Milý Láďo, především ti přeji hodně zdravíčka, ať se ti daří po všech stránkách.
K problematice růží - s pozorováním Káji, Alenky, Quendery a asi i dalších se plně shoduji. S postřiky jsem skončila už před několika lety, neměly žádoucí účinky. Po letošní zimě jsem se doslova lekla masivně rozšířené korové spály (červené fleky), kterou jsem se dříve snažila zlikvidovat Kuprikolem. Nepomohlo. Postupně se zbavuji těch nejhorších případů a dokonce mě letos napadla hříšná myšlenka, že se na růže v blízké budoucnosti vykašlu úplně. Motivuje mě i názor (zatím nesmělý

) rodiny, že by bylo v této podivné době (jemně řečeno) užitečnější pěstovat brambory a zeleninu. Rozhodně se nechystám letos kupovat nové růže. Máme s Květou podezření, že si už infikované kupujeme ze školek. Nechci tím prodejce podezřívat z nesolidnosti, kdoví jak to skutečně je. Ale červík pochybností vrtá ...
Stárnutí růží mi leží v hlavě už delší dobu. Někteří "odborníci" tvrdí, že se dožívají i 3O let. Tak to považuji za utopii. Při každoročním jarním řezu vidím, jak báze rychle dřevnatí spolu s odumírajícími výhony.
Možná se to týká jen moderních růží očkovaných na podnož a třeba staré růže jsou životnější. Nevím, nemám srovnání.
Nemáme s Květou žádnou speciální metodu hnojení. Alespoň o ní nevím. Při sázení nové růže přidávám kyblík kompostu, na dno díry nasypu hrst rohoviny a nově používám mykorhizu. V nasledujících letech přihnojím vždy na jaře univerzálním granulovaným hnojivem. A to je všechno.
Černou textilku jsem nikdy nepoužila a Květa ji odstranila s tím, že půda pod ní hnije. O kůře se píše, že mívá neblahý vliv na růst rostlin. Nevím, raději to nezkouším a mulčuji např. posekanou trávou k těm nejžíznivějším rostlinám, třeba k borůvkám.
Snad jsem na nic nezapomněla a přeji ti, aby tě růže neobtěžovaly problémy a byly zdrojem jen samé radosti.