Chci tady špitnout, že pečení cukroví nikdy nepatřilo k mým oblíbeným činnostem.
Masarykovo cukroví dělávám též - stejně jako Mišpule ( lískáče v celku ), nedávám do něj x receptu v odkazu od Luka kakao.
rohlíčky z mandlí - jj, dělala jsem je asi 2x. Proti vanilkovým se rozplizávaly na plechu, nedržely ušůlaný tvar. Možná jsem ale nepoužívala máslo ( si už nepamatuju ).
Na sladké moc nejsem, přidám ale své oblíbené.Příprava je ale dlouhodobá

, rozdělená na tři etapy.
Začínám ho připravovat již v létě.. odpeckováním a usušením višní.
Následuje vložení višní do rumu, víc, ptž. je chodím uzobávat.
Višně v čokoládě - původní recept
* 100 g hořké čokolády
* 20 g tuku iva
* 100 g višní v rumu
* 2 žloutky
* 100 g ořechů
* 1 lžíce rumu z višní
* čokoládová rýže na obalení
Čokoládu rozpustíme i s tukem ve vodní lázni. Necháme vychladnout, přidáme vypeckované a nakrájené višně v rumu, žloutky, nastrouhané ořechy a rum. Vše promícháme a necháme vychladnout. Tvoříme kuličky, které obalujeme v čoko. rýži a necháme v lednici ztuhnout.
Recept jsem si trochu poupravila ( ptž. škoda rumu, že ) - namelu piškoty ( od oka, bajvoko 100 g ), vleju do nich rum z višní, necám vsáknout.
Původní hmotu tím naředím. Když nemám čoko rýži, obaluju buď v rozemletých piškotech nebo ořechách.
---
Letos poprvé nebudu péct vůbec. Hurá !
Synátor se rozešel se svou přítelkyní ( celá rodina si oddechla

, nejkrásnější dárek ), která byla na sladké ujetá.
Ptala jsem mužských, jestli po cukroví touží, shodně muž i syn vystrouhali ksichtík jako že ne.
Tak jen doufám, že jim to vydrží a že si třiadvacátého nevzpomenou jako že bych mohla začít..
Kromě opakujícího se blázince s pracovními povinnostmi ( každoročně musíme těsně před svátky dodělat nějakou zakázku tak, aby ještě prošla bankou ) nás dnes oblažil ještě FÚ.
Jdeme na kontrolu.

( se Mišpul ptala, co děláme, jestli gruntujeme, pečeme... tak u nás ne - hrabu se v papírech )
P.S.: furt nic