Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dobré rady nad zlato

Dobré rady nad zlato 08. zář 2018 00:20 #323683

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Dámy, vloni jsem měla záchvat likvidace lišejníků a mechů. Známá mi poradila zelenou skalici, že krásně vyčistila stromy. No koupila jsem ji a to bylo všechno. :silly:, takže zatím ověřenou zkušenost nemám.
Ale letos zjara muž bílil sklep a já šla vápnem na zahradu, na stromy. Kmeny jsem bílila co nejvíce šlo, kam jsem dostala. Starou meruňku jsem brala kmen 2x, mech na kmeni krásně zežloutl a dosud se neobnovil, ty to teda moc prospělo, meruňka má ale vápno ráda.
Uvažovala jsem, že až se bude stříkat mědnatým postř. broskve po opadu listí, že snad ukecám muže, aby taky postříkal všechny stromy a keře,vč. růží. Broskve se stříká na kadeřavost a monilii a žádné lišejníky nemá.
Musím se ale pochlubit, že už máme zapravené podzimní hnojení u stromů,co kdyby náhodou pršelo, aby se včas rozložilo. Dostaly odměnu za letošní úrodu.
Na růže se chystám s podzimním hnojením taky, aby lépe zvládly zimu. :) Tady jsem ve skluzu.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka, babkaela, Regina

Dobré rady nad zlato 08. zář 2018 05:38 #323684

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Alenko,dík za rady. Vápnem to také natřu, tím nic nepokazím. Jak jsem předpokládala, u sousedů to mají také pouze na ovocných stromech, někdo i na ovocných keřích, hlavně na rybízu a angreštu. Kdo má stromy víc ve stínu, má lišejníků víc. Soused, který je přímo u lesa, natírá stromy vápnem už několik let a lišejník na nich má. Kdyby nenatíral, dost možná, že by už stromy neměl.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Dobré rady nad zlato 08. zář 2018 21:39 #323686

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Přečetla jsem včera i dnes dalších několik diskuzí, rad i porad odborníků, několik článků přímo ovocnářů a moudrá tedy zrovna nejsem. Je pravda, že moje zkušenost, vzhledem k věku dlouholetá, je, že většinou se u nás lišejníky a podobné vyskytují, jak píše i Regina, na větvích či celých stromech i keřích, které jsou nějakým způsobem neduživé a potom už následuje docela rychlý konec. Neduživost asi u Ajky jabloní nehrozí. U Reginy na chalupě může být malý výskyt lišejníků na stromech díky tomu, že přece jen ovzduší tak úplně čisté není,každý topí tím, co mu příjde pod ruku, možná vyšší množství síry během zimy.
Stromy jsme nebílili, borku neoškrabávali snad kam moje paměť sahá. Poslední dva roky jsem však hooodně pozdě na podzim vzala všechny stromy a keře velmi slabým roztokem Kuprikolu (některé stromy jsou už dost přestárlé, začínají mít i jiné problémy)a zdá se, že všem to docela prospělo. Letos však pro změnu uschlo pár větví suchem.
Následující uživatel poděkoval: chrast, Ajka, alenak, Regina
Moderátoři: Eva L., Květa