Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 19:21 #277819

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Popelko - stejně jako píše Jana - dát přísavník dozadu - mě se totiž líbí :lol: packy přísavné sice nemá, ale úponky joo ...a budeš mít zase podzimní barvu...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 12. dub 2012 11:28 #277868

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
souhlasím s mišpulí, přísavník je ďábel. Mně montana rubens jde, jak pokvete, pofotím. Pne se mi po constance spry

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 12. dub 2012 17:31 #277876

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Tak jsem to shrnula, jen nevím jestli uzavřít celý ten jeden průchod treláží nebo ne.
Přílohy:

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 00:23 #293750

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Přemýšlím, že na jaře spáchám nový dřevník (ten je stejně potřeba) s malinkou půdičkou jako bunkrem pro děti.

Základ budou betonované sloupky provázané na úrovni země betonovým horizontálním pásem s výztuhou, na tom ze 2 stran do "L" do výšky necelý metr kamenného zdiva co tu toho máme 15 kubíků. Na to už pak dřevostavba, povětšinou z kulatin, šikmá zelená střecha. Celé by to bylo 4x2m + přesahy střechy, širší stranou otevřené k ohništi, "zády" k parkování (tam to taky nechám zarůst keři a trvalkami) a jedním otevřeným bokem do zahrady. Mezi otevřenými stranami je nosný sloupek na betonové patce, aby se kolem něj dalo procházet. Půdička opravdu mini, na nižší straně jen 70cm, na vyšší (nad otevřenou stěnou) cca 1,4m.
Prostor kolem ohniště je obsázen směskou keřů jako uzavřený pokojík, přístupný jen z jednoho kouta právě kolem hrany zamýšleného dřevníku, prostě ideální místo pro kutění čehokoliv bez dohledu :)

Sbírám nápady, co byste rádi měli v takovém polotrampském kutlochu (krom zábradlí a žebříčku)?
Zatím počítám s trojnožkou a roštem (a nějaké to očazené nádobí) pro nejen dětské dobrodrůžo vaření, samozřejmě část na dělání dřeva, ale co další blbinky? Elektřinu tam tahat nechci (ač to není nijak složité), bude jen petrolejka.

Tak do toho, kdo máte chuť si vymýšlet :)
Je to přednostně pro akce u ohně a s kytarou, mandolínkou.

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 07:45 #293754

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, já to zadání nechápu ( možná jsem jen poránu natvrdlá :huh: ). Chceš tipy přesně na co? Na vyyžití pro děti? Nebo, co by nemělo chybět poblíž ohniště?
Já bych tam tu elektriku zavedla - pokud se tam chystáš kutit, občas je fajn, mít kam zastrčit vrtačku a jiné stroje a nemuset vytahovat 20m prodlužovák.

K vyžití dětí - věk, pohlaví dětí?
Jinak já bych chtěla mít kus pultíku ( apoň 60x120), kde by se daly přesazovat nebo pikýrovat kytky a nebo nakrájet chleba k těm buřtům ;) .

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 13:09 #293760

• Marijka
  • Gold Boarder
Spíš sranda blbinky k ohništi (my jako malí nejraději vařili lektvary z bylin a červených šlupek mochomůrek, vyráběli pochodně, z vaření pak vedly nepoživatelné polévky a moc dobré špízy), ideálně varianty na vybavení (možno i uzpůsobit tvar) dřevníku - už mne napadlo i udělat to trochu ála loď se stožárem, strážním košem a přístupem i po laně, tak ač vetšina lidí tady je spíš na úhledné zahrádky, co kdyby, pokud se pustí fantazie na špacír?
Nebo varianta stylizovaný sroubek ála divoký západ (týpí taky můžem vyrobit, to je ušité za dva dny), ale ty lodě myslím jim sednou víc. Případná střážní věž se dá postavit i samostatně, spojit kladinou s bočnicemi z provazu - mostík ála džungle.
Děti jsou věkově 7 a necelý 1 holčiny, 6 let kluk + na chatách o víkendech a prázdninách hejno podobně starých dětí (cca 4-8 let, nejvíc jich bylo zatím pohromadě 15) z okolí.
Skluzavka je nebere, spíš lezení po stromech, šplh po tyči i provazu, chůze po kladině, provazové žebříky, zašívárny na překvapování dospělců nebo na schovku. Že by spadli se nebojím, jednak to mají častým opakováním zmáknuté a oba jsou na sebe dost opatrní, když je tu dětí víc, má je nejstarší holčina (nejopatrnější) na povel, nenápadný dospělácký dozor by taky byl.

Výhoda je, že to z "uhlazenější" části zahrady vlastně nebude přes okrasné roští vidět, takže se dá spáchat opravdu cokoliv, krom základu dřevníku by bylo cokoliv dalšího na vrutech - až mládežníci odrostou a bude to třeba překážet, nebude se muset nikdo moc dřít, kdyby se rozhodl to zbourat, zbyde jen dřevník a půdička využitelná na uložení prken apod. Šikovné ruce na práci se dřevem jsou tu několikery, jen se jim musí namalovat jak to má vypadat na konci.

Zahradničení a dílnu a jiné praktické do toho motat netřeba, to má vlastní kout na přesně opačné straně pozemku, tohle má být prostor čistě na blbnutí, dospěláci tam tolik času nestráví, jen ten spodek by měl opravdu sloužit alespoň z části jako dřevník.

No, pokud by se někomu chtělo přispět i ztřeštěnou blbinkou (ve smyslu když jsem byl malý, chtěl jsem si hrát s/na...) zdánlivě neproveditelnou, zlobit se nebudu :)
Jinak bude až foto hotového díla :p

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 14:11 #293762

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, my s bráchou jsme si nejvíc vyhráli v králíkárně - strávili jsme tam jedny celé prázdniny. Děda budoval nějakou novou, velkokapacitní, kotce cca 100 x60x70cm, tak než do nich nastěhoval králíky, byla "naše".
Pak jsme si hrávali na půdě se senem, ale nesměli jsme ho tam rozhazovat, děda hned hartusil a vyrazil nás.
Jinak já jsem strávila mnoho hodin na stromě ( ořešáku), na každé větvi jsem měla jiný "pokoj" a nutila jsem tam lézt kamarádky, abych jim je ukázala :lol: .
Naši kluci nejvíc využívají provazy na stromech. Na velikánském ořešáku máme lano o průměru cca 3cm ( loupeno ve speciálním obchodu s lany a provazy), které má na konci uzel. Buď sedí nebo stojí na uzlu a houpají se, ale už jsem je viděla i uzel "odpalovat" basebaloou pálkou ( oba jsou baseballisti ;) ).
Celkem dlouho si vyhráli ve větvích švestky, také mají pojmenované větve, jedna z nich se jmenuje "papouškovnice" a nikdy jsem nepochopila proč :P .
Jinak u nás ve školce mají několik domečků, jeden jako mašinku ( paronát kdysi mívaly zdejší ČD), jeden jako hrad a pak jeden úplně obyčejný domeček s okénkem, lavicemi uvnitř a okolo plot. Malé děti si samozřejmě nejvíc vyhrály v tomhle domečku, protože tam pořád chodily na návštěvu - otevřít vrátka, dveře, zavřít okno, otevřít okno a tak furt dokola - než se malej ve školce adaptoval, proseděla jsem u tohohle domečku celé hodiny. Mě to přišlo strašně nudný, ale malé děti se tím zabavily na hodinu ( velké jezdí na kolech, hrajou fotbal, hokejball apod, do domečků mrňatům nelezou). Naprosto největší rvačka ovšem byla o bagr na pískovišti ( bagrista sedí na bagru a pákama bagruje) a to naprosto bez rozdílu věku a pohlaví.

Myslím, že jakákoliv stavba, kam se děti budou moct zavřít a schovat, bude vyhovující. A osobně si myslím, že stavby stylizující do konkrétního účelu trochu omezují fantazii dětí. Ano, je to hezké na pohled a děti jsou z toho nejspíš ze začátku hrozně nadšené a všude to vyprávějí, ale jak dlouho je bude bavit hrát si zrovna na piráty nebo rytíře ( naše kluky asi tak do druhé třídy maximálně :huh: ) :huh: ? Spíš bych tu půdičku rozdělila na 2 části, aby se mohl každý zavřít do svého, ale propojit, aby mohli chodit na návštěvu. Malým dětem udělat domeček zatím v přízemí ( a poklop na půdu k bráchovi, aby na sebe mohli koukat), udělat tam okýnka, aby mohli otevírat a zavírat ( příp. doplnit nějakou tou jednoduchou kuchyňkou na vaření lektvarů). Velkýmu udělat přístup na horu složitější, jednak, aby měl vyžití, jednak, aby mu tam ségra nelezla, když on nebude chtít. Takže lezecká stěna, nebo přístup přes lávku z nějaké věže atp... a zase udělat různá okna, aby mohl např. "špijónit" dospěláky apod ;) , ale hlavně ,aby se v tom podkroví v létě neuvařil .

Jinak, pokud bys chtěla, internet je plný vytuněných dětských hradů apod., stačí pohledat : www.google.cz/search?q=tree+house&source...use&revid=1394559752
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 16:54 #293764

• Marijka
  • Gold Boarder
Ahoj Jani,
no to je přednáška :laugh:
Až tak moc vytuněný stromodomek jsem pro ně tedy nemyslela, spíš jen sem tam nějaký prvek - blbinku (třeba ten stožár a vyhlídkovou plošinku, nakonec to může být i signál pro okolí, že berem děti na hlídání při vyvěšení specifické vlajky nad úroveň roští u plotu :p ), ale určitě jsem si z Tvého elaborátu dost vzala, jen z těch přízemních mašinek a domečků už vyrostli.
Ti dva starší si nekonkurují, nejstarší holčina (7) je naopak velká organizátorka, co pořád pro brášku něco vymýšlí, tak nemají potřebu se jeden před druhým zašívat, to spíš společně před dospěláky.
Nu, ještě to promyslím, čas je, než přestanou noční mrazíky, aby se daly zabetonovat patky - nakonec je to vlákno "a jiné zahradní stavby" :)
Děkuju, doufám, že se u toho alespoň taky bavíš.

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 17:05 #293765

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Jeee, ty domky na strome jsou uzasne, takovy jsem hrozne chtela kdyz jsem byla mala. My jsme casto lezli taky na lanech zavesenych na velkych stromech, skoda jen, ze vetsina soucasnych zahradek ma jen male stromky (kdyz uz vubec nejake ma).
Co takhle zapustit na dosah te pudicky nejakou tyc, po ktere by deti mohly sjizdet samy dolu (jako byvaji tyce na sjizdeni na detskych hristich)?

Jinak se mi mooooc libi preklep Jany "loupeno ve specialnim obchodu" :laugh: :laugh:

Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 30. led 2015 17:16 #293766

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kiko :lol: , mám tam snad jen jeden a musíš si ho všimnout :evil: :whistle: .
Pokud vím, manžel neloupil, naopak tohle lano bylo celkem dost drahý, ale je jaksi nejfrekventovanější ( pokud už se mi kluky povede dostat na zahradu...).
Moderátoři: Eva L., Květa