Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 21:43 #320866

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Sepsala jsem elaborát na kýblové hospodářství, neuložila si to (což většinou dělám) a je to fuč. Takže už jen krátce.

U trvalek a ostatních rostlin na zahradě praktikuju už pár let právě kvůli té nejistotě, kde bude neplánovaně nasypaný další stavební materiál, kudy pojede bagr atd. Výsledky dobré, proto jsem se rozhodla dat do kýblů (10l koše Ikea) na podzim 2016 i růže. Růže v kýblech zimovaných venku v kompostéru obsypaném listím ok (trvalky jsem většinou napůl nebo úplně zakopala do záhonu). Výhodou byla např. možnost postavit v sezoně kýbl na plánované místo, jestli se mi tam růže bude líbit, sestavit si vedle sebe různé kombinace kvůli barvě, ve vedru dat růže do chladného stínu, lidem na oči vystavovat růže v nejlepší kondici, po odkvětu vyměnit za jiné. Nevýhodou hlavně to, že si musíš rozmyslet, jaké růže do toho kýble strkáš - menší růže (jako Kosterky, Montravel) mi neprorostly na dno ani do tohoto podzimu, některé bujnější (jako Ferdinand Pichard) to zvládly za sezonu tak akorát, kořínky v keramzitu by vlhčí zima asi poškodila.
Do budoucna budu u růží v menší míře praktikovat i nadále, hlavně kvůli své nechuti vykopávat už zasazené rostliny.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ninkwen

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 21:57 #320867

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Jé, já kvůli bagrům, materiálu a podobně mám jeden takový záhon, kde strkám vše, co musí jít na nějakou dobu pryč apod, takže tam teď dám i ty růže:)

Dohadujete se také s manžely, že někde chcete zasadit růži a on Vám žekne, že je to úplně blbé místo, protože tam je díra v plotě, kterou chodí za sousedem, jelikož se mu nechce jít brankou? (jde tam párkrát za rok a kdo ví, zda sousedi nechtějí ten plot navíc zadělat). Na moje argumenty, že je to jediné místo na zahradě, kde mohu zasadit růži a uvidím na ní z okna, a navíc zakryje sousedovic pergolu a tu divnou díru v plotě, nebere absolutně zřetel:)

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 22:03 #320868

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Ostatně, nejedná se jen o růže, ale vlastně o cokoli, co roste. Např. - proč chceš něco sadit k plotu, když jsem postavil ty nové krásné betonové sloupky? Přičemž sloupky vypadají jako z oplocení koncentračního tábora a já se neumím dočkat, až je poroste vegetace, neboť na ně taky musím koukat z okna a je to fakt hrůza:) Když jsem se ptala, proč tam nedal subtilnější kovové sloupky, tak mi řekl, že kovové časem zhnijou...:) Takže u nás se vše dělá, tak aby to vydrželo alespoň jako pyramidy, ale že je to úplně hnusné, tak to nevadí. Kecat do toho nemohu, tak doufám, že nakonec tam nějakou tu popínavku něbo keřík zasadím a manžel rezignuje na její vykopání:)

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 23:48 #320869

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
...aby to vydrželo alespoň jak pyramidy... to si budu muset zapamatovat, rozhodně to uplatním. Protože to je u nás podobně.

Muž je jinak zlatý, nákupy zahradního materiálu (= moje často rozmarné a neuvážené utrácení za kvítka) většinou vůbec nekomentuje, případně rýpe snesitelně. Co mi ale vadí, tak je jeho po akci generál. Vím, že rostlinám nerozumí, ale i tak se ho slušně ptám, jestli by třeba do předzahrádky chtěl keře nebo trávy nebo lekníny nebo zasypat kamením... ukážu mu i obrázky pro představu. Prohlédne si to, ale je mu to jedno, mám si to udělat jak chci. Nakoupím si tedy jako hlavní dominanty růže, vysadím je a pak opakovaně poslouchám, jestli budeme mít všude jenom růže. Uááá. A co bys sem teda chtěl dát? No to je jedno, já tomu nerozumím, dej tam co chceš.

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 07:07 #320870

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
u nás zase chlap perlil otázkou jestli to co letos sazíme budeme příští rok zase přesazovat ... grr no neprastili byste ho sazecí lopatkou? grr

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 08:30 #320872

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Tak musím říct, že manžel dělá na zahradě hodně, ale prostě jen ty technické věci a pro rostliny a nějakou zahradní architekturu nemá žádný smysl - tedy pokud se zrovna nejedná o vzrostlé přestárlé cypřišky a vysoký tújový plot, ty brání zuby nehty:)
Spíš mi vadí, že mi do toho právě dost kecá, co kde může a nemůže být a každou změnu musím velmi dlouho prosazovat.

On sám staví na zahradě dlouhou opěrnou zeď, aby nám dítě nespadlo z nebezpečného svahu, což, pokud udělá jen na jedné části zahrady, bude dílo dlouhé 40 m a vysoké dva metry. Zatím má 19 m a staví ji úplně sám. Jen nednou mu tam byl pomoct kamarád a párkrát mu sousedi pomohli s navážkou kamenů, ale jinak většinu udělal on. To musím zas dát klobou dolů, protože já bych sama ani náhodou do takové náročné práce nešla. Pak chápu, že nechce řešit zbytek zahrady. Bohužel to ale taky ani nechce nechat na mne:(

Navíc naprosto ignoruje jakékoli vhodné termíny zahradnických prací ze zkušenosti, že kameny a jiný stavební materiál nikam neutečou, tak růže se taky mohou zasadit kdykoli a na stříhání tůjí je taky fůra času (a proto letos ostříhané nejsou - kdyby nebyly tak vysoké a plotostřih tak těžký, ostříhám si je sama, takhle jsem bohužel závislá na manželovi:().

A asi nejhorší je, že je sběratel:) V květnu jsem si uklidila materiálem nezastavěnou část dvorku, ozdobila květináči s letničkama, těšila se záhonem s tulipány a rašícími hostami... když tu asi třetí den poté zahradila celý výhled na záhon hromada písku, kterou kamarádi vyhazovali ze zapleveleného pískoviště, aby jej vyměnili za čistý. Písek tedy z logiky věci na pískoviště naší dcerky nebyl:) Když jsem se ptala, k čemu nám bude, tak manžel nevěděl,ale prostě řekl, že někdy se bude hodit (písek plný plevelu!).

Zhruba na konci léta jsem nevydržela a začala jsem vymýšlet, kde bych ten písek mohla převést...a to je manželova vada číslo dvě. Máme relativně velkou zahradu, materiál, nepořádek do sběru apod. musí být rozeset na různých nelogických místech po celé zahradě, abychom na ně viděli, kam se hneme. Začínám manžela podezřívat, že to asi považuje za umělecké objekty, kterými se na zahradě kochá:)

Když jsem vymyslela místo, kde by písek nebyl tak na očích a nevadil, musela jsem jej dlouze přemlouvat, že tam ten písek mohu dát. Jakmile jsem měla souhlas, hromadu jsem převezla. Juchů! Netrvalo dlouho, a na dvorku byly poskládané fošny, které manžel zapomněl pořezat s ostatním dřevem, tak si je tam dal, ať tak může učinit v nejbližší době... a už tam leží skoro dva měsíce...

Mimochodem, manžel nesnáší růže. Když jsem si z malé větvičky cíleně vypěstovala nějakou rugosu, co nám vyrašila u plotu - byl z ní už krásný vysoký keř, tak manžel jej v návalu vzteku, že se o ni chytil (bohužel zrovna, když měl v ruce plotostřih) pořezal až k zemi, s tím, že ten plevel, tam nemá co dělat!

Naopak, když chci, aby posekal přestárlé reznopucí stromy a stínící tuje, tak to prostě nejde. Kdybych poprosila sousedy, ať to udělají (jelikož mi to už několikrát nabízeli), tak je to snad na rozvod:) Zahrada je naše malá válečná zóna, kde se bije stavební materiál a tuje proti růžím a dalším okrasným kytkám. Letos jsem se manžela neptala, objednala jsem si nové růže, tak snad to nějak zvládne. Tři už musely ustoupit uskladněným gabionovým sítím,tož půjdou do provizorního záhonku, ale zbytek dosázím, kam jsem měla v úmyslu a zvýším tím počet růží na zahradě z pěti na čtrnáct. Imperium vrací úder:)

PS: písek skončil v díře, která zůstala po vykopaných pěkných stromcích a břečťanu, které začaly manželovi vadit při jízdě s kolečky a proto musely rychle pryč (zatímco metlovité děravé tuje, které byly dávno za zenitem a které jsem chtěla nahradit nějakým jedlým záhonkem čekaly na pořezání několik sezón přemlouvání).
Následující uživatel poděkoval: luci

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 09:57 #320873

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Ale abych jen nekritizovala a také hodně pochválila:)

Manželovo dílo...stav z letošního května za necelý rok a půl práce (do toho ještě stihl vyměnu el. rozvodů v našem bytě, výměnu podlah ve dvou místnostech, oškrábat stěny, vymalovat a hlavně narození dcerky a veškeré starosti s tím spojené...a samozřejmě chodit do práce:) naše zahrádka je ta vrchní, takže bohužel nekoukáme na manželem krásně vyskládanou zeď, ale pouze na ty prefabrikované betonové sloupky. Sousedi si ale výhled na zeď velmi pochvalují:)

20170508_162732.jpg
Poslední úprava: 31. říj 2017 10:05 od Ninkwen. Důvod: nenačetly se fotky
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, luci, Dita

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 10:19 #320875

• Ninkwen
  • Expert Boarder
A ještě nějaké úpravy na můj popud:

Tady nemám bohužel vyfocen původní prostor, aly byly tam tuje, jalovce a staré špatně plodící jablůňky (ty jsme sice zkusili nejdříve ostříhat a nějak zachránit, ale asi jsme jim daly málo času, nebo už byly prostě skutečně přestárlé). Manžel mi tam udělal vyvýšený záhon na mé první růže (jelikož v první půlce záhonu jsme se neprokopali na 50 cm, musela jsem neplánovaně dát všechny růže jen na druhou stranu.

v prvním roce (2015)

2015-04-08.10.jpg

2015-07-05.70.jpg

2015-08-09-4.jpg

2015-09-19-24.jpg

v roce 2016 jsem byla těhotná v červnu se nám narodila holčička, dle toho to tam taky vypadalo:)

2016-07-13-31.jpg

Letos. Růže komplet přerostly levanduli, která v zimě uhnila... Jelikož se mi tam levandule líbila a Swanny se mi tam naopak nehodila - moc velká a moc bílá, nakonec jsem ji podarovala mamce, která zakládala novou předzahrádku, a levanduli zkusila zasadit znovu, uvidíme tedy...

2017-07-1568_panorama.jpg

2017-10-0768_panorama.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, alenak, alcearosa, luci, Dita

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 10:27 #320876

• Ninkwen
  • Expert Boarder
A ještě jedlý záhon...takže když se už nakonec manžel rozhoupe, tak je to fajn:)

původní stav 2015
2015-05-15.71_panorama_2017-10-31.jpg

2015-09-13-60_panorama_2017-10-31.jpg

skoro hotovo

2015-09-19-46_panorama_2017-10-31.jpg

džungle 2016

2016-07-13-32.jpg

letos - tam co je ten "vydlážděný" prostor, jsou teď uskladněné gabionové sítě, jedná se o zasypaný starý kompost a je to právě místo kde bych chtěla LO a granny, tak uvidíme...
2017-05-08104_panorama.jpg

2017-07-0188_panorama.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, alenak, alcearosa, luci, Dita

Kavárna u Krásné růže II 31. říj 2017 15:12 #320887

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Růže už jsou dle vašich rad v zemi. Mám dotaz. Ty růže na prodej jsou zde aktuální? Ne, že bych ted měla prostor, ale dost mě zmátlo, že je na stránkách štítek prodej růží jaro 2014. :laugh: Ani mě nenapadlo z těchto růží vybírat.
Moderátoři: Eva L., Květa