Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Odpočítáváme aneb Jaro je tu za...

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 16. led 2019 14:50 #324574

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kalina už taky odpočítává.

DSC06001.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, alenak

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 16. led 2019 14:55 #324576

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Dnes jsem prošla zahradou a objevila vylézající staré tulipány, asi by potřebovaly zaházet :ohmy:, u nás po sněhu ani památky, 6st.C
Poslední úprava: 16. led 2019 14:55 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 16. led 2019 17:48 #324580

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Začínají kvést první sněženky. Je celkem teplo, 6 stupňů, tak třeba chvilku vydrží. :)
DSC_9270.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 17. led 2019 11:45 #324585

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Lucko, sněženy jsou u nás taky před otevřením, J. Ale čemeřicím se letos nějak nechce kvést.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 22. led 2019 17:15 #324606

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Čekám na jaro a tak procházím nabídku semenářských firem. Kterou letničku nebo trvalku letos uděláme značkou "Must have"? Myslím, že mi chybí nějaké vyšší, užší. :)

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 22. led 2019 18:09 #324608

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já chci letos prubnout fialu šedou (ok, dvouletka), penízky, máky..

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 22. led 2019 21:43 #324610

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Šalvěj pomoučená, nevadlec, hledíky, nocenka, okrasný tabák - moc úzké ale nejsou, okrasné máky (nekvetou dlouho), černucha damašská, z dvouletek bych se přimlouvala za chejr vonný - ale také nekvete celé léto.

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 23. led 2019 09:23 #324611

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Nocenky a okrasné tabáky jsou pro mě vyloženě zklamáním. Nocenky jsem zkoušela několik let pěstovat přímo z koupených "mrkví", kvetení nic moc. Taky jsem si nasbírala vlastní semena, celé hromady, ale nějak tuto rostlinu neumím. Tím se mi potvrdilo, že rostliny, co i nezahradníkům rostou zcela bez problému, mi většinou moc nejdou. Okrasný tabák to samé, i přes péči, jakože na rozdíl od jiných vodu dostával, tak výsledek nic moc.
Asi nejhůř dopadla právě ta fiala, nechala jsem dítko, ať si vybere kytičky, že se bude učit pěstovat. No ty jo, neklíčilo to, pak cosi narostlo, ale slabota, dělala jsem co jsem mohla, aby to přežilo, aby teda dítě nebylo úplně zklamané neúspěchem. Podle obalu to měla být letnička, ne dvouletka. No nevím.
Černucha je dobrá, koupila jsem si směsku od Sema, že tím pak posypu volná místa a co se ujme, to se ujme. Hledíky mám ráda, pár let jsem se je zkoušela předpěstovat, moc to nešlo, na záhonu bída. Pak jsem je jeden podzim nevyplela, zima byla mírná, na jaře neskutečně obrazily a kvetly furt. Hromadu semen jsem rozdala sousedkám, sama už je neseju, přesévají se samy.
Ještě když jsem u těch rostlin, co to s nimi neumím. Slézovec tříměsíční (Lavatera trimestris), u babičky nádherné záhony celé roky, u našich stejně. Já je předpěstovávám, vysévám přímo ven, opečovávám a výsledky nic moc. Semena se dají koupit i v Lídlu, moc pěkná kytka, vydrží o ve váze. Akorát já to nějak nemůžu trefit. Letní cypřiš, bytel, který je plevelem všude, roste to každému, tak já zatím ani jednu rostlinu. Mina, popínavka, hrachory popínavky...
Jestli vám taky něco nejde, ráda si o tom přečtu, nebudu mít takovou depku. :)
Následující uživatel poděkoval: Jikra, babkaela

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 23. led 2019 22:33 #324615

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Brahdal, mám velmi podobné zkušenosti, a to jsem "délepamatující" než ty, asi máme stejné pěstební podmínky ... utěšuju se, že to nebude rukama.
Slézovec tříměsíční jsem nezkoušela, s fialou - táta míval krásné, nejdou mi, hledíky, už po několik let jen ze samovýsevu, astry také, nocenku jsem pěstovala několik let velice úspěšně, poslední roky ani náhodou (ale mám koupená semena pro letošek), okrasné tabáky asi před pěti lety byly úžasné, od té doby z výsevu řízeného nic, jen se sem tam objeví nějaký z přesetí a ten opatruji jako oko v hlavě, i kdyby měl růst v mrkvi (mám je moc ráda, navečer úúúúžasně voní). Mina, černooká zuzana, letní cypřiš - vždycky chudinky, hrachory jsem už vzdala. Nádherné byly plnokvěté hledíky - z celého pytlíku sice vzešly 3, ale stály za to.
Snad tak ještě cínie a letní jiřiny, statice limonka - ty jsou držáci (klep, klep). A spoléhám na samovýsev ještě u řimbaby. Držáci jsou měsíčky ze samovýsevu, těch byla plná zahrada od jara do mrazů.
I když po loňském roce mám pocit, že neumím už vůbec nic, řepa červená i krmná snad začala růst (některá teprve od jara klíčit) až začátkem září po prvních deštích, kořenová zelenina velké fiasko, košťáloviny co nestačily zrušit molice dokončili dřepčíci.
Ad nocenky z "mrkví" - tyhle rostliny s kůlovitými kořeny nemají moc rády přeazování, musí být nakontejnerované nebo přesazené ve stádiu prvních pravých listů, jinak dost "zakrní".
Poslední úprava: 25. led 2019 21:51 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Odpočítáváme aneb Jaro je tu za... 11. úno 2019 10:50 #324704

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Sníh rychle roztál, jsou jen zbytky. Sněženky Elwesovy a talovínky kvetou, mělnické sněženy ještě spí, J.
DSCN84711.jpg

DSCN84721.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, babkaela, alcearosa, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa