Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 26. kvě 2022 20:50 #329127

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Ajko, to máš takhle nebojácné návštěvy? Paráda. :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Kavárna u Krásné růže II 27. kvě 2022 09:10 #329130

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Milý Láďo, především ti přeji hodně zdravíčka, ať se ti daří po všech stránkách. :)

K problematice růží - s pozorováním Káji, Alenky, Quendery a asi i dalších se plně shoduji. S postřiky jsem skončila už před několika lety, neměly žádoucí účinky. Po letošní zimě jsem se doslova lekla masivně rozšířené korové spály (červené fleky), kterou jsem se dříve snažila zlikvidovat Kuprikolem. Nepomohlo. Postupně se zbavuji těch nejhorších případů a dokonce mě letos napadla hříšná myšlenka, že se na růže v blízké budoucnosti vykašlu úplně. Motivuje mě i názor (zatím nesmělý :cheer: ) rodiny, že by bylo v této podivné době (jemně řečeno) užitečnější pěstovat brambory a zeleninu. Rozhodně se nechystám letos kupovat nové růže. Máme s Květou podezření, že si už infikované kupujeme ze školek. Nechci tím prodejce podezřívat z nesolidnosti, kdoví jak to skutečně je. Ale červík pochybností vrtá ...
Stárnutí růží mi leží v hlavě už delší dobu. Někteří "odborníci" tvrdí, že se dožívají i 3O let. Tak to považuji za utopii. Při každoročním jarním řezu vidím, jak báze rychle dřevnatí spolu s odumírajícími výhony.
Možná se to týká jen moderních růží očkovaných na podnož a třeba staré růže jsou životnější. Nevím, nemám srovnání.
Nemáme s Květou žádnou speciální metodu hnojení. Alespoň o ní nevím. Při sázení nové růže přidávám kyblík kompostu, na dno díry nasypu hrst rohoviny a nově používám mykorhizu. V nasledujících letech přihnojím vždy na jaře univerzálním granulovaným hnojivem. A to je všechno.
Černou textilku jsem nikdy nepoužila a Květa ji odstranila s tím, že půda pod ní hnije. O kůře se píše, že mívá neblahý vliv na růst rostlin. Nevím, raději to nezkouším a mulčuji např. posekanou trávou k těm nejžíznivějším rostlinám, třeba k borůvkám.

Snad jsem na nic nezapomněla a přeji ti, aby tě růže neobtěžovaly problémy a byly zdrojem jen samé radosti. :)
Poslední úprava: 27. kvě 2022 09:23 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 27. kvě 2022 11:19 #329131

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Evo máš pravdu - ve všem . stříkání už taky vynechávám - chybí mi ruce, držím berle. a fakt už pozoruji stárnutí růží . ačkoliv skrvrnitost se mi letost moc nevyskytuje. marné - stárneme my i ty růže. však už je to let , co jsme s nimi začínaly. letos spíše sem tam nějaké suché větve. překvapila mně Nevada. ta je dost proschlá - a jaká byla loni nádherná .
další věc je , že dcery z neznalosti ledaco omlely až moc - nebo zase vůbec. už se ani nečílím - nemá to cenu . momentálně ne růži , ale vistárii , co nádherně kvetla dcera vzala tak , že se kolemjdoucí ptají , co se ji stalo :whistle: .

DSCN0105_2022-05-27.jpg

DSCN0076.jpg

před 14 dny-- ;)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 27. kvě 2022 14:07 #329132

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak jsem byla na zahradě na inspekci ..jsem překvapená - kupodivu růže celkem zdravé až na sem tam suchá větev .na dvou listech začínala rez .krásně nakvétá Chippendale a je to opět keřisko .
zahrada vypadá šťavnatě - ovšem jak dlouho, než budou vedra .

DSCN0107.jpg

DSCN0111.jpg

DSCN0108.jpg

DSCN0109.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Kika, Láďa, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 28. kvě 2022 18:29 #329134

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Děkuji vám. Můj pesimistický příspěvek byl ovlivněn i tím, že největší problémy mají nejhezčí druhy růží a pak, mám už těch keřů moc. Chtěl jsem další a další novinky podle fotografií a popisu a mnohé mne pak zklamaly. Už jsem to nezvládal. Byla to opravdu droga. Obdivuji Káju s jejím optimismem a energií.
Konečně u nás pršelo. Mohl jsem růže pohnojit a znovu ostříhat. Měly mnoho nových slepých výhonů a na starém dřevě se objevily další fleky. Vyryl jsem první flekaté nerosty. Eva má pravdu s podezřením, že některé růže jsou nemocné už ve školkách. Již dříve jsem chtěl koupit růži Gartenfreund. Obě kompletní dodávky do zahradnictví Modřice a Šebrov poslal Kordes flekaté. Skvrny byly hustě na všech výhonech. Museli to tam vidět. A loňské růže od Rosaplantu - dvě se ujaly a další dvě uschly přes moji péči. Evo, nemůže dojít na ty brambory, byla by to velká škoda přijít o tak krásné rozárium.
Ale vloni mně udělala radost nová růže Anuschka. Bujný růst, zdravá, krásná, hodně kvetla, dešti odolná. Spolu se stálicemi Ghita, Riberhus, Lady of Shalot a Westerland to byla paráda.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 28. kvě 2022 23:33 #329136

• alenak
  • Platinum Boarder
Mám z pozorování, že je lepší koupit růže na podzim prostokořené. Zdá se mi, že v kontejneru to není ono.
Ládˇo, taky jsem viděla Kordes v kontejneru ne moc pěkné a divila se. Nj. ale ty touhy se někdy nedají ovládnout. :laugh: a kupuje se .... ;)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Ajka

Kavárna u Krásné růže II 30. kvě 2022 20:23 #329145

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Ano Alenko, jsou nebojácní, společenští a přilétnou i 5x, když jsme na zahradě celý den. Lezou za námi, lezou v záhonech a odpočívají s námi pod pergolou. A taky loudí něco na zub. Je s nimi legrace.

DSC08910.jpg

DSC08926.jpg

DSC08907.jpg

DSC08819.jpg

DSC08827.jpg
Poslední úprava: 30. kvě 2022 20:32 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Láďa, alenak

Kavárna u Krásné růže II 21. čen 2022 22:09 #329204

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Naše kachna, kterou jsme si pojmenovali Amálka, se usídlila u nás na zahradě pod třešní a snesla první vejce.

DSC09032.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, alenak

Kavárna u Krásné růže II 21. čen 2022 22:14 #329205

• alenak
  • Platinum Boarder
Ajko, to bude parádní sledovačka. :)
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Kavárna u Krásné růže II 08. čec 2022 11:02 #329246

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj všem, mám dotaz na ty vás, kdo máte u sebe zasazenou pnoucí růži Crépuscule. Vybíráme pnoucí růží do sousedství a tahle by se nám líbila, ale nevím, jak se jí daří u nás, tajně doufám, že dobře. Jak je na tom u nás se zimami, chorobami a tak..? Díky.
Moderátoři: Eva L., Květa