Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 21. úno 2022 11:39 #328975

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evi, dík za připomenutí......kdysi jsem ten článek taky četla a vůbec jsem si teď nemohla upamatovat, kde to bylo. Jen si pamatuji na toho člověka s cigaretou...... :cheer: Jinak u růžiček bych to brala asi tak jako když jdeme ke kadeřnici. Myslím, že se jim to střihání nejspíš líbí, že jsou zase fešandy a můžou to na jaře rozjet :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Kavárna u Krásné růže II 21. úno 2022 16:00 #328976

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Věrko, dík za útěchu. :laugh: Jasně, že se nemá nic přehánět. Zbytečně neubližovat a nepodléhat extrémům.

Kavárna u Krásné růže II 24. úno 2022 07:25 #328979

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Tak už konečně vykvetla nově zakoupená Amarylka, obrovské zklamání. Místo červené mám zase bílou. :woohoo:
DSC08707.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

Kavárna u Krásné růže II 24. úno 2022 22:14 #328980

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Ajko, ale ten bílý je překrásný :)
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Kavárna u Krásné růže II 25. úno 2022 07:43 #328981

• Ajka
  • Platinum Boarder
Alenko, hezký je, ale já už jich 5 mám. No, nedá se nic dělat. A to jsem si ještě spolu s tímto jeden bílý koupila.
A že by udělali u bílého záměnu, to taky nevypadá.
DSC08723.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

Kavárna u Krásné růže II 24. kvě 2022 20:17 #329120

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Zdravím vás po delší době. Nemoc, operace. Tečka!
Dovolte mně trochu nostalgicko-pesimistický příspěvek. Odpoledne jsem seděl na zahradě a říkal si, že růže teď dají nějak moc práce a nezbývá čas na relaxaci, užít si krásu květů a zeleně. A síly ubývají.
Při řezu - flekaté výhony. Skvrny černé, fialové, červené, malé i velké. Řez až k zemi. A šlechtitelé mlčí. Navíc vloni v sezoně bez viditelné příčiny uschly části keřů i celé růže - Francis Blaise, Freulein Maria, Kafe faset a co mne mrzí nejvíc i Gabriel Oak. Toto se mně nikdy nestávalo. Dál klasika - postřiky, zalévání /strašné sucho/, okopávání. Pak nekonečný boj s plevelem mezi keři /od února bílé kvítky s tenkými kořínky, teď m.j. ty žlutě kvetoucí čtyřlístky s vystřelovacími semeny/. Sotva skončím, můžu začít znovu. Jak to dělají třeba Pelcovi, že mají čisté záhony? Uvažuji, že růže už hodně zredukuji. Co odejde nedosazovat, nové nekupovat, nejvíc postižené vykopat. Dobře sesazené záhony trvalek s kůrou mezi nimi udělají parádu. Sousedka šla ještě dál - černá textílie, soliterní výsadba travin, levandule, purpurové echinacea a sporýš argentinský. Na textilce mramorová drť a výsledek - z mého pohledu vynikající. Jen nemůžu pochopit jak pěkně kvetou ty desetiletí staré keře na téměř metrovém starém dřevě, celkem bez údržby, u domků nebo paneláků.
Četl jsem zde, že Eva a Květa mají propracovaný systém hnojení růží. Mohl bych o něj poprosit? Díky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 24. kvě 2022 20:37 #329121

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no ahoj Láďo - jsem moc ráda, že ses ozval . :)
snad se ti holky ozvou . jinak jsem třeba já černou folii úplně zlikvidovala.plevel už rostl i na ní a růže pod ní trpěly. taky mám letos pár růží s uschlými větvemi . ale u mně je to taky proto , že marodím . nemůžu chodit - obě kolena v háji a jsem po operaci srdce. chlopeń . no co už naděláme. tak se snaž šetřit a užívat aspoň to , co ještě na zahradě máš.

DSCN0094.jpg

prozatím začíná Nevada.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže II 24. kvě 2022 21:49 #329122

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Ahoj Láďo, zdravím a je moc dobře, že jsi se ozval.

Moje zkušenosti "z pravěku" s textilkou nebyly dobré. Byla časem odstraněna a zem pod ní zničená, plevel stejně rostl.
Trvalkové záhony jsou fajn, ale bez růžičky to není ono, nejlíp polyantky. Problémy s růžemi nastávají s prošlechtěností. Některá růže chce hodně slunce, snese více sucha, některá potřebuje k prosperitě zase vodu, špatné opakování apod. Šlechtitelé bohužel tyto info moc nedávají, tnj. univerzálně, tj. podle mě špatně, my růžaři pak zkoušíme a klejeme. V honbě za ziskem a větším prodejem ty infa moc nejsou. Stejně se jim to vrátí jako bumerang.
Každé jaro kleju taky, že omezím, podrápaná, pak zas to přejde. Je pravda, že mi růže nepřibývají, pouze roky :cheer: .
Určitě to dobře vymyslíš. Ať slouží zdravíčko i zahrádka s růžemi :)

Letošní první kvetení - Rozmarin, stromková. Je ve velkém květníku, přes zimu ve skleníku no a rudlíkem ji vyvážím, co bych pro ni neudělala. Kdysi mi odešla. Dárek od dobré duše. :)

DSC03267.jpg

PS: jsem si vzpomněla, na kamínky taky plevel dělá nálety, kdo má, většinou stříká - tak si vyber...
Poslední úprava: 24. kvě 2022 22:12 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Ajka

Kavárna u Krásné růže II 24. kvě 2022 23:12 #329123

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Ahoj Láďo, taky zdravím. S těmi růžemi máš pravdu, už delší dobu tohle pozoruji a tak prostě každý rok nějakou odešlu dál nebo jsou odejity úplně. Protože nepoužívám chemii ani vlastně ničím nestříkám, tak si prostě nechávám už jen ty, které jsou otužilky. A tak jsem až na několik zredukovala Austinky, kordesky, tantauovky a další od renomovaných firem. :lol: U mě navíc tyhle růže strašně rychle stárnou....... nejspíš je to suchem, mrazy, kamením, těmi našimi lesy. Na které růže ale nedám dopustit, tak to jsou růže od p. Györyho / už jich mám skoro 60/.......holky se budou asi smát, že mu tady zase dělám reklamu :unsure: Ale jsou to fakt bezproblémové, odolné, životné holky. Je pravda, že to nejsou ti výstavní naducánci, ale udělají spoustu parády i tak....... :cheer: Prostě jsem za ta léta "vyměnila sortiment" :laugh: A taky jak tu píše Kája, léta přibývají, "těleso" už není to co dřív, takže si to člověk snaží ulehčit. Mám růže pouze v zapojených záhonech. Nikdy jsem ani kůru ani textilku neměla. Na záhonech mám sem tam rozlezlou vrbinu penízkovou, ta trochu zabere místo jinému plevelu, ale když se potom všechno rozroste, tak to ostatní moc šance nemá...ne že by nerostlo vůbec nic :-) Zatím u mě nic moc nekvete, jen Stanwellka, Rosa harrisonii a rugosa Agnes. Ale chystají se, chystají......

DSC09329.jpg

DSC09319.jpg

DSC09326_2022-05-24.jpg
Poslední úprava: 24. kvě 2022 23:13 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Ajka

Kavárna u Krásné růže II 26. kvě 2022 18:53 #329126

• Ajka
  • Platinum Boarder
Kájo a Láďo, přeji vám hodně zdraví a radosti ze zahrádky. A totéž přeji i všem ostatním. Vážím si všech, kteří se zde pochlubí svými úspěchy, ale i nezdary. Jsem moc ráda, že si tu můžeme předávat naše zkušenosti a rady. No, a stárneme všichni a spolu se nám stárne jistě lépe. :)
DSC08935.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, papla, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa