Bradhal, černý kořen pěstujeme dlouho předlouho, chutná trochu jako kedluben (zasyrova), vařený skoro jako chřest ... nooooo, někde jsem četla, že chutná jako pastinák - to tedy ani náhoudou, přiblížení chuti je ovšem velmi subjektivní. Máme ho moc rádi, polévka s přídavkem trochy ostatní kořenové zeleniny je super, dá se přihodit k masu, uvařit z něj omáčka jako např. z fazolových lusků, nebo jen tak na cibulku opražit a na to vajíčko, prý je velmi zdravý. Špatně se skladuje, sesychá, nechávám na záhonu přes zimu, stejně jako pastinák - zjara se ale musí sklidit, než začne vybíhat do květu, potom už je kořen dřevnatý.
Pastinák máme taky rádi, trochu nasládlejší chuť než u petržele, je voňavější. Opět všestranné použití, super jsou smažené pastiňákové placičky. U nás patří do vánočního bramborového salátu a rybí polévky spolu s mrkví, petrželí a celerem.
Ale ... obojí se docela špatně vyrývá, má dlouhý kořen.