Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Odpočítáváme aneb Jaro je tu za...

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 06. led 2019 18:38 #324408

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
No po letech všelijakých náhradních řešeních, pěstování v nádobách, pidizhoncích a tak, mám letos na zeleninu k dispozici čtverec 9*9 metrů krásné zeminy. Takže co jsem nepěstovala, protože nebylo kde, tak najednou můžu. (V jednom rohu teda už sedí Ferdinand Pichard, protože bez růží by to teda nešlo.) Uvažuju, že opět zkusím vyset chřest - loni mi manžel piplané sazeničky usušil... Ráda bych mangold nebo špenát, protože toho máme velkou spotřebu. Láká mě pórek, ten jsem doma ještě nezkoušela. Fazole keříkové určitě nejaké zkusím. Budu muset vymyslet, kde a jak budou cestičky a nějaký osevní plán, abych to mohla střídat. Chci spíš zeleninu pro přímý konzum a do mrazáku.
Jinak letničky, padly mi do oka ty nové nízké slunečnice a modrá směs všelichy. Taky svazenku pro hmyz a pestrovka by se mi hodila k růžím. :laugh: Já jsem takový sběratel. V diskuzi o šití jsem se dočetla, že nakupování látek a šití jsou dva různé koníčky. V mém případě nakupování a sběr semínek a vlastní setí jsou taky dva koníčky. :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 07. led 2019 21:22 #324433

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Bradhal, jestli můžu radit ... chřest je výhodnější koupit sazenice (určo kolem Blanska či v Brně, třeba na Zelňáku budou), aspoň dvouleté, jinak první trošku sklizeň chřestu z vlastního výsevu tak po 3 letech. Zabere docela prostor a je to velká rostlina (u nás tak 1,20 m). Svazenku mám moc ráda, přesévá se mi na různých místech na zahradě, ale ... je to docela krátkověká rostlina, zaseješ-li zjara, udělá dost velký keřík, který se rád rozvalí a začtkem léta je po parádě, odkvete a zaschne, ideální zasít po hrachu či česneku, po odkvětu zarýt.
DSC01777.jpg
Poslední úprava: 07. led 2019 21:23 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, bradhal

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 07. led 2019 21:36 #324434

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Sazenice jsem viděla jen v zahradnictvích a tam to prodávali jak nějaký poklad - v květináči - kus za 150! Odtud až po Boskovice, čučela jsem jak puk. Zkusím to vyčíhat na Zelňáku, to by mohlo byt fajn, kdyby měli. Chřestovnu bych chtěla, aspoň těch 9 metrů řádek. :)
Svazenku mívám občas v nějakých směskách, seju to kolem plotu zvenku (jsme na kraji) pro motýly a včely a tak. Takže mi na habitu až tak nezáleží. Mají ale nějakou jinou než znám, vyzkouším. :)

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 07. led 2019 22:00 #324436

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Svazenku sejeme koncem léta jako hnojivo a na podzim zarýváme. Někdy mi z jara i bokem vykvete a já se divím, co to je :silly: barva je nádherná :cheer:

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 07. led 2019 22:16 #324437

• babkaela
  • Gold Boarder
Bradhal, trošku jsem googlila a podívej, co jsem našla www.bylinkydodomu.cz/products/sazenice-bileho-chrestu/ , koukni i nalevo do kontaktů
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 07. led 2019 23:02 #324438

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Elo, co mi to děláš, já chřest miluju - ale v rodině jsem sama, zas mám brouka v hlavě :laugh:

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 10. led 2019 21:23 #324481

• babkaela
  • Gold Boarder
Aleno, jsme na tom stejně, u nás chřest také nikdo nejí. Ale třeba černý kořen (lépe vyset než sázet sazenice, vlastně jsem o sázení nikdy ani neslyšela), ten mají rádi všichni.
Bradhal, mangold určitě, pozor, je to obr, já ho ovšem nepěstuji, pro jarní špenátování mám ze samovýsevu po celé zahradě zahradní lebedu (většinou sklidím i několik pytlíků do mražáku) a pro pozdnější až do mrazu seju špenát čtyřboč, ten je taky skvělý.
Poslední úprava: 10. led 2019 21:23 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 11. led 2019 09:14 #324488

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Přidám se k chvále novozéladského špenátu čtyřboč. Nepatrně nasládlý, chutný a hlavně se nemusím nimrat
při sklizni s malými listy, jsou cca 2x větší. Nevyžaduje žádnou péči, stačí pár semen a mám ho plný skleník celou sezonu. Moje nejoblíbenější listová zelenina je kadeřávek - ten vydrží i mrazy a je pak i kudrnatější ( jako když se před zimou schoulí).Mnostranné využití - v létě jako jemná kapusta, do zel. salátů, a do mrazáku ho nadrtím na jemno a přidám do sekané, karbanátků nebo jako posyp do polévky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, babkaela

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 11. led 2019 10:40 #324493

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
.Mangold je môj obľúbenec, stačí zopár (pre našu 5 člennú rodinu) 5 ks a mám až do zimy zeleninu mnohostranné využiteľnú. Stačí mu slnko a sem tam zaliať, listy priebežne otrhávať a dorastú nové. Aj kučeravý kel (kadeŕávek) je výborný a má aj okrasnú hodnotu
Poslední úprava: 11. led 2019 10:44 od Luša. Důvod: Doplnenie
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, babkaela

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 11. led 2019 10:47 #324494

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3706
Taky se přimlouvám za mangold..mám ho ráda a špenát z něj udělaný mi připadá, že má takovou "špenátovější chuť" než ten pravý a řapíky do "číny" mňam :laugh: Letos jsem sehnala semínka mangoldu s tmavě červenými řapíky, už se těším......
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa