Marijko, my s bráchou jsme si nejvíc vyhráli v králíkárně - strávili jsme tam jedny celé prázdniny. Děda budoval nějakou novou, velkokapacitní, kotce cca 100 x60x70cm, tak než do nich nastěhoval králíky, byla "naše".
Pak jsme si hrávali na půdě se senem, ale nesměli jsme ho tam rozhazovat, děda hned hartusil a vyrazil nás.
Jinak já jsem strávila mnoho hodin na stromě ( ořešáku), na každé větvi jsem měla jiný "pokoj" a nutila jsem tam lézt kamarádky, abych jim je ukázala

.
Naši kluci nejvíc využívají provazy na stromech. Na velikánském ořešáku máme lano o průměru cca 3cm ( loupeno ve speciálním obchodu s lany a provazy), které má na konci uzel. Buď sedí nebo stojí na uzlu a houpají se, ale už jsem je viděla i uzel "odpalovat" basebaloou pálkou ( oba jsou baseballisti

).
Celkem dlouho si vyhráli ve větvích švestky, také mají pojmenované větve, jedna z nich se jmenuje "papouškovnice" a nikdy jsem nepochopila proč

.
Jinak u nás ve školce mají několik domečků, jeden jako mašinku ( paronát kdysi mívaly zdejší ČD), jeden jako hrad a pak jeden úplně obyčejný domeček s okénkem, lavicemi uvnitř a okolo plot. Malé děti si samozřejmě nejvíc vyhrály v tomhle domečku, protože tam pořád chodily na návštěvu - otevřít vrátka, dveře, zavřít okno, otevřít okno a tak furt dokola - než se malej ve školce adaptoval, proseděla jsem u tohohle domečku celé hodiny. Mě to přišlo strašně nudný, ale malé děti se tím zabavily na hodinu ( velké jezdí na kolech, hrajou fotbal, hokejball apod, do domečků mrňatům nelezou). Naprosto největší rvačka ovšem byla o bagr na pískovišti ( bagrista sedí na bagru a pákama bagruje) a to naprosto bez rozdílu věku a pohlaví.
Myslím, že jakákoliv stavba, kam se děti budou moct zavřít a schovat, bude vyhovující. A osobně si myslím, že stavby stylizující do konkrétního účelu trochu omezují fantazii dětí. Ano, je to hezké na pohled a děti jsou z toho nejspíš ze začátku hrozně nadšené a všude to vyprávějí, ale jak dlouho je bude bavit hrát si zrovna na piráty nebo rytíře ( naše kluky asi tak do druhé třídy maximálně

)

? Spíš bych tu půdičku rozdělila na 2 části, aby se mohl každý zavřít do svého, ale propojit, aby mohli chodit na návštěvu. Malým dětem udělat domeček zatím v přízemí ( a poklop na půdu k bráchovi, aby na sebe mohli koukat), udělat tam okýnka, aby mohli otevírat a zavírat ( příp. doplnit nějakou tou jednoduchou kuchyňkou na vaření lektvarů). Velkýmu udělat přístup na horu složitější, jednak, aby měl vyžití, jednak, aby mu tam ségra nelezla, když on nebude chtít. Takže lezecká stěna, nebo přístup přes lávku z nějaké věže atp... a zase udělat různá okna, aby mohl např. "špijónit" dospěláky apod

, ale hlavně ,aby se v tom podkroví v létě neuvařil .
Jinak, pokud bys chtěla, internet je plný vytuněných dětských hradů apod., stačí pohledat :
www.google.cz/search?q=tree+house&source...use&revid=1394559752