Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 18. úno 2022 22:12 #328961

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Kiko, nádherný květ a krásná barva. Pravda je, že u té mojí dendrobium jsou dva stvoly uříznuté. Divila jsem se proč, tak dost možná proto, aby nový kvetl a staré dorostou? No, uvidíme.
Poslední úprava: 20. úno 2022 08:57 od Ajka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Kavárna u Krásné růže II 19. úno 2022 20:03 #328962

• Ajka
  • Platinum Boarder
V pátek jsem málem přišla k úrazu. Silný poryv větru nabral sousedovic pergolu, vynesl jí do výšky a nasměroval jí přímo proti mně, nevěděla jsem kam uskočit. A to u nás vítr téměř nefučí, tentokrát byl silný.

DSC08677.jpg

DSC08682.jpg
Poslední úprava: 20. úno 2022 09:01 od Ajka.

Kavárna u Krásné růže II 19. úno 2022 20:04 #328963

• Ajka
  • Platinum Boarder
V pátek jsem málem přišla k úrazu. Silný poryv větru nabral sousedovic pergolu, vynesl jí do výšky a nasměroval jí přímo proti mně, nevěděla jsem kam uskočit. A to u nás vítr téměř nefučí, tentokrát byl silný.

DSC08684.jpg

DSC08678.jpg
Poslední úprava: 20. úno 2022 08:58 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

Kavárna u Krásné růže II 19. úno 2022 21:03 #328964

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Ajko, hlavně že se nic nestalo, pergola se spraví, když nejde o život....
Já mám díky poryvu větru shozen "vysílač" :laugh: - to říkám opoře pro plamének SSLove. Stříhám ho brzy z jara, tak je ostříhán, byla opěra 1/2 m v zemi....mohlo to dopadnou hůř....
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka

Kavárna u Krásné růže II 20. úno 2022 06:44 #328965

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Narazila jsem na internetu na zajímavý článek. Nevím, co si o něm mám myslet. Nebudu komentovat, posuďte sami:

Rostliny vydávají "Ultrazvukové pískání", když jsou ve stresu nebo v ohrožení

Vědci z Tel Avivské univerzity v Izraeli zjistili, že rostliny vydávají „ultrazvukové ječení“, když jsou poškozeny nebo stresovány suchem. To bylo zjištěno po umístění mikrofonů do blízkosti rostlin rajčat a tabáku, což výzkumníkům umožnilo detekovat zřetelné zvuky vycházející z rostlin. Zvuky jsou příliš vysoké na to, aby je lidé slyšeli, ale jiné rostliny a některá zvířata je mohou vnímat. Jak vědci poznamenávají, zvuky spadají do rozsahu 20 až 100 kilohertzů, což je rozsah, který některé organismy dokážou detekovat až na vzdálenost několik metrů. Rostliny reagují na stres různými způsoby. Mohou vydávat páchnoucí chemické sloučeniny nebo měnit svou barvu a tvar v reakci na sucho nebo kousnutí od škůdců. Zdá se, že zvířata tyto stresové signály rozpoznají a dokonce i jiné rostliny zjišťují pachy přenášené vzduchem, které se linou od jejich sužovaných sousedů. Předchozí výzkumy naznačují, že rostliny také reagují na zvuky, ale není jasné, zda mohou také vydávat detekovatelné zvuky.

Výzkumníci vyslovili domněnku, že můry a další hmyz mohou poslouchat zvuky vydávané stresovanými rostlinami, aby posoudili jejich stav předtím, než na jejich listy nakladou vajíčka. Vědci také předpokládali, že lidé se správnými nástroji v ruce mohou být schopni tyto botanické stresové signály také slyšet. "Naše výsledky naznačují, že zvířata, lidé a možná i jiné rostliny by mohli využít zvuky vydávané rostlinou k získání informací o stavu rostliny," napsali autoři. Nebylo jasné, zda všechny stresované rostliny pískají, protože výzkumníci do pokusu nezahrnuli rostliny vystavené jiným stresorům, jako jsou nemoci, nadbytek soli a nepříznivé teploty. Autoři však zaznamenali podobné zvuky u jiných rostlin, vystavených řezu nebo suchu, jako jsou ostnaté kaktusy nebo kopřiva. (Zdroj: tinyurl.com/6p39xmp6)
Následující uživatel poděkoval: quendery, Kika, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 20. úno 2022 10:14 #328966

• Ajka
  • Platinum Boarder
No, Evi, zajímavý článek. Pokud se nad tím zamyslím, ano je to možné. Rostlina je živý organismus, dýchá, přijímá potravu, rozmnožuje se, roste. Jsem, ale ráda, že neslyším jak píská, když jí svojí nepozorností neposkytnu vše co potřebuje... :)

Kavárna u Krásné růže II 20. úno 2022 11:58 #328967

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ajko, no teda! To musel být vichr, ještě že se ti nic nestalo.

Evi, zajímavý článek. Něco na tom může být, ještě pořád tolika věcem nerozumíme...

Kavárna u Krásné růže II 20. úno 2022 14:04 #328968

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Ajko, dobře, že se ti nic nestalo. U nás teď bylo pár větrných dní....no vítr to nebyl, prostě vichřice... chaloupka často bez proudu.....v lese je strašně popadaných stromů a na zahradě mi to rozlámalo železný oblouk / byl z 2cm jeklů/,takže jsem musela růže i plaménky ostřihat, abych to vůbec mohla uklidit a houpačku, ta sice byla uvázaná u stromu, takže neulítla, ale je na cáry. Jo příroda nám prostě ukazuje, že na ní nemáme........ :whistle:
Článek je zajímavý, věřím, že na tom něco bude, prostě ještě všechno neznáme.....
Poslední úprava: 20. úno 2022 14:06 od quendery.

Kavárna u Krásné růže II 20. úno 2022 14:24 #328969

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Taky si myslím, že zajímavý článek. Spousta věcí je nevyřešena a stále se hledá, bude hledat a zkouší, bude zkoušet, :) příroda je mocná čarodějka....

Kavárna u Krásné růže II 21. úno 2022 09:07 #328974

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Děvčata, zažily jste si s tou vichřicí hodně nepříjemné chvíle. Byly to asi nervy. U nás v Liberci také vydatně foukalo, ale naštěstí bez následků. Myslím si, že nás chrání okolní hory a že vítr nemá ten "správný" rozjezd.

Ještě malé doplnění k tomu ultrazvukovému ječení rostlin. Kdysi před lety jsem odebírala časopis Vesmír, ve kterém byl publikován článek na podobné téma. Bohužel se už nepamatuji na podrobnosti, takže jen stručně a zjednodušeně. Bylo to o experimentu, který měl dokázat reakci rostlin na jejich poškozování člověkem. Podstatou pokusu bylo ublížení rostlině (v tomto případě monsteře) např. popálením listu hořící cigaretou. Druhý den, když "mučitel" vešel znovu do místnosti s rostlinou, byla detektorem zjištěna silná negativní reakce rostliny na jaho přítomnost. Jakého druhu byla reakce to už nevím, možná se jednalo o nějaký výrazný energetický puls, který vychýlil ručičku na detektoru do krajní polohy. Možná, že monstera i pištěla. Chuděra.
A tak mě občas napadne třeba při stříhání růží, jestli jim tím ubližuji. Obávám se, že asi jo. Docela nepříjemná představa, že mě milované růžičky nenávidí. A ultrazvukové nadávky na mou adresu raději neřeším. :dry: Hlavně si to nesmím moc připouštět, nebo skončím u Chocholouška.
Poslední úprava: 21. úno 2022 09:12 od Eva L..
Moderátoři: Eva L., Květa