAQ&biw=1173&bih=788

.. a nic jiného mne už nenapadá.
Poslední úprava: 11. led 2015 17:04 od Květa.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 11. led 2015 19:25 #293469

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo, Wedding Piano by měla být krémově bílá ;) , to mi tam nevadí.

O jehličnanu jsem taky přemýšlela, Teddy mám na skalce nad krechtem, je po letech nevzhledný.
Pokoukám, až budu někde v zahradnictví, co by měli za slušnou cenu... Furt mi z těch jehlišnanů vychází nejlíp tis.
V Libochovicích je zahradnictví, které se specializuje na jehličnany ( sami množí a roubují), zajedu si tam a snad budu mít štěstí i na informovaný personál.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 12. led 2015 17:41 #293474

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květa napsal:
Fakt je, že botanických rhododendronů jsem měla povícero - dlouho jsem po nějakém toužila, klasické jsem se neodvážila pořidit ( když tak koukám do zahrad okolo ). Domnívala jsem se, že nebudou tak náročné, byly ve slevě... no, nejdou tu ( i když jsou v zasazené v rašelině + kys. dubovém kompostu, hnojené jen spešl hnojivem ).
Holt v jiné zahradě.

Dámy na vápně.
jestli moc toužíte po rododendronu, co podnož Inkarho? Ta by měla vápno snášet... Praktické zkušenosti z povahy naší zahrady nemám, ale právě proto jsou vyšlechtěné, ne? Jsou samozřejmě o to dražší, občas má Havlis, ale třeba by se vyplatila společná opbjednávka z Německa? Nebo se vám v dubnu poptám v Průhonicích, jestli o něčem nevědí.

PS - Květo, jestli to tu vadí, prosím o přesun do keřů. Děkuji.

Buxus, box blight a čím ho nahradit do ŽP 12. led 2015 18:46 #293475

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, já mám za těch pár let zkušenost, že nutit rostliny růst v podmínkách, pro které nejsou přírodou vybavené, nepřináší mnoho radosti oběma stranám. Jako, některé rostou, ale radostně nevypadají. Rododendrony mě zas tak moc neuchvacují, takže mi ty moje dva úplně vystačí. Pokud už se u mě najde vhodné místo, zaplácnu ho nakonec vždycky hortenzií - kvůli PH v poslední době hlavně latnatými ;) .
Moderátoři: Eva L., Květa