Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 09. dub 2012 09:48 #277790

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Moc děkuji, mrknu na všechny kytičky co jsi ve svém odkaze zmínil. Dnes odpoledne vyrazím na zahrádku a pošlu aktuální foto, už to tam vypadá trochu jinak :-). Zeď je bohužel sousedů, takže popínat přímo se mi jí nechce, asi tam dám nějakou předstěnu nebo něco. Přísavník mám takový ten s těmi úponkami, není tří (ten máme na baráku a má přísavky), ale pěti a ten má právě takové úponky a hrozně blbě to drží.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 09. dub 2012 14:50 #277794

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Tak posílám aktuální fotečky. vedle těch pryšců jsou ještě zalezlé hosty, takže se mi tam ty růžičky asi už nevejdou, ale dívala jsem se na ty bobkovišně a ty vypadají, že to letos asi nezvládly. Ten záhon s tou vrbou a s tím jalovcem, je teď v modernizaci :-), o něm zase jindy a jinde :-). Jen nevím jestli dát ty třeláže na obě strany kolem každého sloupu, zhruba tak metr na obě strany. Ještě je možnost dát něco za tu pergolu k těm thůjkám, tam měly přijít hosty a péřovník na střídačku, ale nemohu ho sehnat.
DSC_0059.JPG

DSC_0061.JPG

DSC_0064.JPG

DSC_0065.JPG
Poslední úprava: 09. dub 2012 15:39 od amazonka01.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 09. dub 2012 17:31 #277797

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Ještě mě teď napadlo, že by možná bylo docela dobré řešení jako opora pro ty popínavky například takový ten zelený plot jak má ty oka 10x10 nebo 15x15. Dal by se natáhnout zvrchu až dolu a myslím si, že by unesl jak ty přísavníky, tak i třeba i případně ty růžičky ramblery. Pletivo je zelené a rostliny by si s ním rychle poradily a popnuly by jej. Co myslíte? Je to šílený nápad?

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 07:10 #277807

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Popelko, drátěné pletivo bych nedoporučovala. Nikdy nedocílíš toho, aby vůbec nebylo vidět a dle mého "shodí" stavbu jinak moc pěkné pergoly. Rozhodně bych pracovala se dřevem (stejným z jakého je pergola) i shodným barevným nátěrem, jinak vše bude vypadat jako dodatečné "kutilské" úpravy.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 07:19 #277808

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Popelko: já bych dala taky jen jednu treláž, jak píše Honza, vedle vchodu k té užší části.... jinak bych se bála, že to pak bude přeplácaný, překombinovaný.... clematisy bych tam dala montanu rubens, pač ta udělá rychle masu, i když kvete jen jednou na jaře, a pak nějaký opakující, podle toho jaký barvy tam chceš mít a do těch čtverců bych zvrchu zavěsila závěsné květináče a osázela mixem letniček, ty taky odcloní a udělají soukromí...

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 17:10 #277811

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Všem moc děkuji, asi to bude pravda. Nasadím místo přísavníků clematis a nějaký ty ramblery a bude :-). Právě jsem to myslela i proto, že se to asi moc ochotně pnout nebude, takže to určitě něco pro navedení chtít bude. No uvidíme, nějak to vymyslíme :)

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 18:26 #277814

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, já myslím, že ten přísavník není od věci. Během krátké doby popne velkou část konstrukce i na vrchu. Dokud výhon nezdřevnatí, klidně bycho ho první rok ke sloupku přivázala, dtto na vrchních žbrlinkách . V diskusi "videa" je v 5. díle cyklu "Zahrádko moje" jedna pergola noc hezky zarostlá "pětiprstým" přísavníkem (možná v kombinaci s wistárií ).

Nicméně u vchodu do pergolky si to doslova říká o něco kvetoucího :) . Kombinace růže + clematisu by určitě byla efektní, zvlášť, pokud by se povedlo vybrat takovou kombinaci, aby se clematis víceméně vystřídal v kvetení s růží. Např. clematis alpina (kvete teď na jaře, měl by nyní být i v nabídce zahradních center) + některý clematis 3. střihové skupiny ( kvetl by následně po růži). Montanu Rubens tady v jiném vláknu diskutujeme, jako potenciálního potížistu, tu bych asi vynechala.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 18:38 #277816

• Popelka21
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 5
Myslíte si, že by se růže snesla třeba s tím přísavníkem nebo i ten přísavník s tím clematisem? Máme přísavník na baráku jenže to je ten tříprstý a ten má takové ty packy přísavné, ale tenhle je takový ten šlahounový a hrozně špatně se chytá. Tak buď bych ho tam nechala a sesaila dohromady, nebo bych je obětovala a vyndala a dal tam něco hezkého (clematis či růži). Proč je montana Rubens potencionální potížista? :)

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 18:49 #277817

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Popelko, montana - viz diskuse Clematisy.

Přísavník bych zasadila do jiného rohu než růži a clematis (nejlépe dozadu). Přísavník bych využila hlavně k popnutí vrchu pergoly, růži a clematis naopak spíš k "zakrytí" předních sloupků.

Re: Altány, pergoly, loubí a jiné zahradní stavby 10. dub 2012 19:19 #277818

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Popelko,psí víno-loubinec-přísavník pětiprstý,či jaký je teď správný název,ti zahubí vše,na co dosáhne.Měli jsme s ním popnutou slepičárnu,stěnu kompostu a nádrž na vodu.Co týden jsem stříhala náruče metrových šlahounů,vyvážela narvaná kolečka do kontejneru.Plazil se v trávníku,přerostl přístřešek na dřevo a hnal se do třešně.Od minulého podzimu ho likvidujeme a stále nejsme hotovi .Pětiprstý máme na boční stěně domu,udržet ho,aby neucpával okap a nevyvracel palubky v podbití je to samé,lézt jak opice po vysouvacím žebříku a střihat furt.Návrat z dovolené je na mačetu.Nejhorší jsou ty přísavky.Jdou dolů i s nátěrem fasády(4 roky starým).Myslím,že taky půjde k likvidaci.J.je na něj kvůli tomu hodně navztekaný.
To jsou naše zkušenosti :unsure:
Moderátoři: Eva L., Květa