Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže

Re: Kavárna u Krásné růže 05. pro 2012 12:22 #285604

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
Kirsten napsala:
""""Jenže tyhle Vánoce poprvé nedostaneme maminčino speciální lahodné cukroví :( a objednávat letos taky nechci, nejvyšší čas změnit přístup a naučit se vlastní majstrštyky."""

Kirsten, to je smutne. V techto okamzicich si clovek uvedomi, jak byli pro nej ostatni vlastne duleziti a jak nam kazdy den chybi. Ja sam tedy nepecu, stojim na opacnem konci vyrobniho procesu, ale mam hrozne rad tohle cukrovi. Pojidal ho rad i nas taticek:)

www.apetitonline.cz/recepty/6939-masarykovo-cukrovi.html

Da se to delat i z liskacu.
Poslední úprava: 05. pro 2012 12:23 od Padretti.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 05. pro 2012 13:00 #285605

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Děkuji, Luke. Naštěstí na to nejsem sama, rodina drží při sobě a ty smutné chvíle jsme prožili paradoxně(?) krásně. Máma/babička je nenahraditelná, ale štafetní kolík jsme přebrali a jedeme dál, nic jiného nezbývá. Jen už nemůžu říkat, tohle nepeču, tohle nevařím, to dělá nejlépe babička.

Recept vypadá pěkně, děkuji. Tatíček neměl špatný vkus, i prezidentská bábovka, kterou prý měl rád, je moc dobrá.

Odkaz na spoustu lákavých receptů jsem dostala i od Kaji, teď už jen ty šikovné ruce. :)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 05. pro 2012 14:17 #285606

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
U nás jsou absolutní klasika maminčiny vanilkové rohlíčky. Již druhé Vánoce si je také musím péci sama, respektive peču je (spolu s dalším cukrovím) pro tři rodiny, takže jak píše Kirsten, štafetový kolík předán...

Začnu už pomalu o tomto víkendu. A přiznám se, že se těším.
Poslední úprava: 05. pro 2012 18:21 od helena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 05. pro 2012 14:51 #285607

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Já ho z těch lískáčů dělám(dělávala jsem :( ).Před pár lety bylo v nějakém časopise.Jen ty oříšky nejdřív nasucho opražím na teflonce-hezky z nich odpraská ta hnědá slupka-vymnu v utěrce.Pak je namočím i víc než na 2 hod.Nekrájím,nechávám vcelku.Tou vodou hezky změknou,jde to pak dobře krájet z válečku.A jestli je zájem o vanil.rohlíčky tety Katuš:
15 dkg hlad.mouky
2 dkg mouč.cukru
10 dkg másla
5dkg nastrouh.oříšků
1 žloutek
mouč.+vanil.cukr na obalení
sakryš,jak mě to štve,že u nás nic vonět nebude :angry:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, jana H, Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 05. pro 2012 20:41 #285610

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Zalíbilo se mi Lukovo oblíbené cukroví. Uf, posedlo mě to a už je hotové. Je opravdu dobré. Akorát na ně vyšly červené ořechy schované v mrazáku.

Receptů na vanilkové rohlíčky je hodně, přidám ten maminčin:
360 g hladké mouky
250 g másla
100 g moučkového cukru
100 g nastrouhaných lískových oříšků
Obalování klasicky v moučkovém a vanilkovém cukru.

A z pilnosti přidám recept z mandlí (ten tak preferován není :)):
250 g másla
170 g strouhaných mandlí
130 g moučkového cukru
340 g hladké mouky
citronová kůra
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, mišpule, Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 06. pro 2012 00:52 #285611

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Chci tady špitnout, že pečení cukroví nikdy nepatřilo k mým oblíbeným činnostem.
Masarykovo cukroví dělávám též - stejně jako Mišpule ( lískáče v celku ), nedávám do něj x receptu v odkazu od Luka kakao.

rohlíčky z mandlí - jj, dělala jsem je asi 2x. Proti vanilkovým se rozplizávaly na plechu, nedržely ušůlaný tvar. Možná jsem ale nepoužívala máslo ( si už nepamatuju ).
Na sladké moc nejsem, přidám ale své oblíbené.Příprava je ale dlouhodobá :lol: , rozdělená na tři etapy.

Začínám ho připravovat již v létě.. odpeckováním a usušením višní.
Následuje vložení višní do rumu, víc, ptž. je chodím uzobávat.

Višně v čokoládě - původní recept
* 100 g hořké čokolády
* 20 g tuku iva
* 100 g višní v rumu
* 2 žloutky
* 100 g ořechů
* 1 lžíce rumu z višní
* čokoládová rýže na obalení

Čokoládu rozpustíme i s tukem ve vodní lázni. Necháme vychladnout, přidáme vypeckované a nakrájené višně v rumu, žloutky, nastrouhané ořechy a rum. Vše promícháme a necháme vychladnout. Tvoříme kuličky, které obalujeme v čoko. rýži a necháme v lednici ztuhnout.

Recept jsem si trochu poupravila ( ptž. škoda rumu, že ) - namelu piškoty ( od oka, bajvoko 100 g ), vleju do nich rum z višní, necám vsáknout.
Původní hmotu tím naředím. Když nemám čoko rýži, obaluju buď v rozemletých piškotech nebo ořechách.
---
Letos poprvé nebudu péct vůbec. Hurá !
Synátor se rozešel se svou přítelkyní ( celá rodina si oddechla :laugh: , nejkrásnější dárek ), která byla na sladké ujetá.
Ptala jsem mužských, jestli po cukroví touží, shodně muž i syn vystrouhali ksichtík jako že ne.
Tak jen doufám, že jim to vydrží a že si třiadvacátého nevzpomenou jako že bych mohla začít.. :woohoo:

Kromě opakujícího se blázince s pracovními povinnostmi ( každoročně musíme těsně před svátky dodělat nějakou zakázku tak, aby ještě prošla bankou ) nás dnes oblažil ještě FÚ.
Jdeme na kontrolu. :unsure: :kiss: ( se Mišpul ptala, co děláme, jestli gruntujeme, pečeme... tak u nás ne - hrabu se v papírech )

P.S.: furt nic
Poslední úprava: 06. pro 2012 00:55 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 06. pro 2012 06:48 #285612

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
No, já tedy peču od doby odstěhování se od rodičů, což je v mých cca 21 letech a hned napoprvé jsem napekla pro všechny. A taky naposledy :laugh: .
JInak peču snad pokaždé jiné recepty, ale něco je stálice jako tento: www.apetitonline.cz/recepty/826-husarske-kolacky.html jen do těsta přidávám přeci jen trochu moučkového cukru, pak je to fakt dobré.
Letos to nebudu přehánět, jako každý rok :unsure: . Stejně to jím skoro sama a pak to skončí v mrazáku.
Jen mě napadla škodolibá otázka pro Květu: jaká nevěsta asi bude ta příští,co? Abys na tuhle ještě ráda nevzpomínala ;) .

Edit: ty višně v rumu - protože je nemám a už vůbec naložené. Šlo by je dodatečně naložit usušené do rumu ještě teď?
Poslední úprava: 06. pro 2012 10:31 od Miška. Důvod: vložení otázky
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kirsten

Re: Kavárna u Krásné růže 06. pro 2012 08:27 #285617

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Děkuji moc za recepty i tak vůbec.... Má rodina, obzvláště mužská část, cukroví miluje. Určitě budu muset vyzkoušet své (ne)dovednosti na vanilkových rohlíčcích a manžel fňukl, že bez lineckého to taky nebude ono. Rodinný recept jsou vánoční princesky, ale jiné než se popisují v receptech na netu, medové těsto se připravuje v páře, mamka mne k mé velké radosti z kuchyně vždy vyhazovala, takže vůbec netuším, jak se to celé odehrávalo, ale výsledek byl vynikající. Určitě se vrhnu i do těch masaryček a podle toho jak to půjde i do ostatních odkazů. Těším se i bojím zároveň, držte mi palce! :)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 06. pro 2012 08:35 #285619

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Mňam, tady to voní!!! Kupodivu vanilkově a ne růžově.. ;)
Peču, už méně, zbyli jsme doma dva, ale ráda a dalších příchozích jedlíků se u nás v domácnosti vždycky najde spousta.
Višně mám naložené, kuličky určitě vyzkouším, už se těším. A recept na naše Top dodám večer.
Zatím jsem tedy jen nalouskala něco ořechů, ale o víkendu něco spáchám...Jestli se tedy Lottumák nepochlapí a nepošle ten balík...:blink:
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 06. pro 2012 10:34 #285621

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Když tady tak vzdycháte nad pozdní dodávkou růží z Lottumu: je ten systém odesílání aslespoň trochu upravený podle datumu došlých objednávek? Já že kdybych se na jaře (nebo kdy si je začínáte objednávat) rozhoupala, abych pak tady příští prosinec taky netrpělivě nečekala na zásilku.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa